Ο μακρύς χειμώνας μιας ψυχής

Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 20:19

Με φόντο τον ζοφερό κόσμο ενός παιδιού, το βραβευμένο έργο του βρετανού συγγραφέα Άντριου Σέρινταν, «Winterlong», παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

A- A A+

Βάζοντας τη σύγχρονη κοινωνία στο μικροσκόπιο, ένα αγόρι ανατέμνει τον παράξενο κόσμο γύρω του, προσπαθώντας να κατανοήσει όσα συμβαίνουν και να βρει ένα σημείο επαφής για τα θραύσματα της ζωής, αφού, όσο άγριος και αν είναι ένας χειμώνας, πάντα έρχεται η άνοιξη.

Με φόντο τον ζοφερό κόσμο ενός παιδιού, το βραβευμένο έργο του βρετανού συγγραφέα Άντριου Σέρινταν, «Winterlong», παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε σκηνοθεσία Κάρολου Αρμένη, στο Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη, από την Παρασκευή 8 Μαρτίου.

Σε ένα άνισο παιχνίδι με τη ζωή

Το έργο απέσπασε το βρετανικό βραβείο συγγραφής για νέα θεατρικά έργα, Bruntwood Prize, το 2008, μεταξύ 1.200 έργων. Ο συγγραφέας επιχειρεί μια ανατομική ανάγνωση της σύγχρονης κοινωνίας, με μία ψυχρή, βίαιη και σπαρακτικά κωμική ματιά, μέσα από την ιστορία του Όσκαρ, ενός δεκαπεντάχρονου αγοριού, το οποίο μεγάλωσε σε έναν σκοτεινό κόσμο, που αντηχούσαν οι μακρινοί ήχοι των πυροβολισμών και των εκρήξεων.

Εγκαταλειμμένος από τη μητέρα του στους παππούδες του, που δεν τον θέλουν, ο Όσκαρ βιώνει ακόμα και το μίσος σε ένα περιβάλλον γεμάτο μοναχικούς, περιθωριακούς, αλλά και τόσο κοντινούς μας ανθρώπους, προσπαθώντας να ενώσει τα κομμάτια του κόσμου γύρω του.
Μέσα από τη βία και τις απειλές, την απελπισία και την αδυναμία των ανθρώπων, με την «κατάρα» να είναι απόλυτα ειλικρινής με τα συναισθήματά του, περιπλανιέται σε ένα άνισο παιχνίδι κατανόησης της ζωής, παλεύοντας να φτάσει εκεί, που ακόμα και στο ξερό τοπίο του χειμώνα, το ευλογημένο πράσινο  βλασταίνει, για να βγει στο φως και να ανθήσει.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση – σκηνοθεσία: Κάρολος Αρμένης, πρωτότυπη μουσική: Αλέξανδρος Γκόνης. Παίζουν: Φαίη Βολόρου, Λεωνίδας Αργυρόπουλος, Ναταλία Κηρύκου, Ειρήνη Μπαριτάκη, Αλέξανδρος Βάρθης, Κάρολος Αρμένης.

Πληροφορίες

Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη – Β΄ Σκηνή, Σπ. Τρικούπη 34 & Κουντουριώτου – Εξάρχεια, τηλ.: 210 8253489. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο: 21.15, Κυριακή:  19.00. Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος: 10 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς