Συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, στον οποίο και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, είχαν σήμερα εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ.
Νωρίτερα οι εργαζόμενοι που μεταξύ άλλων διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων τριών μηνών, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Στη συνάντηση με τον κ. Καράογλου συνοδεύονταν από τους δημάρχους Λαγκαδά, Γιάννη Αναστασιάδη και Βόλβης, Δημήτρη Γαλαμάτη.
Όπως έγινε γνωστό, στη σύσκεψη συμφωνήθηκε να γίνουν εντός της εβδομάδας - πιθανότατα την Πέμπτη- συναντήσεις στα υπουργεία Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι κάλεσαν την εργοδοσία σε τριμερή συνάντηση στο Σώμα Επιθεωρητών στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή, στις 9.30 το πρωί.
Υπενθυμίζεται ότι η ΑΓΝΟ έχει καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, με στόχο να προστατευτεί από τους πιστωτές της.
Η πλειοψηφία των εργαζομένων, δεκάδες κτηνοτρόφοι, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και πιστωτές-προμηθευτές της πραγματοποίησαν παρεμβάσεις κατά του αιτήματος υπαγωγής, καθώς θεωρούν υπερβολικό το "κούρεμα” κατά 85% των οφειλών της γαλακτοβιομηχανίας. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων δύο μηνών.
Σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων, Γιώργος Κουσαξίδης, σημείωσε ότι παρότι στις 22 Φεβρουαρίου, κατά την εκδίκαση της αίτησης για υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, αποφασίστηκε η εξαίρεση των εργαζομένων και των κτηνοτρόφων (από τη μη καταβολή οφειλών), οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι (σ.σ. το δικαστήριο είχε ορίσει ότι, μέχρι την έκδοση της τελικής του απόφασης, διατηρείται η προσωρινή διαταγή, με την οποία αναστέλλονται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της ΑΓΝΟ, εξαιρουμένων όμως των εργαζομένων και των κτηνοτρόφων). Παράλληλα, τόνισε, «αντί να μας πληρώσει, η εταιρεία αποφάσισε να βγάλει σε διαθεσιμότητα 119 άτομα, όλο το εργοστάσιο σχεδόν, ενώ ζήτησε και μειώσεις μισθών και απολύσεις».
«Μας οφείλονται», είπε, «οι μισθοί Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, ενώ ορισμένοι συνάδελφοι δεν έχουν λάβει ούτε τους μισθούς του Νοεμβρίου. Συνολικά οφείλονται στους εργαζόμενους περίπου 1,2 εκατ. ευρώ και στους κτηνοτρόφους σχεδόν 2,6 εκατ.».
Πηγή: ΑΜΠΕ