Νεκρός ο απαχθείς στη Νιγηρία

Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013 15:24
Youtube/euronewsGreek
A- A A+

Νεκρός είναι σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο έλληνας πολίτης ο οποίος είχε απαχθεί μαζί με άλλα έξι άτομα στις 16 Φεβρουαρίου από τρομοκρατική οργάνωση στη Νιγηρία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με τη μητέρα του θύματος, στην οποία εξέφρασε την οδύνη και την αμέριστη συμπαράσταση του ιδίου και της Πολιτείας αυτές τις δύσκολες ώρες.

Ο απαχθείς ήταν στέλεχος της λιβανέζικης εταιρίας Setraco και εργαζόταν στο Μπάουτσι της βόρειας Νιγηρίας, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν στο συγκρότημα όπου διέμενε το προσωπικό της εταιρίας και απήγαγαν επτά άτομα.

Σημειώνεται ότι η τρομοκρατική οργάνωση, μετά την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, δεν επικοινώνησε ούτε διατύπωσε, σε οποιαδήποτε φάση, αιτήματα για την απελευθέρωση των ομήρων.

Καθ’ όλο το διάστημα που μεσολάβησε, η ελληνική πλευρά κατέστησε απολύτως σαφές, σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ότι αποδίδει κορυφαία προτεραιότητα στην προστασία της ασφάλειας των ομήρων. Αυτό καθόρισε τη στάση της σε κάθε πτυχή του χειρισμού της υπόθεσης, ωστόσο με βάση την ενημέρωση που είχε το ΥΠΕΞ, δεν υπήρξε επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απαγωγή του Έλληνα πολίτη, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου,  η οποία ήταν σε συντονισμό με τις άλλες ελληνικές αρμόδιες Υπηρεσίες και τηρούσε διαρκώς ενήμερη την οικογένειά του.

Επιπρόσθετα, για την επαφή και το συντονισμό με τις Υπηρεσίες των άλλων εμπλεκομένων χωρών συστάθηκε Ειδική Ομάδα με εξειδικευμένα στελέχη, η οποία πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τις αντίστοιχες ομάδες των άλλων χωρών.

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Νιγηρία ενισχύθηκε με υψηλόβαθμο προσωπικό και τα στελέχη της, διπλωμάτες και αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανέλαβαν τις επαφές με τις νιγηριανές αρχές και τις επιτόπιες πρεσβείες, ενώ οι πρεσβείες της Ελλάδας στις εμπλεκόμενες χώρες βρίσκονταν σε επαφή με τα αντίστοιχα υπουργεία Εξωτερικών. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τους ομολόγους του των άλλων χωρών.

Εξάλλου, και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι πιστεύεται πως είναι νεκρός και ο βρετανός όμηρος που βρισκόταν ανάμεσα στους απαχθέντες.

«Αυτή ήταν μια πράξη εν ψυχρώ δολοφονίας, στην οποία καταδικάζω με τον πλέον σθεναρό τρόπο», αναφέρει σε ανακοινωσή του ο ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Με βαθιά θλίψη πρέπει να επιβεβαιώσω ότι ένας Βρετανός εργαζόμενος είναι πιθανό να δολοφονήθηκε από τους απαγωγείς του, μαζί με τους άλλους έξι ξένους υπηκόους που πιστεύουμε ότι επίσης δολοφονήθηκαν με τραγικό τρόπο», αναφέρει στην ανακοινωσή του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.




 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή