Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ανακοίνωσε ο τυνήσιος πρωθυπουργός

Κυρίαρχοι οι ισλαμιστές, πολυάριθμοι οι τεχνοκράτες
Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013 19:26
EPA/MOHAMED MESSARA

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τυνησίας Αλί Λαραγιέντ (αριστερά) παρουσίασε στον πρόεδρο της χώρας Μονσέφ Μαρζούκι τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας της χώρας.

A- A A+

Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας της Τυνησίας παρουσίασε στον πρόεδρο της χώρας Μονσέφ Μαρζούκι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Αλί Λαραγιέντ.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα κυριαρχείται από το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα, με τη στήριξη δύο σύμμαχών του κοσμικών κομμάτων, καθώς και ανεξάρτητων μελών της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης της Τυνησίας.

Το Κόμμα Αναγέννησης (Ενάχντα) παρέδωσε τον έλεγχο βασικών υπουργείων, μεταξύ άλλων εκείνων των Εξωτερικών,  Εσωτερικών και Άμυνας.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν εκτός απροόπτου στα τέλη του 2013, όπως δήλωσε ο κ. Λαραγιέντ.

Το κεντροαριστερό κόμμα Ετακατόλ και το κοσμικό Κογκρέσο για τη Δημοκρατία του προέδρου της Τυνησίας κ. Μαρζούκι, τα οποία στήριζαν και την προηγούμενη κυβέρνηση, παραμένουν στην κυβερνητική συμμαχία.

Τεχνοκράτες ανέλαβαν σημαντικά πόστα, μεταξύ αυτών ο διπλωμάτης Οτμάν Τζεραντί διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών, ο Λοτφί Μπεν Τζεντού υπουργός Εσωτερικών και ο Ρασίντ Σαμπάγκ υπουργός Άμυνας.

Η συμφωνία επετεύχθη μετά από «μαραθώνιες διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο τυνήσιος πρωθυπουργός.

Η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης είχε αρχίσει στις 22 Φεβρουαρίου, και η συνταγματική προθεσμία έληγε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Ο πρώην πρωθυπουργός Χαμάντι Τζεμπάλι παραιτήθηκε λόγω αδυναμίας να σχηματίσει ουδέτερη τεχνοκρατική κυβέρνηση, μετά τη δολοφονία του στελέχους της αριστερής πτέρυγας της κοσμικής αντιπολίτευσης Σόκρι Μπελάιντ, η οποία είχε συνταράξει τη χώρα.

Επρόκειτο για την πρώτη πολιτική δολοφονία στην Τυνησία μετά την εξέγερση του 2011 εναντίον του καθεστώτος Μπεν Άλι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή