Η κακομεταχείριση ανήλικων παλαιστίνιων κρατουμένων από το ισραηλινό στρατιωτικό σύστημα κράτησης είναι «διαδεδομένη, συστηματική και θεσμοθετημένη», καταγγέλλει σε έκθεση της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η Unicef.
«Σε καμία άλλη χώρα τα παιδιά δεν δικάζονται συστηματικά από στρατιωτικά δικαστήρια ανηλίκων», αναφέρεται στην έκθεση.
Η ίδια πηγή υπολογίζει ότι κάθε χρόνο περίπου 700 παιδιά Παλαιστινίων, ηλικίας 12 ως 17 ετών, κυρίως αγόρια, που συλλαμβάνονται, ανακρίνονται και κρατούνται από τον στρατό, την αστυνομία και ισραηλινούς πράκτορες ασφαλείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Η Unicef αναφέρει ότι έχει εντοπίσει «παραδείγματα πρακτικών που ισοδυναμούν με βάναυση, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων».
«Η κακομεταχείριση περιλαμβάνει τη σύλληψη παιδιών ανάμεσα στα μεσάνυχτα και τις 05.00 τα ξημερώματα στο σπίτι τους από βαριά οπλισμένους στρατιώτες, το δέσιμο των ματιών και την τοποθέτηση πλαστικών χειροπεδών», σύμφωνα με την έκθεση που καταγγέλλει επίσης «τις δια της βίας ομολογίες, την απουσία πρόσβασης σε δικηγόρο ή σε μέλη της οικογενείας κατά τη διάρκεια της ανάκρισης».
Οι Παλαιστίνιοι ηλικίας 13 ετών και κάτω δεν μπορούν να φυλακισθούν για περισσότερο από έξι μήνες, αλλά όσοι είναι 14 ετών και άνω μπορούν να καταδικασθούν σε κάθειρξη 10 ετών διότι έριξαν μία πέτρα, αδίκημα για το οποίο διώκονται στις περισσότερες περιπτώσεις, και μέχρι και 20 ετών, εάν στόχος είναι ένα όχημα εν κινήσει, σύμφωνα με την έκθεση.
Η Unicef προτείνει σειρά μέτρων για την τήρηση των διεθνών κανόνων, αναγνωρίζοντας πάντως ότι έχουν γίνει κάποιες θετικές αλλαγές τα δύο τελευταία χρόνια.
Καλεί το Ισραήλ να καταστήσει το συμφέρον του παιδιού θεμελιώδη αρχή, να διασφαλίσει ότι τόσο οι ανήλικοι που συλλαμβάνονται, όσο και οι οικογένειές τους ενημερώνονται για τους λόγους της κράτησης, καθώς και για τα δικαιώματά τους στη γλώσσα τους, δηλαδή στην αραβική.
Η Unicef απευθύνει έκκληση για τον περιορισμό στο απολύτως απαραίτητο των νυκτερινών συλλήψεων ανηλίκων και της τοποθέτησης χειροπεδών και ζητεί τη διασφάλιση και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των παιδιών σε δικηγόρο και την οικογένειά τους, καθώς και την παρουσία αυτών στη διάρκεια των ανακρίσεων.
Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ