Αντιτιθέμενες απόψεις για τους ρ/σ πανελλαδικής εμβέλειας

Τετάρτη, 14 Μαΐου 2003 16:10
A- A A+

Το θέμα της λειτουργίας ραδιοσταθμών πανελλαδικής εμβέλειας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, τα μέλη της οποίας επεξεργάζονται νομοσχέδιο, που αφορά ρυθμίσεις στον τομέα των μέσων ενημέρωσης.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου αποσύρθηκε χθες προσωρινώς από τον υπουργό Τύπου Χρ. Πρωτόπαπα με στόχο να συνεχιστεί η συζήτηση με τους ενδιαφερομένους φορείς.

Αντιτιθέμενες απόψεις εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών (περιφερειακοί ραδιοσταθμοί) και της Ενωσης Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών Αθηνών (ΕΙΡΑ). Ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών Μ. Παπαμακάριος υποστήριξε ότι οι περιφερειακοί ραδιοσταθμοί βρέθηκαν στο δίλημμα ή να αποδεχθούν την αύξηση των ωρών δικτύωσής τους με τους αθηναϊκούς ραδιοσταθμούς από 5 σε 12, ή να αποδεχθούν την πανελλαδική κάλυψη. Αυτό ανοίγει το δρόμο σε ολιγοπώλιο 4-5 αθηναϊκών ραδιοσταθμών, οι οποίοι θα ελέγχουν τη διαφημιστική πίτα όλης της χώρας, είπε ο κ. Παπαμακάριος.

Ο κ. Παπαμακάριος είπε ότι οι περιφερειακοί ραδιοσταθμοί δεν λαμβάνουν κρατική διαφήμιση, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των 6-7.000 εργαζομένων σε αυτούς εφόσον χρειαστεί να ανταγωνιστούν ραδιοσταθμούς εθνικής εμβέλειας.

Από την πλευρά της ΕΙΡΑ, ο ειδικός γραμματέας Ευ. Ζέρβας είπε ότι η ιδιωτική ραδιοφωνία λαμβάνει μόνο το 5% της συνολικής διαφημιστικής πίτας, όταν στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 12%. Ανέφερε επίσης ότι οι μεγάλοι αθηναϊκοί ραδιοσταθμοί έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά και αντιμετωπίζουν τον «αθέμιτο» ανταγωνισμό, όχι τόσο των περιφερειακών σταθμών, όσο της τηλεόρασης και των εφημερίδων που φθάνουν σε όλη την Ελλάδα. Σημείωσε επίσης ότι στην Ευρώπη, μόνο η Ελλάδα και η Σουηδία δεν έχουν ραδιοσταθμούς πανεθνικής εμβέλειας. Μιλώντας για τη «δωρεάν», όπως είπε, παραχώρηση προγράμματος από τους αθηναϊκούς προς τους περιφερειακούς σταθμούς, ανέφερε ότι, συν τοις άλλοις, υπάρχει και θέμα πνευματικής ιδιοκτησίας των δημοσιογράφων, που θα έπρεπε να συναινούν για την αναμετάδοση των εκπομπών τους σε άλλους σταθμούς.

Για το κύριο μέρος του νομοσχεδίου, δηλαδή τη στελέχωση των γραφείων Τύπου στο εξωτερικό, ο ταμίας της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών Δ. Τσαλαπάτης είπε ότι δεν πρέπει η ενημέρωση να γίνει δημοσιοϋπαλληλική. Εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη δημιουργία «επαγγελματικής τάξης» από τους ακόλουθους Τύπου.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ακολούθων Τύπου, Π. Παντελούρης, εξέφρασε την άποψη ότι οι δημοσιογράφοι του υπουργείου Τύπου δεν θα πρέπει να προΐστανται των γραφείων Τύπου του εξωτερικού, με το σκεπτικό ότι σε αυτές τις θέσεις πρέπει να προηγούνται μόνιμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV