Νέες συγκρούσεις Ισραηλινών – Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ

Ένταση λίγες εβδομάδες πριν την επίσκεψη Ομπάμα
Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013 17:21
REUTERS/AMMAR AWAD
Παλαιστίνιοι τρέχουν για να προφυλαχτούν από δακρυγόνο που έριξαν προς το μέρος τους ισραηλινοί αστυνομικοί, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μετά την προσευχή της Παρασκευής στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.
A- A A+

Χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης έκαναν ισραηλινοί αστυνομικοί κατά παλαιστινίων πιστών οι οποίοι εκτόξευαν πέτρες και βόμβες μολότοφ μετά την προσευχή της Παρασκευής, έξω από το τζαμί Αλ Ακσά στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Δεκάδες ένστολοι, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, εισήλθαν στην ευαίσθητη περιοχή ενός από τους ιερούς τόπους λατρείας του Ισλάμ και ήρθαν αντιμέτωποι με εκατοντάδες διαδηλωτές.

Άγνωστος μέχρι στιγμής αριθμός αστυνομικών τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ σύμφωνα με παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, οι τραυματίες από την πλευρά των διαδηλωτών φτάνουν τους 15.

Φόβοι για νέα έκρηξη

Ένα νέο κύμα βίας στα κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης, το οποίο έχει ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες, έχει δημιουργήσει φόβους για πιθανό ξέσπασμα νέας παλαιστινιακής εξέγερσης.

Η ένταση έρχεται λίγες εβδομάδες πριν την επίσκεψη Ομπάμα σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα, η οποία θεωρείται ότι μπορεί να επανεκκινήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν διακοπεί από το 2010.

Συγκρούσεις αναμένονταν και στην κηδεία, επίσης στη Δυτική Όχθη, Παλαιστίνιου ο οποίος έχασε τη ζωή του την Πέμπτη μετά από δύο εβδομάδες νοσηλείας, λόγω τραύματος από σφαίρα ισραηλινού στρατιώτη.

Ο τραυματισμός του είχε γίνει κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης μεταξύ στρατιωτών και διαδηλωτών οι οποίοι εκσφενδόνιζαν πέτρες.

Η βία αφορούσε κρατούμενους παλαιστίνιους σε ισραηλινές φυλακές, ωστόσο το Ισραήλ απελευθέρωσε ήδη δύο εξ αυτών, οι οποίοι πραγματοποιούσαν απεργία πείνας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή