ΙΚΕΑ: Τάρτες με κολοβακτηρίδια ανακαλύφθηκαν στην Κίνα

Απόσυρση του προϊόντος από τις καφετέριες του ομίλου σε 23 χώρες
Τρίτη, 05 Μαρτίου 2013 18:23
REUTERS/SCANPIX SWEDEN

Τις προηγούμενες εβδομάδες, ο όμιλος Ikea απέσυρε από την πώληση σε 25 χώρες τους κεφτέδες του, μετά την ανακάλυψη σε αυτούς κρέατος αλόγου το οποίο δεν αναγραφόταν στην ετικέτα του προϊόντος.

A- A A+

Tάρτες από τις καφετέριές του σε 23 χώρες θα αποσύρει ο σουηδικός όμιλος Ikea, καθώς οι κινεζικές υγειονομικές αρχές εντόπισαν στο συγκεκριμένο προϊόν βακτήρια τα οποία συνήθως καταδεικνύουν μόλυνση από κόπρανα.

Εκπρόσωποι του ομίλου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, τόνισαν ότι έλαβαν τη σχετική απόφαση μετά την καταστροφή από τα κινεζικά τελωνεία 1.800 γλυκών που ονομάζονται «chokladkrokant» (τραγανή τάρτα αμυγδάλου με σοκολάτα, κρέμα βουτύρου και καραμέλας), τα οποία είχαν κατασχεθεί στο λιμάνι της Σαγκάης, το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα Shanghai Daily, κατά τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι τα συγκεκριμένα γλυκά περιείχαν «ένα υπερβολικά υψηλό επίπεδο κολοβακτηριδίων».

Τα συγκεκριμένα βακτήρια δεν θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους καταναλωτές, ωστόσο αποτελούν γενικώς ένδειξη μόλυνσης από κόπρανα, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι απαραίτητο, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μικροβιολόγος της Σουηδικής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων Ματς Λίντμπλαντ.

Οι τάρτες οι οποίες αποσύρθηκαν παρασκευάζονται από σουηδό προμηθευτή, συγκεκριμένα την εταιρεία Almondy.

Η εκπρόσωπος της Ikea, Ίλβα Μάγκνουσον, υπογράμμισε ότι από το συγκεκριμένο επίπεδο συγκέντρωσης κολοβακτηριδίων δεν δημιουργείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα επίπεδα των βακτηρίων τα οποία βρέθηκαν είναι χαμηλά, αλλά θα πρέπει προφανώς να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό και να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη», σημείωσε η κ. Μάγκνουσον.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, ο όμιλος Ikea απέσυρε από την πώληση σε 25 χώρες τους κεφτέδες του, μετά την ανακάλυψη σε αυτούς κρέατος αλόγου το οποίο δεν αναγραφόταν στην ετικέτα του προϊόντος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή