Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις τουρκικές παραβάσεις ενημέρωσε ο Γ. Παπανδρέου

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2003 13:29
UPD:13:35
A- A A+

Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις αυξανόμενες τουρκικές παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο, τον τελευταίο καιρό, ενημέρωσε δια υπομνήματος, που παρέδωσε στον αρμόδιο για τη Διεύρυνση επίτροπο, Γκίντερ Φερχόϊγκεν, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Πάνο Μπεγλίτη, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το αρμόδιο θεσμικό όργανο για να κρίνει και να ελέγχει τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες» και η επίδοση του υπομνήματος έγινε εν όψει και της έκθεσης για την πρόοδο στην εφαρμογή της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών.

«Η ένταση και η αντιπαράθεση στο Αιγαίο θα επηρεάσουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Αυτό το μήνυμα έχει σταλεί επανειλημμένως και εναπόκειται πλέον στην ίδια την Αγκυρα να αντιληφθεί οτι οι καιροί έχουν αλλάξει και θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, εάν θέλει, μακροπρόθεσμα, να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεγλίτης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατέστησε σαφές, ότι, η Ελλάδα ενημερώνει και θα συνεχίσει να ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Ενωση για τις παραβάσεις και παραβιάσεις της τουρκικής πλευράς, που σημειώνουν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αυξητική πρόοδο» και θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά αλλά και με ψυχραιμία το όλο θέμα.

«Η αξιοποίηση του διεθνούς και ευρωπαϊκού πλαισίου είναι προς το συφμέρον της ασφάλειας της περιοχής», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεγλίτης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γίνεται για πρώτη φορά γραπτώς, ενώ προφορικά ο υπουργός των Εξωτερικών έχει κατ' επανάληψη ενημερώσει τόσο τον κ. Φερχόϊγκεν, όσο και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και βεβαίως τους ομολόγους του στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο κ. Μπεγλίτης υπενθύμισε ακόμη, ότι, ο κ. Παπανδρέου έθεσε εκ νέου το θέμα στον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ στην τελευταία συνάντηση που είχαν στη Ρόδο, ενώ και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε ζητήσει απο τον Τούρκο ομόλογό του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τελευταία συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι, να σταματήσει αυτή η πρακτική.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε, ότι, τα αμέσως προσεχή 24ωρα θα γίνει και διάβημα διαμαρτυρίας προς το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δημοσιευμα του περιοδικού «Κράμα»,

σύμφωνα με το οποίο ένα τουρκικό μαχητικό F-16 καταρρίφθηκε το 1996 απο ελληνικά μαχητικά, ο εκπρόσωπος είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών δέν έχει τέτοια πληροφόρηση, επισημαίνοντας ότι αρμόδιο να απαντήσει είναι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή