Στα χέρια των Αμερικανών γαμπρός του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Συνελήφθη στην Ιορδανία
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 20:01
REUTERS/HANDOUT

Ο Αμπού Γκάιθ αιχμαλωτίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ιορδανία, σύμφωνα με τον βουλευτή της επαρχίας της Νέας Υόρκης Πίτερ Κινγκ (φωτογραφία από βίντεο).

A- A A+

Ένας γαμπρός του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος είχε διατελέσει εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα, συνελήφθη στην Ιορδανία και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη, σε επιχείρηση την οποία συντόνισαν οι ιορδανικές αρχές και το αμερικανικό FBI.

Την πληροφορία επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αμερικανικές κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σουλεϊμάν Αμπού Γκάιθ, ισλαμιστής μαχητής ο οποίος εκπροσωπούσε την Αλ Κάιντα σε διάφορα βίντεο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, συνελήφθη αρχικώς στην Τουρκία.

Η τουρκική κυβέρνηση τον απέλασε στην Ιορδανία, όπου οι τοπικές αρχές και το FBI τον έθεσαν υπό κράτηση.

Η μεταφορά του στις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε τις τελευταίες ημέρες, συμπληρώνουν οι πηγές.

Ο Αμπού Γκάιθ φέρεται να κρατείται σε σωφρονιστικό ίδρυμα στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης και θα δικαστεί σύντομα από ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να διεξαχθεί στο κάτω Μανχάταν, λίγα οικοδομικά από το World Trade Centre, το οποίο καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου 2001 από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα.

Υπουργείο Δικαιοσύνης και FBI αρνήθηκαν κάθε επίσημο σχόλιο για το θέμα.

Η αρχική πληροφορία διέρρευσε από τον ρεπουμπλικανό βουλευτή της επαρχίας της Νέας Υόρκης Πίτερ Κινγκ.

«Συγχαίρω τη CIA, το FBI, τους συμμάχους μας στην Ιορδανία και τον πρόεδρο Ομπάμα για τη σύλληψη του εκπροσώπου της Αλ Κάιντα Σουλεϊμάν Αμπού Γκάιθ. Είμαι βέβαιος ότι υπέστη μία εντατική ανάκριση και ότι θα αντιμετωπίσει ταχέως τη δικαιοσύνη», σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Κινγκ.

Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής πρόσθεσε ότι τα βίντεο στα οποία ο Γκάιθ εγκωμιάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις αρκούν για την επιβολή «της πλέον αυστηρής τιμωρίας».

Σύμφωνα με αρχεία των Ηνωμένων Εθνών, ο Αμπού Γκάιθ είναι γεννημένος το 1965 στο Κουβέιτ, ενώ άφησε τη χώρα του για το Πακιστάν τον Ιούνιο του 2001.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, επικεφαλής του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα το οποίο οργάνωσε τις πολύνεκρες επιθέσεις στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, εκτελέστηκε από άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Πακιστάν το 2011.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή