Ενταση στην αλβανική Βουλή για τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις

Τρίτη, 13 Μαΐου 2003 09:57
A- A A+

Σε κλίμα αντιπαραθέσεων συνεδρίασε, χθες το βράδυ, η αλβανική Βουλή με αντικείμενο τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις.

«Ο νόμος περί εμπόλεμης κατάστασης έχει πάψει να ισχύει από τις 26 Μαρτίου του 1996, όταν υπεγράφη, στα Τίρανα, το σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας και ήταν μεγάλη ευχαρίστηση για μένα το ότι τόνισε κάτι τέτοιο και ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης», δήλωσε, χθες το βράδυ, στην αλβανική Βουλή, ο πρωθυπουργός, Φάτος Νάνο, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο των επιθέσεων της αντιπολίτευσης «ως φιλέλληνας».

Ο κ. Νάνο έκανε τη δήλωση αυτή μετά απο αίτηση βουλευτών της αντιπολιτευσης να δοθούν εξηγήσεις για τα βήματα, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την κατάργηση από την ελληνική Βουλή του νόμου περί εμπόλεμης κατάστασης και για τη συνάντηση, που είχε πρόσφατα στην Αθήνα, στις 2 Απριλίου, με τον Ελληνα ομόλογό του.

Για πρώτη φορά και ο ηγετης του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σαλί Μπερίσα, παραδέχθηκε πως «είναι κάτι παράλογο να σκεφθεί κανείς οτι υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση». Ομως, κατηγόρησε τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις πως δεν έχουν κάνει κανένα βήμα, ώστε να υλοποιήσουν τα σημεία του συμφώνου φιλίας και συνεργασίας, το οποίο περιλαμβάνει και την τακτοποίηση του θέματος των περιουσιών των Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Οϊαν Ράμα, στην ομιλία του αναφέρθηκε και στα βήματα, τα οποία έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για τη νομιμοποίηση χιλιάδων Αλβανών, κάτι, που -όπως είπε- αποδεικνύει, μεταξύ άλλων και το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων.

«Τα σύνορα της Αλβανίας με την Ελλάδα έχουν διπλή σημασία. Είναι σύνορα με μια φίλη χώρα, αλλά είναι και σύνορα της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο κ. Ράμα.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, στην πλειοψηφία τους, χαρακτήρισαν τη μη κατάργηση απο το ελληνικό κοινοβούλιο του νόμου περί εμπόλεμης κατάστασης το 1940, ως «κάτι που αποσκοπεί στη μη επιστροφή των περιουσιών των Αλβανών και των τσάμηδων».

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή