Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (14/5/2003) Μέρος 4/9

Τετάρτη, 14 Μαΐου 2003 21:04
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να διαβάσουμε την κατάθεσή του στον κ. Ανακριτή. «Ενώ βρισκόμουν στο γραφείο του κ. Ανακριτού εισήλθε ο κατηγορούμενος, ο οποίος αναφέρεται ότι...›. Αναγνωρίζεις το πρόσωπό του κλπ. Απάντηση «το σώμα του, η κατασκευή, το ύψος του και τα κιλά του μου θυμίζουν μια φευγαλέα εικόνα ενός από τους δράστες της ληστείας στα ΕΛΤΑ Αιγάλεω. Η φευγαλέα εικόνα οφείλεται στο ότι μπροστά από μένα βρισκόταν ο κ. Γρίβας. Τίποτε άλλο δεν έχω›. Δεν είπατε όνομα εδώ πέρα.

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Μου επέδειξαν την φωτογραφία. Ανέφερα ότι μου επέδειξαν την φωτογραφία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουμε και την άλλη, να την διαβάσουμε. 3 Αυγούστου 1992. «Ξεχωρίζω την φωτογραφία του ατόμου που φοράει μαύρο πουκάμισο και όπως με πληροφορείτε ονομάζεται Δαναλάτος Βασίλειος›. Γίνεται μνεία ότι μεταξύ άλλων φωτογραφιών επεδείχθη και η φωτογραφία Δαναλάτου κλπ. «Συγκεκριμένα το άτομο αυτό που απεικονίζεται στην προαναφερόμενη φωτογραφία είναι ένας εκ των δύο δραστών οι οποίοι μπήκαν μέσα στο Ταχυδρομείο και από αυτούς .... κρατώντας στα χέρια όπλα απείλησαν εμένα και τον Διευθυντή κ. Γρίβα και απαίτησαν τα κλειδιά της αποθήκης που βρίσκονταν τα χρήματα. Τα χαρακτηριστικά του ατόμου κλπ μοιάζουν πολύ με τους ενός εκ των δύο δραστών που απείλησαν εμένα και τον κ. Διευθυντή. Αυτά είναι τα μαλλιά του, το πρόσωπό του και γενικότερα η σωματική του διάπλαση. Το ότι το άτομο αυτό συμμετείχε στην ληστεία και ειδικότερα είναι ο ένας εκ των δύο δραστών που απείλησαν εμένα και τον κ. Διευθυντή είμαι σχεδόν σίγουρος. Λέω σχεδόν σίγουρος γιατί λόγω της συγχύσεως που επεκράτησε δεν μπορώ να πω ότι είμαι απόλυτα σίγουρος. επίσης δεν μπορώ να θυμηθώ αν είναι αυτός που απείλησε εμένα ή τον κ. Διευθυντή συγκεκριμένα. Πάντως είναι ο ένας από τους δύο δράστες που απείλησαν εμένα και τον κ. Διευθυντή. ¶λλον δράστη από τις φωτογραφίες δεν μπορώ να προσομοιάσω›.

Εδώ λέτε ότι δεν θυμάστε αν αυτός που σας είπαν τότε για Δαναλάτο είναι αυτός που απείλησε εσάς ή τον κ. Γρίβα. Τώρα τί λέτε; Εσάς είχε απειλήσει ή τον κ. Γρίβα;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Στην αρχή όταν ξεκίνησε η ληστεία ο εύσωμος απείλησε πρώτα εμένα και μετά άλλαζαν θέσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πήγε και στον κ. Γρίβα.

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: ¶λλαζαν θέσεις μέχρι να βρουν το κλειδί...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ λέτε «σχεδόν σίγουρος›. Σήμερα τί λέτε; Σίγουρος, σχεδόν σίγουρος, απόλυτα σίγουρος, έχει καμία διαβάθμιση;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Απόλυτα σίγουρος δεν μπορώ να είμαι γιατί τα μόνα χαρακτηριστικά που μου έμειναν ήταν μόνο η σωματική του διάπλαση. Δηλαδή μου έκανε εντύπωση μόνο ο όγκος του σώματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πότε ήσασταν περισσότερο σίγουρος; Στον Δαναλάτο ή εδώ στον κ. Χριστόδουλο Ξηρό περισσότερο;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Μπορώ να πω περίπου το ίδιο γιατί η σωματική τους διάπλαση έμοιαζε αρκετά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν λέμε σωματική διάπλαση, πείτε μου το πρόσωπό του τί κατατομή είχε;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Ήταν στρογγυλό, ήταν έτσι φουσκωτό στα μάγουλα. Σχεδόν δεν φαινόταν καθόλου ο λαιμός του και ήταν πολύ στις πλάτες δυνατός άνθρωπος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γεροδεμένος.

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Γεροδεμένος άνθρωπος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι ήταν και ο κ. Δαναλάτος που τον είδατε;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Ακριβώς, ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο Δικαστήριο τί είπατε για τον κ. Δαναλάτο, θυμάστε;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Ότι δεν είμαι σίγουρος ότι είναι αυτός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν απηλλάγη εξεπλάγητε; Είναι και δική μου απορία. Τί είπατε τότε; Ευτυχώς που τον απάλλαξαν γιατί θα το είχα στο λαιμό μου ή το Δικαστήριο έκανε την δουλειά του και ούτε με ενδιαφέρει εμένα τί έκανε. Εγώ είπα εκείνα που είχα.

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Ακριβώς αυτό είπα. Απλώς είπα ότι το Δικαστήριο έκρινε με βάση την γνώση που είχε και το σύνολο. Δεν έκανα καμία σκέψη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και σήμερα δεν έχετε μεγαλύτερη βεβαιότητα διότι στηρίζεστε μόνο στην σωματική του διάπλαση.

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Ναι, μόνο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι τόσο στην εικόνα του προσώπου.

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Όχι, γιατί έγινε η κίνηση που με απείλησε αμέσως με το που πήγα να κλείσω το χρηματοκιβώτιο και ακούμπησα πίσω και παρέλυσα εντελώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είστε άνθρωπος που φοβάστε πολύ;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Δεν είμαι και άνθρωπος της περιπέτειας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί περιπέτεια να έρθει ο άλλος και να σου ακουμπήσει το πιστόλι, δεν είναι και τόσο ευχάριστο. Τι περιπέτεια είναι αυτή; Δεν έχω τίποτε άλλο. Ο κ. Εισαγγελεύς έχει το λόγο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας μίλησε καθόλου αυτό το άτομο;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Στην αρχή που μου είπε «ληστεία, σήκω επάνω ρε κωλόπαιδο›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν ακούσετε τώρα την φωνή του θα την γνωρίσετε;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Είναι πάρα πολύ δύσκολο μετά από τόσα χρόνια.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν μπορείτε δηλαδή;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Όχι. Εν τω μεταξύ ακούγονταν εκείνη την ώρα και πολλές φωνές, είχε και πολύ κόσμο το γραφείο μέσα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Καλώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η πολιτική αγωγή έχει το λόγο με όποια σειρά θέλει.

κ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Κύριε μάρτυς, σας διαβάζω απόσπασμα από τα πρακτικά των όσων είχατε καταθέσει τότε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας με την υπόθεση Δαναλάτου. Σελίδα 53, για να διευκολυνθούν και οι συνήγοροι της υπερασπίσεως. «Σήμερα είναι λιγότερο σίγουρος έως καθόλου ότι ήταν ο Δαναλάτος ένας εκ των δραστών. Δεν δίνω καμία εξήγηση, το κλειδί μπορεί να ξεχώρισαν γιατί ήταν χαρακτηριστικό›.

Τότε αρχικώς είχατε αναγνωρίσει τον κ. Δαναλάτο, εν συνεχεία όταν πήγατε στο Δικαστήριο είπατε ότι δεν είστε σίγουρος έως καθόλου σίγουρος ότι είναι ο κ. Δαναλάτος. Την αυτή τακτική βλέπω ότι τηρείτε και στο Δικαστήριο εδώ. Τί θέλω να πω. Όταν είχατε πάει στον κ. Ανακριτή είχατε αναγνωρίσει τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό. Δεν διατηρήσατε καμία επιφύλαξη. Σήμερα τί σας κάνει πάλι να έχετε αυτή την μεταστροφή και να έρχεστε να λέτε ότι «δεν μπορώ να αναγνωρίσω τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό›.

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Δεν έχω καμιά μεταστροφή ούτε στην υπόθεση Δαναλάτου, ούτε τώρα. Είπα τα ίδια ακριβώς που είπα και στον κ. Ανακριτή. Από την φωτογραφία που μου έδειξε για τον κ. Δαναλάτο τότε και στο Δικαστήριο που τον είδα είπα περίπου τα ίδια. Τα ίδια λέω και τώρα. Και στον κ. Ανακριτή που πήγα είπα ότι ως προς την σωματική διάπλαση μοιάζει ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός. Το ίδιο είπα και τώρα. Απλώς λέω ότι τώρα με την σωματική διάπλαση που έχει δεν μοιάζει με τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό που είδα τον πρώτο καιρό στις φωτογραφίες και στην τηλεόραση.

κ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Σας υπενθυμίζω την κατάθεσή σας 12 Σεπτεμβρίου 2002 ενώπιον του Επίκουρου Ανακριτή κ. Πετρόπουλου. Γεροδήμος Απόστολος. Λέτε συγκεκριμένα «Διευκρινίζω ότι από τις φωτογραφίες που μου είχαν τότε δείξει, ο Δαναλάτος έμοιαζε κάπως με έναν από τους δύο δράστες λόγω της σωματικής του διαπλάσεως χωρίς όμως και να μπορώ να είμαι βέβαιος γι αυτό. Αν στις φωτογραφίες τότε μου είχαν επιδείξει τον κ. Χριστόδουλο Ξηρό όπως τον είδα στην τηλεόραση θα αναγνώριζα εκείνον στο πρόσωπο αυτού που εγώ θεώρησα ως τον Δαναλάτο›.

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Ακριβώς αυτό λέω.

κ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Αυτό λέτε και σήμερα;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Ότι αν αντί για την φωτογραφία του Δαναλάτου τότε μου έδειχναν την φωτογραφία του κ. Χριστόδουλου Ξηρού θα έλεγα ότι μοιάζει με έναν από τους δράστες που ήταν στην ληστεία.

κ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: Δεν έχω τίποτε άλλο κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί μόρφωση έχετε;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Έχω τελειώσει το Λύκειο και την Σχολή των ΕΛΤΑ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από ποιο μέρος είστε;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Από την ¶ρτα.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε μάρτυς, κατά την κρίσιμη ώρα όταν έγινε η ληστρική επίθεση, κατά το ανθρωπίνως δυνατόν αν θυμάστε, πόσα άτομα ήσαν μέσα; Εννοώ εργαζόμενοι, τακτικοί υπάλληλοι, διανομείς και πελάτες.

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομείο ήμασταν ακριβώς 40.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πελάτες άλλοι ήσαν;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: 40 είναι οι υπάλληλοι. Δηλαδή 23 οι ταχυδρόμοι και το υπόλοιπο προσωπικό και οι θυρίδες κάτω. Ήταν και πάνω από 20 άτομα μέσα στο Ταχυδρομείο.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Έξω υπήρχαν άνθρωποι;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Συνήθως στην διάρκεια των συντάξεων υπάρχουν και κάποιοι έξω που περιμένουν τους ταχυδρόμους να κατέβουν για να πληρωθούν.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Έχετε απαντήσει και στον κ. Ειδικό Τακτικό Ανακριτή, τον Εφέτη Ανακριτή τον κ. Ζερβομπεάκο. Μιλήσατε εκεί για τα κλειδιά και δεν θα επανέλθω. Έχει προκαλέσει όμως μία εντύπωση γιατί αμέσως φώναξαν πού είναι τα κλειδιά.

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Μάλιστα.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτό σύμφωνα με την πρακτική που τηρούνταν κατά την τότε λειτουργία – αυτό μας ενδιαφέρει, όχι τί είναι σήμερα – του ταχυδρομικού γραφείου του συγκεκριμένου που υπέστη την ληστεία, έπρεπε να υπάρχει κάποιος από μέσα; Ήταν δυνατόν ή ήταν και επιβεβλημένο, δεν υπήρχε άλλη λύση; Ο οποίος να έχει δώσει πληροφορίες ή από τον τρόπο που λειτουργούσε μπορούσε κάλλιστα να είχε αντιληφθεί ο οιοσδήποτε που έμπαινε ή ένας ο οποίος συστηματικά έμπαινε ή οι περισσότεροι και παρακολουθούσαν τον τρόπο λειτουργίας του καταστήματος αυτού;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Όχι, δεν χρειάζονταν καμία υποστήριξη από μέσα γιατί το Ταχυδρομείο από την ώρα που άνοιγε είχε κόσμο μέσα πάντα. Η αποθήκη είναι στο βάθος του Ταχυδρομείου. Οπότε η χρηματαποστολή όπως έμπαινε από την είσοδο μέχρι το βάθος και έκανε όλη την διαδρομή, όλες οι λειτουργίες του Ταχυδρομείου μπορούσαν να γίνουν αντιληπτές από τον καθένα.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πόσα χρόνια υπηρετήσατε εσείς στο ΕΛΤΑ και υπηρετείτε ακόμη;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Όχι.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Είστε συνταξιούχος;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Ναι.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πόσα χρόνια υπηρετήσατε;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: 30 χρόνια.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: 30 χρόνια τέτοιου είδους ληστεία – μιλάω από άποψη ποσού – έχετε αντιμετωπίσει στο συγκεκριμένο ταχυδρομικό γραφείο;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Όχι μόνο στο συγκεκριμένο αλλά σε κανένα Ταχυδρομείο.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σε κανένα μέχρι σήμερα. Τώρα θέλω να μου πείτε όπως ζήσατε και βιώσατε τα γεγονότα, είπατε ότι πήγαν και έφεραν σάκο κτλ., ένας πήγε, δύο πήγαν, δε θυμάστε;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Νομίζω ένας.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εσείς τοποθετείτε τρία πρόσωπα τα οποία παίρνουν διάφορες θέσεις. Κάνατε συζητήσεις μετά, τί έγινε, πώς έγινε, τί έγινε έξω, τί έγινε μέσα; Με τους συναδέλφους σας, με τον κόσμο εκεί;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Μάλιστα, συζητούσαμε.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Επιμένετε ότι όλοι αυτοί που έλαβαν μέρος ήταν μόνο τρεις ή ήταν και περισσότεροι, σε συνδυασμό με όσα μάθατε;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Σε μένα έγιναν αντιληπτοί αυτοί οι τρεις.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτό το ξέρω, το άκουσα, εγώ ρωτώ –εάν δεν μάθατε, δεν συζητήσατε, θα μου πείτε «δεν ξέρω›.

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Συζητήθηκε με τους συναδέλφους και είπαν ότι ήταν κι ένας ακόμη που πέρασε μέσα και ανέβηκε στο πατάρι.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Τρεις συν ένας τέσσερις. Αυτό μάθατε εσείς. Μάθατε ή ακούσατε αν έπεσαν κάποιοι πυροβολισμοί έξω;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Ναι. Φεύγοντας, ακούστηκαν πυροβολισμοί και μετά, μόλις τελείωσε, ακούσαμε από τις συζητήσεις που έγιναν ότι τραυματίστηκε κάποιος αστυνομικός ο οποίος ερχόταν να δει τί γίνεται.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πυροβολισμός ένας, δύο ή κατά ριπάς;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Όχι, ακούστηκε συνεχόμενα.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θέλω να μου πείτε, έχοντας υπόψη τη φωτογραφία που σας έδωσε τότε ο κ. Ζερβομπεάκος, αυτή η φωτογραφία σας θυμίζει κάτι;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Αυτή μου έδειξε και ο κ. Ζερβομπεάκος, είπα ως προς το πρόσωπό του, συγκεκριμένα του έδειξα –αυτό που είπα και στην κατάθεσή μου, ότι δεν υπήρχε σχεδόν λαιμός, ότι μοιάζει με το δράστη που με απείλησε.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Με μόνα αυτά τα χαρακτηριστικά;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Τίποτε άλλο δεν υπήρχε χαρακτηριστικό. Και τα γυαλιά που φορούσε, δεν είχε κάτι άλλο δηλαδή που να μου προξενήσει εντύπωση.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ανήκετε κι εσείς σε μια ομάδα τριών-τεσσάρων ανθρώπων που είστε αυτόπτες στη διάρκεια της ληστείας. Πάτε όλοι μαζί και αναγνωρίζετε, όχι ένα, περισσότερα πρόσωπα ως δράστες μιας ληστείας. Εσείς έχετε κάπως πιο ήπιες διατυπώσεις και αμφιβολίες, δεν είστε τόσο απόλυτος και απόλυτα σίγουρος όπως ήταν ο κ. Γρίβας και καταθέτετε και στο Μικτό Ορκωτό για τον Δαναλάτο όταν είναι κατηγορούμενος, με κάποιες αμφιβολίες για το αν είναι ο Δαναλάτος.

Λέτε συγκεκριμένα: «Δεν αναγνώρισα κανέναν αλλά τον Αύγουστο του ’92› στην προανάκριση εννοείτε, «που μου έδειξαν πάλι φωτογραφίες στον 3ο όροφο, είδα τη φωτογραφία και είπα: είμαι σχεδόν σίγουρος. Δεν είχα στο μυαλό μου κανένα ειδικό χαρακτηριστικό, μόνο ένα στρογγυλό πρόσωπο και ένα εύσωμο σώμα. Μετά, στον ανακριτή το Νοέμβριο που είδα τον ίδιο τον κατηγορούμενο Δαναλάτο, μου θύμιζε τη φωτογραφία ενός εκ των δραστών. Τώρα που τον βλέπω, είμαι λιγότερο σίγουρος›.

Εγώ εκτιμώ το γεγονός ότι δεν ήσαστε απόλυτος στην κατάθεσή σας και προανακριτικά και στο ακροατήριο. Στη συνέχεια, όταν αθωώνονται οι Δαναλάτοι, Παναγιωτόπουλοι, Πατσέλης κτλ. και αφού έχει βγει στον αέρα αυτή η υπόθεση της 17Ν, εμφανίζεστε τον Σεπτέμβριο στον ανακριτή κ. Ζερβομπεάκο και λέτε αυτά που έχετε πει και τα ξέρετε, τί έχετε πει. Πείτε μου το εξής: Εσείς, από την όλη επαφή που είχατε, διότι αν κατάλαβα καλά είχατε και μπροστά σας τον Γρίβα και δεν είχατε, αυτό σημαίνει και καλή οπτική επαφή με τον δράστη...

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Εκτός από την πρώτη στιγμή που μπήκε και με απείλησε, μετά που άρχισε να μετακινείται που δεν εντόπισαν το κλειδί εκεί που ήταν, δεν είχα σχεδόν καμία επαφή απευθείας.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Παρά ταύτα πήρατε κάποια κλήση προφανώς από τον κ. ανακριτή και πήγατε και καταθέσατε. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, τί γνώση είχατε γι αυτή την υπόθεση της ληστείας των ΕΛΤΑ;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Κάποια στιγμή ακούστηκε στην τηλεόραση ότι δέχθηκαν ότι διέπραξαν τη ληστεία, τίποτε άλλο.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ακούσατε λοιπόν που έλεγε η τηλεόραση ότι αυτοί το έχουν ομολογήσει, το έχουν αποδεχθεί. Αυτό το γεγονός, ότι έχουμε έναν χοντρό –χοντροί βέβαια με στρογγυλό πρόσωπο είναι γύρω στα ένα-δυο εκατομμύρια στην Ελλάδα-, άλλα χαρακτηριστικά όμως δεν είχατε συγκρατήσει.

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Όχι, δεν τα κατέθεσα ποτέ μου, δεν πρόλαβα να κρατήσω.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δηλαδή λεπτομέρειες, πώς ήταν τα μάτια του, η μύτη του, αν ήταν γαμψή, αν είχε έναν προγναθισμό, κάτι τέτοιο δεν διαπιστώσατε.

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Όχι.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Σας βοήθησε στο να πάτε να κάνετε αυτή την κατάθεση στον κ. Ζερβομπεάκο το γεγονός ότι πληροφορηθήκατε ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν ομολογήσει, άρα «τί πρόβλημα έχω, αφού το λένε οι ίδιοι ας πάω κι εγώ να πω ότι είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός›. Σας ώθησε κάπως παραπάνω στο να δώσετε την κατάθεση αυτή αυτό το γεγονός, ότι οι ίδιοι είχαν ομολογήσει;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Όχι.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δεν σας επηρέασε καθόλου.

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Όχι, καθόλου. Όπως κατέθεσα και στην υπόθεση Δαναλάτου, έτσι και τώρα κατέθεσα αυτά τα οποία είχα μέσα μου, τίποτε άλλο.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δηλαδή μ’ αυτή τη λογική αν σας υποδείκνυε ο κ. Ζερβομπεάκος έναν άλλο χοντρό και ψηλό και με στρογγυλό πρόσωπο, θα τον αναγνωρίζατε ως δράστη της 17Ν;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Εάν ταίριαζαν τα χαρακτηριστικά του, δηλαδή αυτά που είχαν μείνει σε μένα.....

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι, είπατε χαρακτηριστικά –και το έχετε πει και στο Μικτό Ορκωτό- δεν έχετε δει χαρακτηριστικά ούτε μπορεί να καταθέστε χαρακτηριστικά. Μόνο εύσωμος, με ένα στρογγυλό πρόσωπο. Αν σας υποδείκνυε λοιπόν εμένα ή κάποιον άλλον, έναν ψηλό χοντρό, θα τον αναγνωρίζατε ως δράστη;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Δε μπορώ να πω κάτι με σιγουριά, εγώ είπα αυτά με τη συγκεκριμένη φωτογραφία που μου έδειξαν, που ταίριαζε περίπου ως προς τα χαρακτηριστικά που είχαν μείνει σε μένα και αυτά τα οποία είχα πει και περίπου την ηλικία του.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εγώ πάλι επιμένω. Χαρακτηριστικά λέτε ότι δε μπορούσατε να δώσετε, μόνο ψηλός και χοντρός. Ο ψηλός και ο στρογγυλοπρόσωπος χοντρός. Αυτά είδατε στη φωτογραφία και είπατε «αυτός είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός ο οποίος ήταν ο δράστης›. Αυτό μόνο.

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Το στρογγυλό του προσώπου και το ότι δεν είχε λαιμό σχεδόν.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Σήμερα λοιπόν, αν υποθέσουμε ότι αυτή η όλη κατάσταση ανατρεπόταν και εμφανιζόταν ένας άλλος χοντρός, όπως εμφανίστηκε με τον Δαναλάτο, ας υποθέσουμε ότι εμφανιζόταν κι ένας τρίτος, με αυτή όλη την ατμόσφαιρα που υπάρχει, εσείς είστε απόλυτα σίγουρος ότι ο δράστης αυτός είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός ή έχετε κάποιες αμφιβολίες, λογικά, που λέτε ότι μπορεί να είναι κάποιο άλλο πρόσωπο;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Γι αυτό δεν είπα ότι είμαι απόλυτα σίγουρος ότι είναι αυτός.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Έχετε αμφιβολίες λοιπόν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχουμε δηλαδή μεγαλύτερο βαθμό βεβαιότητας, γιατί το ρώτησα. Για να μη ρωτάμε ποσοστά και πιάνεστε όλοι, λέμε περισσότερο σίγουρος, λιγότερο σίγουρος, μετρίως βέβαιος κτλ. Πάλι διαβαθμίσεις θα μου πείτε κάνουμε αλλά, τί να κάνουμε, αλλιώς δεν γίνεται.

Ι ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Εισαγγελεύς την αμφιβολία του 1/1000000 την εξέλαβε ως αναίρεση της βεβαιότητος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας είπα και πάλι, η Αριστοτέλεια λογική δεν λέει μόνο μαύρο-άσπρο, υπάρχει και το γκρίζο. Είναι η λεγόμενη ασαφής λογική, η faze logic, πρέπει να την ξέρετε εσείς.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εν πάση περιπτώσει ήταν δύο οι ληστές είπατε και ένας απ’ αυτούς ήταν πιο εύσωμος από τον άλλον. Έναν τέτοιον περιέγραψε και ο κ. Γρίβας όμως, εσείς λέτε ότι απείλησε εσάς. Ο κ. Γρίβας λέει ότι απείλησε αυτόν ο συγκεκριμένος εύσωμος ληστής. Σας απείλησε με το όπλο που κρατούσε. Τί όπλο ήταν αυτό;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Σαν το παλιό Thomson που ξέρω, που είχαμε εμείς.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν ήταν πιστόλι.

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Όχι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είστε σίγουρος γι αυτό;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Ναι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Διότι μου κάνει εντύπωση ότι ο μάρτυρας που εξετάστηκε πριν από εσάς, μιλά για πιστόλι και μάλιστα με μία βεβαιότητα απόλυτη διότι χαρακτηριστικά λέει «ένα περίστροφο 38άρι, είμαι βέβαιος γι αυτό, γιατί υπηρέτησα ως Έφεδρος Αξιωματικός και έχω δει όπλα›. Εσείς λοιπόν μιλάτε από την αρχή και είστε βέβαιος και επιβεβαιώνετε ότι είχε αυτόματο ο εύσωμος. Το πρόσωπό του είπατε δε μπορέσατε να το δείτε. Ήταν μεταμφιεσμένος;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μας είπε για κάτι γυαλιά.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εκτός από τα γυαλιά, είχε κάτι άλλο χαρακτηριστικό στο πρόσωπό του, στο κεφάλι του, που να αλλάζει τα χαρακτηριστικά του;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Δεν πρόλαβε να μου μείνει κάτι τέτοιο.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν έχετε την εντύπωση ότι είχε κάτι σαν κουκούλα, σαν διαφανή μάσκα....

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Όχι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αν είχε θα σας έκανε εντύπωση;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Μπορεί κάτι να τραβούσε την προσοχή μου.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κάτι λέτε για κάτι ψεύτικα στίγματα. Τί εννοείτε;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Είχα την εντύπωση –το κατέθεσα από την πρώτη στιγμή- ότι είχε κάτι σαν στίγματα μαύρα, ένα-δύο σε μια μεριά του προσώπου όπως τον έβλεπα, στη δεξιά, γιατί έτσι με έβλεπε, στη δεξιά πλευρά.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Απλώς για να υποβοηθηθεί και η μνήμη σας, δεν ξέρω κατά πόσον είναι σημαντικό, αλλά εν πάση περιπτώσει έχετε καταθέσει τον κ. Ζερβομπεάκο, τον ανακριτή: «το πρόσωπό του είχε μερικά ψεύτικα στίγματα›. Αυτό το ενθυμείστε.

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Ναι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι είχατε δει το πρόσωπό του λίγο.

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Λίγο, αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι να αλλάξουν με τον άλλον που απειλούσε τον κ. Γρίβα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εάν λοιπόν είδατε τα στίγματα, θα είχατε δει και αν φορούσε μία επικάλυψη του προσώπου.

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Γι αυτό είπα, δεν μου έκανε κάτι εντύπωση.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Ευχαριστώ.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Σε συνέχεια μιας ερώτησης του κ. Ευαγγελάτου, εσείς είδατε τους τρεις δράστες. Εμένα μ’ ενδιαφέρει αν μπορείτε σε συνδυασμό με τις συζητήσεις που κάνατε με τους συναδέλφους σας, να πείτε στο Δικαστήριο πόσοι συνολικά ήταν οι δράστες που μπήκαν μέσα στο Ταχυδρομείο. Μετά τους τρεις που είδατε εσείς.

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Αμέσως μετά τη ληστεία υπήρχε μια αναστάτωση μέσα στο γραφείο για το τί είχε συμβεί, είπαν ότι ήταν και ένας ακόμη που πέρασε στο πατάρι, τέταρτος και ακούστηκε, χωρίς να μπορώ να θυμηθώ ποιος μου το είπε, ότι ήταν και κάποιος δίπλα στην πόρτα, δίπλα στον αστυνομικό.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Πέμπτος.

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Τίποτε άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πέντε τους έβγαλε τώρα. Από πληροφορία του μάρτυρα, δεν είναι ία αντιληψη.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Απ’ έξω απ’ το Ταχυδρομείο εκείνη τη στιγμή υπήρχαν πελάτες που περίμεναν;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Συνήθως υπάρχουν.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Όχι συνήθως, εκείνη την ημέρα, εκείνη τη στιγμή αν θυμάστε.

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Εγώ όταν μπήκα στο Ταχυδρομείο στις 7:20 ακόμα είχε κόσμο απέξω. Είχαν αρχίσει να έρχονται οι συνταξιούχοι για να περιμένουν τους ταχυδρόμους για να μπουν μέσα. Τώρα, εάν κατά τη διάρκεια της ληστείας είχαν παραμείνει ή είχαν σκορπίσει ή είχαν αυξηθεί, δε μπορώ να το ξέρω.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Από τους υπαλλήλους και από τους παρατυχόντες εκεί πελάτες, έχετε κάποια πληροφορία να εισφέρετε ότι υπήρχε κάποιος απ’ έξω που τους περίμενε αυτούς τους ληστές; Κάποιος συνεργός, για να ανεβάσουμε τον αριθμό τους στους 6 ή στους 7;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Όχι.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Μια ερώτηση κύριε Πρόεδρε: Κύριε μάρτυρα μια λεπτομέρεια θέλω να σας ρωτήσω, αυτός ο ληστής ο ψηλός ο χοντρός που σας απείλησε, τί χρώμα μαλλιά είχε;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Κανονικά μαλλιά.

Χ. ΞΗΡΟΣ: Χρώμα δεν μας είπατε.

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Τα κανονικά μαλλιά είναι στο μαύρο, δεν είναι ούτε ξανθά ούτε άσπρα...

Χ. ΞΗΡΟΣ: Ξανθά πάντως όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή ένας που είναι ξανθός άνθρωπος δεν είναι κανονικός; Θέλετε να πείτε συνηθισμένος....

Χ. ΞΗΡΟΣ: Κύριε μάρτυς καταλήξατε, μαύρα;

Α. ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Μπερεδήμας. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Ν. ΜΠΕΡΕΔΗΜΑΣ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς εργαζόσαστε στα ΕΛΤΑ;

Ν. ΜΠΕΡΕΔΗΜΑΣ: Με σύμβαση αορίστου χρόνου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί υπηρεσία κάνατε εκεί;

Ν. ΜΠΕΡΕΔΗΜΑΣ: Διανομή, ταχυδρόμος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα γυρίσετε πίσω λοιπόν το ρολόι μερικά χρόνια, όπου όλοι βέβαια εδώ το δέχονται ότι έγινε κάποια ληστεία, ψάχνουμε να βρούμε όμως ποιοι την έκαναν. Μιλάμε για 16/12/91, πρωί. Πείτε τί αντελήφθητε εσείς ο ίδιος και μετά θα μας πείτε τί μάθατε από κανέναν άλλον.

Ν. ΜΠΕΡΕΔΗΜΑΣ: Όπως τα θυμάμαι αυτή τη στιγμή, γιατί έχουν περάσει και πολλά χρόνια βέβαια, αυτό που θυμάμαι, είναι ότι εκείνη τη στιγμή πήγαινα έξω να πάρω μια τυρόπιτα και μπήκε κάποιος ο οποίος ήταν ντυμένος αστυνομικός. Μου έβαλε το όπλο μπροστά μου, ένα οπλοπολυβόλο πρέπει να ήταν και μου λέει «πέρασε μέσα›.

Δε φοβήθηκα καθόλου εκείνη τη στιγμή, γιατί νόμιζα ότι ήταν της χρηματαποστολής, δικός μας δηλαδή, να πάρει τα χρήματα. Προχώρησα μέσα, κάθισα δυο βήματα πίσω δεξιά σε ένα τραπεζάκι όρθιος. Αυτός ο ψευτο-αστυνομικός προχώρησε και νομίζω κάθισε αριστερά μου, όπως έμπαινε αυτός δεξιά δηλαδή, σε ένα γκισέ. Τον κοίταξα λίγο, με κοίταξε, είχε ένα πρόσωπο πολύ γαλήνιο, χαμογελαστό και ίσως μου ενέπνευσε και δε φοβήθηκα καθόλου. Τον κοίταξα λίγο, με κοίταξε λιγάκι κι εκείνη τη στιγμή φώναζαν οι υπόλοιποι, οι οποίοι προφανώς είχαν μπει μέσα «ληστεία, ληστεία›. Είδα ένα άτομο αριστερά μου, ένα στο πατάρι, νομίζω χτύπησαν και τα πιστόλια, άκουγα κρότους, στα γκισέ, στα τραπέζια, και φώναζαν «ληστεία›.

Εκείνη τη στιγμή εγώ κατάλαβα ότι γινόταν ληστεία. Δεν ήταν πια ψευτο-αστυνομικός, γινόταν ληστεία. Εκείνη τη στιγμή το κατάλαβα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σηκώσατε τα χέρια ψηλά; Σας είπαν;

Ν. ΜΠΕΡΕΔΗΜΑΣ: Νομίζω ναι. Μετά ο χρόνος πέρασε γρήγορα, δεν είχα αίσθηση του χρόνου εκείνη τη στιγμή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχατε τρομοκρατηθεί;

Ν. ΜΠΕΡΕΔΗΜΑΣ: Να σας πω την αλήθεια όχι, είχα αρκετή ψυχραιμία, λόγω της έκφρασης του ψευτο-αστυνομικού που ήταν εκεί πέρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο οποίος δεν είχε σκληρή έκφραση.

Ν. ΜΠΕΡΕΔΗΜΑΣ: Δεν είχε, δηλαδή κατάλαβα ότι αν δεν έκανα κάποια κίνηση που δεν τους άρεσε, δεν είχα να φοβηθώ τίποτα. Αυτό μου έδειξε το πρόσωπό του εκείνη τη στιγμή. Σε κάποια στιγμή, δε μπορώ να συνειδητοποιήσω το χρόνο, κάποιος δικός τους που ήταν στην είσοδο, πίσω απ’ την πόρτα, έκανε κάπως τις γρίλιες με το χέρι του και βλέπει έναν αστυνομικό που ερχόταν με τη μηχανή και φωνάζει: «μπάτσοι!›.

Βγήκε έξω ο ψευτο-αστυνομικός στην πόρτα, του ρίχνει με το όπλο, έριξε μια ριπή...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί όπλο ήταν;

Ν. ΜΠΕΡΕΔΗΜΑΣ: Δεν τα ξέρω και καλά, πολυβόλο, αυτά που έχουν οι αστυνομικοί, όχι πιστόλι, αυτόματο. Βγήκε έξω, άκουσα αρκετές ριπές...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή πόσες;

Ν. ΜΠΕΡΕΔΗΜΑΣ: Δε θυμάμαι αλλά ήταν αρκετές, έξι, επτά, οκτώ, δέκα, αρκετές πάντως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δέκα ριπές ή δέκα σφαίρες;

Ν. ΜΠΕΡΕΔΗΜΑΣ: Σφαίρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατά βολή δηλαδή τις έριχνε ή κατά ριπή;

Ν. ΜΠΕΡΕΔΗΜΑΣ: Δεν το θυμάμαι ακριβώς αυτό αλλά άκουσα αρκετούς κρότους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν ήταν ριπές θα ήταν δυο-τρεις μαζί. Βαστάμε τη σκανδάλη, την αφήνουμε...

Ν. ΜΠΕΡΕΔΗΜΑΣ: Δεν το θυμάμαι ακριβώς αυτό απλά θυμάμαι ότι έπεσαν αρκετοί κρότοι, άκουσα αρκετούς κρότους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει τη λογική του το όπλο. Εσείς πάντως δε θυμάστε αν ήταν κατά βολή ή κατά ριπή.

Ν. ΜΠΕΡΕΔΗΜΑΣ: Δε θυμάμαι ακριβώς, όχι. Θυμάμαι πάντως κρότους αρκετούς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτός ο οποίος πυροβολούσε ήταν ο ψευδο-αστυνομικός.

Ν. ΜΠΕΡΕΔΗΜΑΣ: Ο οποίος μπήκε πάλι μέσα, αφότου έριξε έκλεισε την πόρτα, μπήκε πάλι μέσα και μου έκανε εντύπωση η τρομερή του ψυχραιμία. Γιατί έκατσε στον γκισέ, ακούμπησε αν θυμάμαι καλά με ένα ύφος πάλι γαλήνιο και λέει «μη φοβάστε›. Δεν θυμάμαι ακριβώς τη λέξη, αλλά αυτό το νόημα είχε. Γιατί κατάλαβα ότι αν δεν κουνηθούμε, δεν είχα να φοβηθώ τίποτα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή