Η ηγεμονία της Χαμάς στη Γάζα

Δευτέρα, 19 Μαΐου 2003 15:58

A- A A+

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε σήμερα στη Γάζα την ευθύνη για τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας που προκάλεσαν το Σαββατοκύριακο το θάνατο σε εννέα ανθρώπους, πέραν των δραστών, στη Χεβρώνα και την Ιερουσαλήμ.

Η οργάνωση Χαμάς (που στα αραβικά σημαίνει ζήλος) έχει γίνει η πρώτη πολιτική δύναμη της Γάζας. Η ηγεμονία αυτής της οργάνωσης, που τον ερχόμενο Αύγουστο συμπληρώνει 15 χρόνια, είναι αισθητή στους δρόμους, αλλά κυρίως στο μέτωπο της ιντιφάντα. Παρόλο που στα παλαιστινιακά εδάφη δρουν άλλες 11 οργανώσεις, η Χαμάς έχει καταφέρει να επιβάλει τη φιλοσοφία της: «Ολα ή τίποτα».

Η ηγεσία της Χαμάς, υποστηρίζει πως η ένοπλη πάλη είναι ο μόνος τρόπος να εκδιωχθεί ο ισραηλινός στρατός κατοχής και να εγκαθιδρυθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Κατά την άποψή της, η ειρηνευτική διαδικασία έχει αποτύχει. Η παρουσία της οργάνωσης στις διαπραγματεύσεις που γίνονται από τον περασμένο Νοέμβριο με στόχο την κατάπαυση του πυρός είναι συμβολική. Και αποσκοπεί στο να αποδείξει ότι η Χαμάς είναι ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα και όχι μια τρομοκρατική οργάνωση.

«Τους τελευταίους μήνες, έχουμε υποστεί σοβαρά πλήγματα», λέει ο ηγέτης της Χαμάς, πριν από περίπου δύο μήνες, στον απεσταλμένο της El Pais. «Το κόστος της εθνικής κυριαρχίας είναι υψηλό, αλλά το ίδιο συνέβη με τον πόλεμο για την απελευθέρωση της Αλγερίας ή με τη μάχη της Ευρώπης κατά του ναζισμού. Μεγάλο κόστος πληρώνει όμως και το Ισραήλ, με εκατοντάδες νεκρούς και οικονομική ζημία 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Ο βουλευτής Ζιάντ Αμπού Αμρ, καθηγητής του Δικαίου, μελετητής του φονταμενταλισμού και επικεφαλής της Πολιτικής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Κοινοβουλίου της Παλαιστίνης, αναγνωρίζει χωρίς δισταγμό την κυριαρχία της Χαμάς στη Γάζα, όχι όμως και στη Δυτική Οχθη. Εκεί, η καταστολή του ισραηλινού στρατού έχει καταφέρει να εξουδετερώσει την οργάνωση. «Η Χαμάς έχει αυξήσει πολύ τη λαϊκή της δύναμη τα δύο τελευταία χρόνια», σημειώνει. «Κατάφερε να αξιοποιήσει προς όφελός της το ισχυρό αίσθημα εκδίκησης που πλημμυρίζει τους Παλαιστίνιους. Οι πράξεις της, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων αυτοκτονίας, έχουν γίνει πλήρως αποδεκτές από τον παλαιστινιακό πληθυσμό».

«Η Χαμάς είναι η μοναδική μας προστασία από τα ισραηλινά στρατεύματα», λέει ο Μ. Κάγιες, ένας βιοτέχνης που εργάζεται στη συνοικία Τζαμπαλία. «Ενώ η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας τρέπονται σε φυγή, οι άνδρες της Χαμάς συνεχίζουν να πολεμούν».

Οσο περισσότεροι σκοτώνονται από τον ισραηλινό στρατό, τόσο περισσότερα ισλαμικά κύτταρα δημιουργούνται.

* Στιγμιότυπο από πορεία μελών της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στην Γάζα στις 14/02/2003. (Φωτογραφία του Mοhammed Saber)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή