Αγωνία στον πλανήτη για την απάντηση του Τζ. Μπους

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2001 07:45
UPD:09:37

A- A A+

Στροφή των Ηνωμένων Πολιτειών, όσον αφορά τη δυναμική απάντηση που είχαν ως πρώτη λύση στα τρομοκρατικά χτυπήματα, δόθηκε τελεσίγραφο τριών ημερών στους Ταλιμπάν, να παραδώσουν τον υπ'αριθμόν έναν ύποπτο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ενώ ο Τζωρτζ Μπους, προανήγγειλε σταυροφορία για να τιμωρηθούν οι τρομοκράτες και όσοι τους υποθάλπτουν.

Σε στρατιωτική ετοιμότητα βρίσκονται οι ΗΠΑ για το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων, επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος προειδοποίησε ότι η οργάνωση του Μπιν Λάντεν, που θεωρείται ο υπ'αριθμόν ένας ύποπτος, έχει παρακλάδια σε πολλές χώρες. Ο Τζωρτζ Μπους κάλεσε τους συμπολίτες του να επιστρέψουν σήμερα στις εργασίες τους ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αντοχή της οικονομίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού Newsweek, η πλειοψηφία των Αμερικανών και σε ποσοστό 89%, εγκρίνει τον χειρισμό της κρίσης από τον πρόεδρο Μπους, ενώ το 71% τάσσεται υπέρ της στρατιωτικής απάντησης στους τρομοκράτες.

Τη στιγμή που με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η έρευνα του FBI για τον εντοπισμό των ενόχων, η αστυνομία της Κίνας συνέλαβε χθες πέντε Πακιστανούς στην περιοχή του Μακάο, καθώς βρέθηκαν στην κατοχή τους έγγραφα που εικάζεται ότι έχουν οδηγίες για επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων, στο Χογκ Κογκ και το Μακάο, σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης στο Αφγανιστάν. Η αστυνομία του Καναδά ανακοίνωσε ότι έχει παραδώσει στις αμερικανικές αρχές έναν ύποπτο που συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Τορόντο, ο οποίος θεωρείται ότι σχετίζεται με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ. Στενή είναι και η συνεργασία της Scotland Yard με το FBI για την ανακάλυψη των ενόχων, όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία. Χιλιάδες πράκτορές του μετέχουν στη γιγαντιαία έρευνα με την κωδική ονομασία Pentebomb. Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα που θεωρούνται μάρτυρες «κλειδιά» στην υπόθεση ενώ έχουν προσαχθεί άλλοι 25 ύποπτοι. Ο υπαρχηγός του FBI ανακοίνωσε ότι βρέθηκε το διαβατήριο ενός αεροπειρατή σε απόσταση πολλών τετραγώνων από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Ηδη εξετάζονται τα μαύρα κουτιά των αεροσκαφών που έπεσαν στο Πεντάγωνο και την Πενσυλβάνια. Ερευνες όμως διεξάγονται σε πολλές χώρες.

Σε διπλωματικό επίπεδο, εντατικές είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πακιστάν, κατά τις οποίες εξετάζονται πολλοί τομείς συνεργασίας. Σήμερα, αντιπροσωπεία από το Ισλαμαμπάντ αναμένεται να μεταβεί στην αφγανική πόλη Κανταχάρ, έδρα των Ταλιμπάν, για συνομιλίες μαζί τους, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για την παράδοση του Μπιν Λάντεν, ώστε να αποτραπεί μεγαλύτερη καταστροφή, όπως ανέφερε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση Μουσάρα.

Ο ΟΗΕ έχει ήδη δώσει άδεια στο Πακιστάν, για την αποστολή. Πάντως ο πρώην διευθυντής της CIA Τζέϊμς Γούλσεϊ, αμφισβητεί τον ρόλο του Μπιν Λάντεν, στις επιθέσεις της περασμένης Τρίτης, εκτιμώντας ότι τα τρομοκρατικά πλήγματα είναι η εκδίκηση του Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσεϊν.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Ναζί Σαμπρί, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί θα εκλάβουν τις επιθέσεις ως ερέθισμα για επανεκτίμηση του ρόλου της Αμερικής στον κόσμο. Μάλλον ενθαρρυντική είναι η στάση του Ιράν και της Συρίας, εκτιμά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος θεωρεί ότι ίσως υπάρξουν νέες ευκαιρίες για συνεργασία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Το Ιράκ, το Ιράν και η Συρία βρίσκονται στον κατάλογο του State Department, με τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Πάντως οι ΗΠΑ βρίσκονται επί ποδός πολέμουο, ενώ ο Τζωρτζ Μπους επιστρέφοντας από το Καμπ Ντέϊβιντ στον Λευκό Οίκο, υποσχέθηκε ότι θα απαλλάξει τον κόσμο από τους κακούς που επιχείρησαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Στο Αφγανιστάν επικρατεί ήδη μεγάλη ανησυχία μεταξύ των κατοίκων, και όσοι από αυτούς είναι σε θέση, εγκαταλείπουν τη χώρα, φοβούμενη την επικείμενη αμερικανική απάντηση. Ο πνευματικός ηγέτης των φανατικών ισλαμιστών Μουλάς Μωχάμεντ Ομάρ, κάλεσε χθες την ηγεσία του κλήρου για επείγουσα σύσκεψη στην Καμπούλ, προκειμένου να εξεταστούν τρόποι για την υπεράσπιση της χώρας. Επιπλέον απηύθυνε έκκληση στον Οργανισμό για την Ισλαμική Διάσκεψη να παράσχει τη βοήθειά του σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί αμερικανική επίθεση.

Στη Ν. Υόρκη τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων, αν και οι ελπίδες εξανεμίζονται καθώς περνούν οι ώρες. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί από τις επιθέσεις στο World Trade Center ανέρχονται στους 100, ενώ οι αγνοούμενοι είναι 4.957 ανάμεσά τους και 20 Ελληνες, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ρούντολφ Τζουλιάνι, τα δε ερείπια από την πτώση των κτιρίων έχουν σχηματίσει όγκο, βάρους 1.200.000 τόνων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή