Βενεζουέλα: Ο Καπρίλες προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης

Σκληρή γλώσσα εναντίον του από τον υποψήφιο του στρατοπέδου Τσάβες
Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 10:45
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα και κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα, Ενρίκε Καπρίλες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Καράκας. Ο Καπρίλες ανακοίνωσε ότι θα μονομαχήσει για την προεδρία της χώρας με το διάδοχο του Ούγκο Τσάβεζ στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα.

A- A A+

Την απόφασή του να διεκδικήσει την προεδρία της Βενεζουέλας απέναντι στον υποψήφιο του στρατοπέδου Τσάβες, Νίκολας Μαντούρο, ανακοίνωσε ο Ενρίκε Καπρίλες Ραντόνσκι, στέλεχος του ενιαίου μπλοκ της αντιπολίτευσης.

Ο 40χρονος κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα αναμένεται να καταθέσει και επισήμως την υποψηφιότητά του για τις εκλογές της 14ης Απριλίου μέσα στη Δευτέρα.

«Θα παλέψω», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καπρίλες, σε συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της απόφασής του. Απευθυνόμενος δε στον κ. Μαντούρο, τόνισε ότι δεν πρόκειται να του δώσει «λευκή επιταγή» κι ότι θα πρέπει, για να τον νικήσει, ο υποψήφιος του μπλοκ Τσάβες θα πρέπει να κατακτήσει την πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο κ. Μαντούρο, διάδοχος του θανόντος Ούγκο Τσάβες, φαίνεται να προηγείται με σημαντική διαφορά του υποψήφιου της ενιαίας κεντροαριστερής και κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης

Ο Ενρίκε Καπρίλες κατηγόρησε, το Σάββατο, τον Νίκολας Μαντούρο ότι χρησιμοποιεί «το άψυχο σώμα του Προέδρου για ψηφοθηρικούς λόγους», γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του δεύτερου.

Ο κ. Μαντούρο κατηγόρησε τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης για «διασπορά μίσους», ενώ τον αποκάλεσε «χαμένο» και σημείωσε ότι «έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, αυτό ενός φασίστα».

Ο κεντρώος κυβερνήτης της Μιράντα είχε ηττηθεί από τον Ούγκο Τσάβες στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2012. Είχε λάβει ωστόσο το 44% του συνόλου των ψήφων, στην καλύτερη εκλογική εμφάνιση της αντιπολίτευσης στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο κ. Καπρίλες έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση, αλλά και το Ανώτατο Δικαστήριο για συνταγματική εκτροπή, λόγω του ότι επέτρεψαν στον κ. Μαντούρο να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος, ενώ είναι ταυτόχρονα υποψήφιος για την προεδρία.

Εάν εκλεγεί, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει μια παραλλαγή του «σύγχρονου αριστερού» μοντέλου της Βραζιλίας σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές κατευθύνσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή