Δικαστική ήττα της Πολωνίας για τα δικαιώματα εκπομπών

Απόφαση υπέρ της Κομισιόν
Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013 19:10
EPA/MATTHIAS HIEKEL

Περίπου το 90% των ενεργειακών αναγκών της Πολωνίας καλύπτονται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, στον οποίο αποδίδεται η αύξηση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Στη φωτογραφία, εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην Πολωνία.

A- A A+

Το Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο Λουξεμβούργο, απέρριψε προσφυγή της Πολωνίας με αιχμή τον ευρωπαϊκό μηχανισμό κατανομής δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Περίπου το 90% των ενεργειακών αναγκών της Πολωνίας καλύπτονται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, στον οποίο αποδίδεται η αύξηση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Η κυβέρνηση της χώρας υποστήριζε ότι ο τρόπος υπολογισμού και δωρεάν κατανομής των δικαιωμάτων άνθρακα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και βλάπτει τις πολωνικές επιχειρήσεις, καθώς ο καθορισμός των δεικτών αναφοράς θερμότητας και καυσίμου γίνεται με βάση το φυσικό αέριο.

Το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της Κομισιόν λέγοντας ότι «δεν παραβίασε την αρχή της δίκαιης μεταχείρισης όταν αποφάσισε να αντιμετωπίσει με εναρμονισμένο τρόπο εγκαταστάσεις, οι οποίες τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες, λόγω της χρήσης διαφορετικών καυσίμων, κατά τον καθορισμό των δεικτών αναφοράς» για τον υπολογισμό των δικαιωμάτων εκπομπής. Με άλλα λόγια, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα της Πολωνίας να καθορίσει η ίδια το ενεργειακό της μείγμα.

Αντιδρώντας στην απόφαση, εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Περιβάλλοντος δήλωσε στο BBC ότι «η κατανομή δικαιωμάτων με δείκτες αναφοράς που βασίζονται στο φυσικό αέριο, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πολωνικής οικονομίας». Ο Πάβελ Μίκουσεκ εκτίμησε επίσης ότι «κάποια πράγματα μοιάζουν θετικά όταν διατυπώνονται με νομικούς όρους, όμως στην πραγματικότητα, δεν αποδίδουν».

Οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους χαιρέτισαν τη δικαστική απόφαση ως επιβεβαίωση της ερμηνείας που δίνει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμπορίας ρύπων. Το πρόγραμμα ύψους 54 δισεκατομμυρίων ευρώ κινείται στην κατεύθυνση της πώλησης στους ρυπαντές μεγαλύτερου τμήματος των δικαιωμάτων, που στην πλειονότητά τους δίνονταν δωρεάν τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε πάνω από 50 δείκτες αναφοράς με στόχο τη διοχέτευση των εναπομεινάντων δικαιωμάτων, κατά την τρίτη φάση του προγράμματος, η οποία εκπνέει το 2020.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή