Βατικανό: Τελευταίες διαβουλεύσεις πριν την έναρξη του κονκλαβίου

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 17:44
REUTERS/ERIC GAILLARD

H πλατεία του Αγ. Πέτρου στο Βατικανό.

A- A A+

Τις τελικές διαβουλεύσεις πριν την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είχαν τη Δευτέρα οι ανώτατοι επίσκοποί της στο Βατικανό.

Επρόκειτο για την τελευταία μίας σειράς αντίστοιχων συναντήσεων, με άξονα τα χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να συγκεντρώνει ο νέος Ποντίφικας.

«Οι προσδοκίες από το νέο Πάπα, καθώς και η φυσιογνωμία την οποία πρέπει να διαθέτει είναι από τα βασικά ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν διεξοδικά», σημείωσε ο πατήρ Τομ Ροζίκα, εκπρόσωπος του Βατικανού για τον αγγλόφωνο Τύπο.

Αναλυτές εκτιμούν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι ο Ιταλός Άντζελο Σκόλα και ο Βραζιλιάνος Οντίλο Σέρερ διατηρούν προβάδισμα έναντι των υπολοίπων υποψηφίων, ωστόσο η πλειάδα των εκλεκτόρων και η σύνθεση του κονκλαβίου καθιστούν το αποτέλεσμα εξαιρετικά αμφίρροπο.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Βατικανό: Στην τελική ευθεία για την εκλογή του νέου Πάπα

Μία ημέρα απομένει έως την σύγκληση του κονκλάβιου και στην Καπέλα Σιστίνα είναι πυρετώδεις οι εργασίες για την συγκέντρωση του κολεγίου των καρδιναλίων, που θα εκλέξει το νέο Πάπα.

Οι 115 καρδινάλιοι – εκλέκτορες, προερχόμενοι από 48 χώρες, θα εισέλθουν  στην Καπέλα Σιστίνα στις 17.30 ώρα Ελλάδος της Τρίτης και θα πραγματοποιήσουν ενδεικτική πρώτη ψηφοφορία για το νέο Πάπα λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Νέος Ποντίφικας θα εκλεγεί όποιος υποψήφιος συγκεντρώσει τα δύο τρίτα του συνόλου των εκλεκτόρων και, μέχρι να επιτευχθεί το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, οι καρδινάλιοι δεν μπορούν να εξέλθουν του χώρου όπου θα συνεδριάζουν.

Ο μέσος όρος διάρκειας των εννέα τελευταίων κονκλαβίων ήταν περίπου τρεις ημέρες.

Ο μαύρος καπνός από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιστίνα σημαίνει ότι η διαδικασία εκλογής δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ ο λευκός σημαίνει την δημόσια δήλωση ότι έχει υπάρξει εκλογή νέου Πάπα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή