Έκκληση επιθεωρητή ΟΗΕ για δημοσίευση στοιχείων περί μυστικών φυλακών της CIA

Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 18:15
EPA/SALVATORE DI NOLFI

Γενική άποψη της συνέλευσης, κατά τη διάρκεια της  22ης συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

A- A A+

Ο ειδικός επιθεωρητής του ΟΗΕ Μπεν Έμερσον κάλεσε τις ΗΠΑ να δημοσιοποιήσουν τα ευρήματά τους σχετικά με το πρόγραμμα της CIA επί διακυβέρνησης Τζορτζ Μπους που σχετιζόταν με τις μυστικές φυλακές και την κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία.

Σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο κ. Έμερσον εκφράζει ανησυχία ότι παρόλο που η κυβέρνηση Ομπάμα έχει απορρίψει τις πρακτικές της CIA επί του προκατόχου του, δεν έχουν υπάρξει διώξεις.

«Παρά την ξεκάθαρη αποκήρυξη των έκνομων πράξεων της CIA της εποχής Μπους, πολλά από τα στοιχεία παραμένουν απόρρητα, και κανένας κρατικός αξιωματούχος δεν έχει μέχρι στιγμής βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ», όπως αναφέρει.

Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» οδήγησε σε «σοβαρές ή συστηματικές» παραβιάσεις, ανάμεσά τους στη δημιουργία μυστικών φυλακών για υπόπτους για τρομοκρατία ισλαμιστές, παράνομες μεταφορές τους και βασανιστήρια, σύμφωνα με την έκθεση του κ. Έμερσον.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του προέδρου Ομπάμα, Έρικ Χόλντερ, έχει δηλώσει ότι δεν θα διωχθεί κανέναν αξιωματούχος που ενήργησε με καλή πίστη και στο πλαίσιο της νομικής κατεύθυνσης που είχε δώσει το υπουργείο σχετικά με τις ανακρίσεις.

Ωστόσο ο κ. Έμερσον είπε ότι η χρησιμοποίηση του «επιχειρήματος περί άνωθεν εντολών» και η επίκληση στη μυστικότητα με δικαιολογία την εθνική ασφάλεια «διαιωνίζει την ατιμωρησία των κρατικών αξιωματούχων που εμπλέκονται σε αυτά τα εγκλήματα».

Κάλεσε έτσι την αμερικανική κυβέρνηση «να δημοσιοποιήσει χωρίς καθυστέρηση» σχετική έκθεση της Γερουσίας.

«Υπάρχουν πλέον αξιόπιστες πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι μυστικές φυλακές της CIA υπήρχαν στο έδαφος της Λιθουανίας, του Μαρόκο, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Ταϊλάνδης, ενώ αξιωματούχοι σε τουλάχιστον άλλα 49 κράτη επέτρεψαν τη χρήση του εναέριου χώρου ή των αεροδρομίων τους για μυστικές πτήσεις», ανέφερε ο ίδιος, καλώντας τα πέντε αυτά κράτη να πραγματοποιήσουν «αποτελεσματικές, ανεξάρτητες δικαστικές έρευνες» σχετικά με τις κατηγορίες.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή