Συνεχίζεται ο αναβρασμός για το σχέδιο «Αθηνά»

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013 15:49
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Αναστάτωση εξακολουθεί να επικρατεί στους κόλπους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για το σχέδιο «Αθηνά», που προβλέπει συγχωνεύσεις τμημάτων.

Την ίδια ώρα, απευθυνόμενο στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιδρύματος, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) αναφέρεται για άλλη μια φορά στους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στη δημιουργία ενός νέου Πανεπιστημίου με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται πέντε Πανεπιστήμια και συγκεκριμένα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Χαροκόπειο και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Σύμφωνα με την πρυτανεία του ΟΠΑ που υπογράφει την επιστολή, «συστήνεται ένα καινοφανές στην νομική τάξη ΝΠΔΔ, που αποτελείται από επί μέρους ΝΠΔΔ, σε αντίθεση με το ισχύον νομικό πλαίσιο περί ΑΕΙ, όπου τα ΑΕΙ αποτελούνται από σχολές».

«Μοιραίο είναι τα υφιστάμενα ΝΠΔΔ που συμμετέχουν ως μέλη τού ‘Αδαμάντιος Κοραής’ να μετατραπούν σε Σχολές. Με την διαπίστωση αυτή τεκμηριώνεται η βάσιμη πλέον ανησυχία μας ότι το ‘Αδαμάντιος Κοραής’ σημαίνει συρρίκνωση και υποβάθμιση του ΟΠΑ. Σημαίνει κατασπατάληση και απαξίωση ενός μεγάλου επιστημονικού κεφαλαίου και μιας ακαδημαϊκής παράδοσης, που έχει σωρευθεί με μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία 90 και πλέον χρόνια», αναφέρεται στην επιστολή.

Η πρυτανεία δηλώνει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ρύθμιση για το Πανεπιστήμιο Αδαμάντιος Κοραής και δηλώνει ότι «ως ακαδημαϊκή κοινότητα θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση της αυτοτέλειας του ΟΠΑ, της αυτονομίας του και της απρόσκοπτης λειτουργίας και προόδου του προς όφελος της νεολαίας του και της προόδου της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης στην πατρίδα μας».

Αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) με ανακοίνωση της για το σχέδιο «Αθηνά» υποστηρίζει ότι το σχέδιο που έχει κατατεθεί «παρεκκλίνει σημαντικά από την κοινώς αποδεκτή αρχή του εξορθολογισμού του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με βάση ακαδημαϊκά, αναπτυξιακά και άλλα ποιοτικά κριτήρια, διατηρώντας σε πολλές περιπτώσεις τις παθογένειες του παρελθόντος, που το ίδιο φιλοδοξούσε να θεραπεύσει».

Σύμφωνα επίσης με τους πανεπιστημιακούς, το σχέδιο «δεν πείθει για το αδιάβλητο των επιλογών του, ούτε ανταποκρίνεται στους στόχους που το ίδιο το υπουργείο είχε θέσει», ενώ επιχειρείται, όπως αναφέρει «η ταχύτατη χωρίς διάλογο θέση σε ισχύ του και χωρίς έγκυρο νομοθετικό έρεισμα».

Στην ίδια ανακοίνωση η ΠΟΣΔΕΠ, επισημαίνει πάντως ότι ο σημερινός χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης «είναι αποτέλεσμα διεύρυνσης χωρίς στρατηγικό σχέδιο, με κριτήρια που ελάχιστα σχετίζονται με την ακαδημαϊκή λειτουργία ή με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας».

Η Ομοσπονδία δηλώνει ακόμη ότι θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους του «Σχεδίου Αθηνά» στην έκτακτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της που συγκαλείται με διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή αντιπροσώπων όλων των Συλλόγων μελών ΔΕΠ, την επόμενη Πέμπτη 14 Μαρτίου. Ζητεί τέλος από το υπουργείο Παιδείας να αναστείλει τη διαδικασία προώθησης του σχεδίου προς την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να ολοκληρωθεί «σωστά ένας ουσιαστικός διάλογος με όλους τους αρμόδιους φορείς».

Για «επίθεση στις φιλοσοφικές σχολές» έκανε λόγο από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου διδακτικού προσωπικού του τμήματος Φιλολογίας, Ελένη Καραμαλέγκου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Α989, τονίζοντας ότι το σχέδιο «περιέχει εξόφθαλμες αντιφάσεις».

Η κ. Καραμαλέγκου εστίασε στις συρρικνώσεις στα τμήματα ξένων γλωσσών και την κατάργηση του ΦΠΨ, τονίζοντας ότι «έχουν συγκεντρωθεί 13.000 υπογραφές διεθνώς, σε κείμενο διαμαρτυρίας» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια καθολική αντίδραση για το σχέδιο Αθηνά και από τον πανεπιστημιακό χώρο και από την ευρύτερη κοινωνία».

Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση κατά της κατάργησης του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων αποφάσιασαν να πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα το πρωί, έξω από τη Βουλή, καθηγητές, φοιτητές, κάτοικοι του Ζακύνθου, ο αντιπεριφερειάρχης Διον. Μυλωνάς καθώς και οι μητροπολίτες Ζακύνθου και Δωδώνης, κ.κ. Διονύσιος και Χρυσόστομος.

Η απόφαση ελήφθη σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Ζακύνθου.

Η εκκλησία πρωτοστατεί στις προσπάθειες παραμονής των δύο τμημάτων του ΤΕΙ στο νησί και έχει παραχωρήσει δωρεάν κτήρια για την εγκατάστασή του και ένα μεγάλο οικόπεδο, όπου πρόσφατα αναγέρθηκε ένα υπερσύγχρονο κτίριο 5 χιλιάδων τ.μ. για τη στέγασή του.

Η Ζάκυνθος όπως και η Κεφαλονιά και η Λευκάδα, μέσω των εκπροσώπων τους διεκδικούν εδώ και πολλά χρόνια σχολές του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ιδρύθηκε το 2002 και η τελευταία πρόταση που έχει διατυπωθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιόνιων Νήσων και τους καθηγητές του ΤΕΙ είναι η ομοσπονδιοποίηση των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

 ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά»

Στο μεταξύ, την άμεση απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά», προκειμένου να διεξαχθεί ο αναγκαίος διάλογος για την αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι «κωφεύει» στις αντιδράσεις τις ακαδημαϊκής κοινότητας.

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο «Αθηνά» «ουσιαστικά οδηγεί στη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης» υπακούοντας στη λογική της «μνημονιακής λιτότητας», «αντιστρατεύεται το συμφέρον των φοιτητών» και στρέφεται «κατά της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας».

Η αξιωματική αντιπολίτευση επικρίνει επίσης την προώθηση του σχεδίου με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος, επισημαίνοντας ότι η ακαδημαϊκή κυβέρνηση «ουδέποτε κλήθηκε σε ουσιαστικό διάλογο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλεί τέλος σε ανοικτή διαβούλευση για το σχέδιο «Αθηνά» όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 στις 5.00 το απόγευμα στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή