Βουλγαρία: Διπλωμάτη διόρισε ως μεταβατικό πρωθυπουργό ο Πλεβνέλιεφ

Προσπάθεια να σηματοδοτηθεί ρήξη με το κλασσικό πολιτικό προσωπικό
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013 14:52
REUTERS/STOYAN NENOV

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόζεν Πλεβνέλιεφ κατά την ομιλία του στο κοινοβούλιο στη Σόφια. 

A- A A+

Το διπλωμάτη Μαρίν Ράικοφ διόρισε μεταβατικό πρωθυπουργό μέχρι να εκφραστεί η λαϊκή ετυμηγορία στις κάλπες ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόζεν Πλεβνέλιεφ.

Η επιλογή του κ. Πλεβνέλιεφ για τη θέση του επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης θεωρείται μήνυμα προς τους διαδηλωτές , καθώς σηματοδοτεί μία ρήξη με το παραδοσιακό πολιτικό προσωπικό, το οποίο έχει βρεθεί στο στόχαστρο με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της αδυναμίας να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του λαού της Βουλγαρίας.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι καλός διπλωμάτης. Πρέπει να είναι ικανός να προστατεύσει τα βουλγαρικά συμφέροντα στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο βούλγαρος πρόεδρος στους δημοσιογράφους, μετά την ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού.

Η μεταβατική κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης από τη Βουλή η οποία θα εκλεγεί στις γενικές εκλογές της 12ης Μαΐου.

Η αδυναμία πάντως των ηγετών των μαζικών διαδηλώσεων οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ να συστήσουν ενιαίο σχηματισμό εν όψει των εκλογών θεωρείται βέβαιο ότι θα αφήσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα της χώρας.

Ο κ. Ράικοφ, 52 ετών, είναι διπλωμάτης καριέρας, ιδιαίτερα γνωστός στην ευρωπαϊκή πολιτική τάξη, ο οποίος είχε παίξει κομβικό ρόλο στην ενταξιακή διαδικασία της Βουλγαρίας στην ΕΕ σαν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών το 1998.

Έχει διατελέσει δύο φορές πρέσβης της Βουλγαρίας στη Γαλλία, θέση στην οποία υπηρετεί μέχρι και σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η βουλγαρική κυβέρνηση έχει επιδιώξει το τελευταίο διάστημα να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια μειώνοντας τις τιμές του ηλεκτρικού και ανακαλώντας την άδεια της τσεχικής εταιρείας παροχής ρεύματος CEZ, παρά τα εμπόδια τα οποία ετίθεντο από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή