Ε.Ε.: Πλήρης απαγόρευση των καλλυντικών που δοκιμάζονται σε ζώα

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 16:48
EU/ETIENNE ANSOTTE

Πρόκειται για σημαντική ευκαιρία για την Ευρώπη να αποτελέσει το παράδειγμα υπεύθυνης καινοτομίας στον τομέα των καλλυντικών χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των καταναλωτών», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Υγείας Τόνιο Μποργκ.

 

A- A A+

Απαγορεύεται από σήμερα να διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά καλλυντικά που δοκιμάζονται στα ζώα.

«Σήμερα λήγει η τελευταία προθεσμία για τη σταδιακή κατάργηση των δοκιμών σε ζώα για τα καλλυντικά στην Ευρώπη», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας παράλληλα τη δέσμευσή της να υποστηρίξει περαιτέρω την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα αυτό.

«Πρόκειται για σημαντική ευκαιρία για την Ευρώπη να αποτελέσει το παράδειγμα υπεύθυνης καινοτομίας στον τομέα των καλλυντικών χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των καταναλωτών», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Υγείας Τόνιο Μποργκ.

Πολλοί είναι οι ευρωπαίοι πολίτες που πιστεύουν ακράδαντα ότι η ανάπτυξη των καλλυντικών δεν δικαιολογεί τις δοκιμές σε ζώα.

Η έρευνα για εναλλακτικές μεθόδους θα συνεχιστεί, επειδή η πλήρης αντικατάσταση των δοκιμών σε ζώα από εναλλακτικές μεθόδους δεν είναι ακόμα δυνατή.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Η Επιτροπή έχει χορηγήσει περίπου 238 εκατ. ευρώ από το 2007 έως το 2011 για την εν λόγω έρευνα. Η βιομηχανία καλλυντικών έχει συμβάλει επίσης, για παράδειγμα μέσω συγχρηματοδότησης της ερευνητικής πρωτοβουλίας SEURAT1 με 25 εκατ. ευρώ.

Ιστορικό

Με την οδηγία 2003/15/EΚ εισήχθησαν στην οδηγία 76/768/ΕΟΚ για τα καλλυντικά διατάξεις σχετικά με τις δοκιμές σε ζώα. Σύμφωνα με αυτές, οι δοκιμές σε ζώα στην Ένωση απαγορεύονται ήδη από το 2004 για τα καλλυντικά και από το 2009 για τα συστατικά των καλλυντικών («απαγόρευση δοκιμών»).

Από τον Μάρτιο του 2009 απαγορεύεται επίσης η διάθεση στην ενωσιακή αγορά καλλυντικών που περιέχουν συστατικά τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε ζώα («απαγόρευση διάθεσης στην αγορά»).

Για τις πιο πολύπλοκες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία (τοξικότητα επαναλαμβανόμενης δόσης, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθητοποίησης του δέρματος και της καρκινογένεσης, της τοξικότητας στο αναπαραγωγικό σύστημα και της τοξικοκινητικής) η προθεσμία για την απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά παρατάθηκε έως τις 11 Μαρτίου 2013.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή