Ανακαινίζεται ο οδοντωτός στα Καλάβρυτα

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2003 12:53
A- A A+

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι εργασίες ανακαίνισης της γραμμής του οδοντωτού Διακοφτό-Καλαβρύτων.

Πρόκειται για τον μοναδικό οδοντωτό στην Ελλάδα, με τη στενότερη γραμμή σε ολόκληρη την Ευρώπη (πλάτος 0,75 μ.) που κατασκευάστηκε την περίοδο 1889-1896 και θεωρήθηκε για την εποχή του σαν ένα μικρό θαύμα.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση του ΟΣΕ, η σχετική σύμβαση υπογράφτηκε στις 7 Απριλίου, το κόστος του έργου ανέρχεται σε επτά εκατ. ευρώ και γίνεται με συγχρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο ΟΣΕ, μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη προχώρησε στην καλύτερη δυνατή λύση που εξασφαλίζει την απροσδόκητη λειτουργία της γραμμής, τα επόμενα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι τα πρώτα έργα εκτεταμένης ανακαίνισης στην υπερ-αιωνόβια ιστορία της γραμμής.

Τα έργα, προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που εξήγγειλε πέρυσι (19/5/2002) ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρίστος Βερελής και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ένα έτος.

Ο οδοντωτός Διακοφτού-Καλαβρύτων έχει μήκος 22,6 χλμ., εκ των οποίων τα 3,4 χλμ. φέρουν διπλή οδοντωτή τροχιά τύπου Abt (ανάμεσα στις δυο συμβατικές σιδηροτροχιές) προκειμένου οι συρμοί να «σκαρφαλώνουν» και σε μεγάλες κλίσεις (απο το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 750 μ.).

Η απόσταση από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοφτού μέχρι τα Καλάβρυτα είναι 22 χιλιόμετρα και η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα.

«Ο ΟΣΕ ζητάει συγγνώμη απο το επιβατικό κοινό γιατί εξ αιτίας των έργων αποφάσισε τη διακοπή της κυκλοφορίας στη γραμμή καθ' ολη τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΣΕ.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή