Β΄ ΜΕΡΟΣ
11:15 – 12:30
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα τελευταίο να σας ρωτήσω και θέλω να το πείτε στο Δικαστήριο. Λέει ο κ. Μαυρουλέας στην κατάθεσή του ότι και στις απλές επιχειρήσεις ακόμα και σε σοβαρές επιχειρήσεις, αναφέρει ένα παράδειγμα ότι όταν ήταν να αντιμετωπίσουν επεισόδια αθίγγανων επί 3 ημέρες μας καλούσαν σε σύσκεψη με την παρουσία επιτελικών Αξιωματικών και του Αττικάρχη για τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων. Τέτοιες συσκέψεις έγιναν για να αντιμετωπιστεί η πληροφορία την οποία είχατε λάβει και η επιχείρηση την οποία οργανώσατε;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Σας είπα και προηγουμένως ότι η σύσκεψη έγινε την προηγουμένη και αυτό έγινε για να μην υπάρξει διαρροή.
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο μία σύσκεψη δηλαδή την προηγουμένη. Ήταν ο κ. Μαυρουλέας;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Όχι, ο κ. Μαυρουλέας δεν ήταν. Η οργάνωση, η επιχείρηση έγινε.....
Κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν πάντως.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Καταθέσατε στον κ. Ζερβομπεάκο ότι η κα Τσίντερη ή Τσιντέρη σας τηλεφώνησε τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2002 και σας παραπονέθηκε γιατί από τα 200 εκ. που ακούστηκε ότι μοιράστηκαν γι’ αυτή την υπόθεση τότε αυτή δεν είχε πάρει παρά λίγα απ’ ότι λένε. Εσείς ενθυμείστε εκείνη την εποχή, Μάρτιος του 2002, να είχε γίνει οποιαδήποτε συζήτηση στα ΜΜΕ, στις εφημερίδες για τα χρήματα αυτά;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Ναι, είχαν δημοσιευτεί.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είχε γίνει τέτοια συζήτηση πριν συλληφθεί ο Σάββας Ξηρός;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Ναι, είχαν γίνει.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Μια δεύτερη και τελευταία ερώτηση. Τελικώς η πεποίθηση σας ότι το σενάριο το οποίο σας παρουσίασε ο συνάδελφος μου ο κ. Αγιοστρατίτης δεν έχει βασιμότητα, στηρίζεται στο γεγονός ότι εσείς ο ίδιος συνομιλήσατε μ’ αυτή την κυρία, την κα Τσιντέρη;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Ναι, είναι κάτι που το γνωρίζω εγώ προσωπικά. Δεν είναι κάτι που να το πληροφορήθηκα και πιθανόν να το πληροφορήθηκα λάθος.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή αυτό το γεγονός αυτό καθ’ εαυτό είναι που στηρίζει την πίστη σας στην εκδοχή αυτή που παρουσιάστηκε επισήμως από την Αστυνομία;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Το αν είναι η πραγματικότητα το εξετάζουμε. Λέω, αν δεν υπήρχε αυτή η κυρία με την οποία συνομιλήσατε εσείς ο ίδιος, με όλα αυτά τα στοιχεία που σας παρέθεσε ο συνάδελφος μου και με όλα αυτά που σας ρώτησε η έδρα και πολύ σωστά σας ρώτησε.
Διότι δεν μπορεί να γίνεται όλη αυτή η τεράστια επιχείρηση με τη μία γκάφα επιτρέψτε μου μετά την άλλη, τα φιλμ να καίγονται, οι αστυνομικοί να στρίβουν αριστερά ενώ το βαν δεξιά, γυναίκα που πήγε να πάρει τα χρήματα να μην μπορούμε να την παρακολουθήσουμε. Αν δεν υπήρχε η γυναίκα αυτή με την οποία συνομιλήσατε θα μπορούσατε να πείτε ότι ίσως και να ήταν μια στημένη υπόθεση;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Τα γεγονότα κ. συνήγορε είναι γεγονότα. Δεν μεταβάλλονται. Αυτά είναι τα γεγονότα. Τώρα αν κακώς έγινε αυτό, αυτό είναι άλλο θέμα. Αλλά τα γεγονότα είναι γεγονότα.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Εάν αυτή η γυναίκα, αυτή η φωνή η οποία σας μίλησε στο τηλέφωνο, ήταν αυτό που λέμε στημένη, μπορούσε να ανατραπεί; Είναι λογικό μια ύπαρξη μιας στημένης πληροφοριοδότριας να δίνει ένα νόημα σε όλο αυτό το σενάριο που επισήμως παρουσιάστηκε εκ μέρους της Αστυνομίας και που κατέληξε στο να εκταμιευτούν πάρα πολλά εκατομμύρια τα οποία μοιράστηκαν για αυτή την επιχείρηση που ήταν ένα φιάσκο;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Γιατί λέτε παρουσιάστηκε από την Αστυνομία;
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Το ότι προσπαθείτε να προφυλάξετε το κύρος το καταλαβαίνω. Όμως να σας πω και κάτι άλλο; Πολλές φορές δεχόμενοι να αποκαλύψουμε ορισμένα πράγματα προφυλάσσουμε το κύρος πολύ πιο ουσιαστικά από το να παρουσιάζουμε πράγματα τα οποία ?
Διότι αν υποτεθεί ότι πράγματι έχτισαν μια επιχείρηση μόνο και μόνο για να πάρουν τα χρήματα, αυτοί είναι που υπονόμευσαν το κύρος της Αστυνομίας κι όχι εσείς αν συμμετάσχετε στο να αποκαλυφθούν αυτά.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Απάντησα προηγουμένως στη λογική θέση. Δεν στέκει μια τέτοια εκδοχή. Γιατί που θα έβρισκαν τα χρήματα. Δεύτερον, θα έστελναν τους ανθρώπους;
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είναι πολύ απλό, δεν το καταλάβατε. Αν αυτή η κα Τσιντέρη ήταν σε συνεννόηση με κάποιους οι οποίοι είχαν ήδη την πληροφορία 2 μέρες πριν ότι υπάρχουν κάποιοι εκεί πέρα οι οποίοι παρακολουθούν και είχαμε βρει το περίστροφο που είναι 2 μέρες πριν, το συνδέσαμε με την 17Ν, βάζουμε λοιπόν μια κυρία Τσιντέρη η οποία παίρνει τηλέφωνο, δημιουργεί σε σας την εντύπωση ότι είναι μια σοβαρή πληροφοριοδότρια και μέσω της κας Τσιντέρη εκταμιεύουμε χρήματα. Είναι πολύ απλό έτσι να εξηγηθεί.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Εάν υπήρχε συνεννόηση, θα υπήρξε με μέλη της 17Ν. Δηλαδή συνεννοηθήκατε θα πάμε εμείς εκεί πέρα, θα μας αφήσετε να φύγουμε κλπ.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Αρχηγέ, δεν καταλάβατε. Τρεις μέρες πριν είχε γίνει το τυχαίο γεγονός ότι μεταμφιεσμένοι άνθρωποι, μέλη όπως αποδείχτηκε, τη στιγμή που βρέθηκε το περίστροφο, μέλη της 17Ν, βρίσκονταν στην Ριανκούρ. Βάζουμε την πληροφοριοδότρια και στήνουμε μια επιχείρηση η οποία δεν έλαβε ποτέ χώρα μόνο και μόνο για να εκταμιεύσουμε τα χρήματα.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Κάτι δεν έχετε αντιληφθεί. Για ποια ημερομηνία μιλάμε;
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Είπατε τρεις μέρες πριν.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Για τις 27.
Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν ξέρω, τώρα εδώ υπάρχει και άλλη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν βλέπω να βγάζουμε τίποτα άλλο.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να συνεχίσω με μια προηγούμενη ερώτηση που σας έγινε κ. Μακρή. Ερωτηθήκατε αν το τηλέφωνο της πληροφοριοδότριας το δεχτήκατε απευθείας στο προσωπικό σας τηλέφωνο ή μέσω κέντρου.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Όχι μέσω του κέντρου. Στον Αρχηγό μεσολαβεί το Υπασπιστήριο.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μεσολαβεί το Υπασπιστήριο. Ακριβώς γι’ αυτό. Το δεχτήκατε επομένως μέσω του Υπασπιστηρίου. Γιατί εγώ δεν έχω μπορέσει ποτέ. Κάποιες φορές θέλω να σώσω και κανέναν άνθρωπο να μην απελαθεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευκαιρία να γνωρίσετε όλους τους Αρχηγούς εδώ. Ορίστε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όχι, εγώ θέλω να μάθω ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίον κάποιος μπορεί να ξεπεράσει το Υπασπιστήριο σε πολύ κρίσιμες στιγμές και να φτάσει να μιλήσει απευθείας με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Αν δεν του έχει δώσει το απόρρητο τηλέφωνο ο Αρχηγός δεν μπορεί να επικοινωνήσει.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επικοινωνεί με σας και περνάει είπατε υποχρεωτικά από το Υπασπιστήριο και ρωτάω ποιος είναι ο τρόπος για να ξεπεράσει κανείς αυτό το στάδιο του Υπασπιστηρίου και να φτάσει στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., ένας απλός άνθρωπος. Εγώ ως δικηγόρος που χειρίζομαι και κάποιες υποθέσεις έχω δοκιμάσει και δεν έχω μπορέσει.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Να δώσει το απόρρητο τηλέφωνο ο Αρχηγός σ’ αυτό το πρόσωπο.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Σας πήρε στο απόρρητο σας απευθείας χωρίς να περάσει μέσω Υπασπιστηρίου;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Απάντησα ότι τηλεφώνησε στο Υπασπιστήριο. Μάλιστα το Υπασπιστήριο δεν δίνει αμέσως τον Αρχηγό. Απλώς της είπε «ποια είστε, τι θέλετε;›
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ποια ήταν η κωδική λέξη που ανέφερε που έπεισε το Υπασπιστήριο να μεταφέρει κατ’ ευθείαν τη γραμμή σε σας;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Δεν τη μετέφερε απευθείας. Μίλησε με τον Υπασπιστή και της λέει ο Υπασπιστής «ποια είστε, τι θέλετε;›. «Πρέπει να μιλήσω με τον Αρχηγό προσωπικά›. «Δεν μπορείτε να μιλήσετε, είναι απασχολημένος›. Λέει «είναι κάτι σοβαρό, πολύ σοβαρό›. Επέμεινε εκεί πέρα σε μια τέτοια συζήτηση, ήρθε μέσα ο Υπασπιστής και μου λέει «είναι κάποια κυρία, θέλει να μιλήσει σ’ εσάς. Της είπαμε ότι δεν μπορεί αλλά επιμένει›.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δηλαδή αν επιμείνω κι εγώ κάποιες στιγμές και πω «είναι πολύ σοβαρό, θέλω να μιλήσω›, θα ανοίξει ο δρόμος για να μιλήσω;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Βεβαίως. Δεν είναι τόσο δύσκολο να μιλήσετε με τον Αρχηγό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Κούρτοβικ, δεν ζητάτε τον Αρχηγό της CIA ούτε της ΜΟΣΑΝΤ, ούτε της ΚΥΠ κλπ. Μιλάτε με τον Αρχηγό της Αστυνομίας.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχω επιχειρήσει κ. Πρόεδρε για σοβαρότατα κι εγώ ζητήματα εκθέτοντας και το περί τίνος πρόκειται, αλλά δεν τα έχω καταφέρει ποτέ να διαρρήξω εκείνο το στάδιο του Υπασπιστηρίου.
Εν πάση περιπτώσει να συνεχίσω και να ρωτήσω: στο πόρισμα που συντάχθηκε τότε από την ΕΛ.ΑΣ., της ένορκης διοικητικής εξέτασης, αναφέρεται μέσα ότι η πληροφορία η οποία δόθηκε επεξεργασθείσα λέει ευρέθη υψηλής αξιοπιστίας και ακρίβειας, εξ απόψεως πηγής και περιεχομένου αντιστοίχως.
Εγώ θέλω να σας ρωτήσω: τι είναι αυτό που καθιστά μια πληροφορία υψηλής αξιοπιστίας και ακρίβειας και στη συγκεκριμένη περίπτωση γιατί η συγκεκριμένη πηγή θεωρήθηκε υψηλής αξιοπιστίας και το περιεχόμενο υψηλής ακρίβειας;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Η ένορκος διοικητική εξέταση έγινε μετά όταν επιβεβαιώθηκαν και οι πληροφορίες και καταλαβαίνετε ότι είναι υπερβολή αυτό που εγράφη.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εδώ δεν αναφέρεται στο μετά, αναφέρεται στο πριν και λέει ότι η ληφθείσα πληροφορία ?
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Ναι εντάξει αναφέρεται, αλλά πότε συντάχθηκε το πόρισμα.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Αναφέρεται η σχετική φράση και σε μια από τις καταθέσεις εκείνης της περιόδου - δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να το ψάξω - που δόθηκαν μεταξύ 29 και 30 Μαρτίου ή που φαίνονται να δόθηκαν μεταξύ 29 και 30 Μαρτίου.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Είναι υπερβολή. Εγώ καθόρισα εδώ πέρα και τους προβληματισμούς μας για την πληροφορία κλπ.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Παρ’ όλα αυτά κινητοποιήσατε από 60-200 κατά κάποια δημοσιεύματα ανθρώπους;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Όταν έχεις 20 χρόνια και δεν έχεις ένα αποτέλεσμα και έχεις μια οργάνωση η οποία δρα, σκοτώνει ανθρώπους, εκθέτει χώρα στο εξωτερικό, αφήνεις τέτοιες πληροφορίες; Έστω και ελάχιστη?.νομίζω ότι κάναμε εκείνο που έπρεπε να κάνουμε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επομένως κ. Μακρή η φράση που περιλαμβάνεται στο πόρισμα τούτο εδώ, είναι και ατυχής και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Την θεωρώ υπερβολική, είναι σαν διατύπωση και σαν εκτίμηση. Και υπό την επήρεια των γεγονότων που επακολούθησαν.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Υπό το φως αυτό, ωραία να το δεχθώ. Την κα Τσιντέρη που την εντοπίζετε τότε να παίρνει τα χρήματα. Είπατε ότι δεν την καλείτε, δεν μπορούσατε να την συλλάβετε, λογικό, δεν είχατε καμία κατηγορία.
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Προσπαθήσαμε πολλές φορές.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να την καλέσετε, να την προσαγάγετε για μια μαρτυρική κατάθεση; Εδώ κρατήσατε όλους τους ανθρώπους και όλους τους συγγενείς τους επί μέρες για μια κατάθεση.
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Σας είπα ότι δεν μπορούσαμε να την εντοπίσουμε, όσο ήμουν εγώ αρχηγός.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ:Είπατε ότι τότε, είχαμε τη δυνατότητα, και ερωτηθήκατε από τον κ. Εφέτη και είπατε ότι, δεν μπορούσαμε να την συλλάβουμε γιατί δεν είχαμε κατηγορία. Κατηγορία δεν είχατε, προσαγωγή για να καταθέσει ως μάρτυρας;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Και εάν την εντοπίζαμε, δεν θα την συλλαμβάναμε, αυτό θέλω να πω. Δεν μπορέσαμε. Θέλαμε να την εντοπίσουμε, να την παρακολουθήσουμε για να δούμε τις διασυνδέσεις της και τίποτα άλλο παραπάνω και η προσπάθειά μας ήταν μια και μοναδική. Να μπορέσουμε να συνεργαστούμε μαζί της.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Τον Φεβρουάριο τον προηγούμενο που την εντοπίσατε κύριε Μακρή. Την εντοπίσατε είπατε, γιατί σας πήρε από το τηλέφωνό της προσωπικά, βέβαια η κυρία αρνείται κατηγορηματικά. Έχω εδώ σειρά δημοσιευμάτων, στα οποία απειλεί και τις εφημερίδες οι οποίες οι οποίες την έχουν υποδείξει και ονομάσει ,απειλή με προσφυγή σε ποινικά και αστικά δικαστήρια πράγμα που δεν ξέρω εάν έχει γίνει βέβαια. Το έχετε υπόψη σας, ότι έχει εκτοξεύσει διάφορες απειλές και έχει κατηγορηματικά αρνηθεί ότι έχει οποιαδήποτε σχέση.
Όταν την εντοπίσατε μέσω του τηλεφώνου, κλήθηκε από την Υπηρεσία σας να καταθέσει τότε ως μάρτυρας;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Εγώ κυρία συνήγορε ήμουν απόστρατος και είχα υποχρέωση να το γνωστοποιήσω το γεγονός στην Υπηρεσία και από εκεί και πέρα δεν ασχολήθηκα.
Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Όταν το γνωστοποιήσατε, κληθήκατε από κανέναν να δώσετε μαρτυρική κατάθεση;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Όχι.
Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Και δεν ρωτήσατε, τι έγινε μ’ αυτή τη κυρία τη περίεργη; Την φωνάξατε;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Όχι δεν ρώτησα, γιατί δεν ήταν προσωπικό μου θέμα.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν έχει αρχίσει τότε να ξετυλίγεται το κουβάρι. Μιλάει ο κ. Μακρής για Φεβρουάριο του 2002.
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Ακριβώς, Φεβρουάριο ή Μάρτιο, Μάρτιο νομίζω ότι ήταν.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Μάρτιο. Δεν ρωτήσατε λοιπόν ή δεν ξέρετε ή αν κλήθηκε από την Υπηρεσία σας να καταθέσει;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Δεν ρώτησα σας είπα, γιατί δεν ήταν προσωπική μου υπόθεση.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν σας ενδιέφερε ένα τόσο μεγάλο θέμα, στο οποίο είχατε εμπλακεί, είχατε συκοφαντηθεί.
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Με ενδιέφερε, αλλά η περιέργεια δεν είναι και τόσο καλό πράγμα.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Έχετε προσωπικά κύριε Μακρή δεχθεί και προσωπικά την έμμεση ή άμεση κατηγορία ότι εισπράξατε χρήματα γι’ αυτή την υπόθεση. Έχετε νιώσει μάλλον να σας θίγει αυτό προσωπικά.
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Τα χρήματα που δώσαμε, τα δώσαμε κατά τον νόμιμο τρόπο, με τις νόμιμες διαδικασίες.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ δεν μπαίνω σ’ αυτό, δε θα σας ρωτήσω γι’ αυτό γιατί θεωρώ ότι δεν έχω δικαίωμα και δεν θέλω να σας προσβάλω. Απλά λέω, στο βαθμό που σας έθιγε και προσωπικά αυτή η ιστορία. Εσείς ήσαστε αρχηγός της ΕΛΑΣ δεν ρωτήσατε να δείτε, εάν κλήθηκε αυτή η γυναίκα να καταθέσει;
Να πείτε ότι εγώ μέχρι και στη Βουλή, το ξέρετε ότι στη Βουλή ρωτηθήκατε από ένα συνάδελφό μου.
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Σας είπα προσωπικό το θέμα δεν ήταν. Ήταν υπηρεσιακό το θέμα, έκανα αυτό που μου επέβαλε η συνείδησή μου και το καθήκον μου και τίποτα άλλο περισσότερο. Το να ψάχνω, πάει να πει ότι έχω και κάποιο ενδιαφέρον που δεν το έχω.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είχε υποπέσει στην αντίληψή σας, αν και στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Αντιτρομοκρατικού αυτή είναι η επαναφορά του ζητήματος στην οποία ρωτηθήκατε πριν, η επαναφορά του ζητήματος το 2001, έγινε στη Βουλή κατά την συζήτηση για τον Αντιτρομοκρατικό η οποία η περισσότερη περιστράφηκε περί την 17Ν όπου αναφέρεται το περιστατικό της Ριανκούρ και ο κ. Καμένος?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νομίζω ότι κάπου τον έχουμε μάρτυρα;
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν ξέρω εάν θα έρθει κ. Πρόεδρε. Ο οποίος καταθέτει λοιπόν στη Βουλή ενώπιον τριακοσίων βουλευτών, ότι οι αστυνομικοί πήραν 280 εκατομμύρια νομίζω αναφέρει αυτός, διακόσια είναι αυτό που συνήθως γράφεται, διακόσια ογδόντα εκατομμύρια για την υπόθεση Ριανκούρ.
Ένα λεπτό κ. Πρόεδρε θέλω μια ερώτηση να κάνω ακόμα. Η ερώτησή μου σ’ αυτό πάντως είναι, από οποιοδήποτε στέλεχος της Αστυνομίας, από την ηγεσία, ασκήθηκε τότε έγινε τότε οποιαδήποτε κίνηση, στάλθηκε οποιοδήποτε εξώδικο, έγινε κάποια διαμαρτυρία , έγινε κάποια μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση; Ξέρετε εάν από οποιοδήποτε μέλος, στέλεχος της ηγεσίας της Αστυνομίας δεν είναι του Υπουργείου, αλλά είναι και η ΕΥΠ μέσα σ’ αυτή την ιστορία. Ξέρετε εάν έγινε οποιαδήποτε κίνηση, αν έγινε αγωγή αποζημίωσης, κατά οποιασδήποτε εφημερίδας, ή του κ. Καμένου εδώ που στη Βουλή σας κατηγορεί; Εάν έγινε κάποια μήνυση κατά οποιουδήποτε;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Όχι για τον κ. Καμένο δεν έγινε, ούτε αγωγή, ούτε μήνυση.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ούτε αγωγή, ούτε μήνυση. Στάλθηκε κάποιο εξώδικο, βγήκε κάποια ανακοίνωση κάποια διαμαρτυρία;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Είχε δημοσιεύσει το ΚΑΡΦΙ κάποια πράγματα, και μάλιστα επειδή ανέφερε το όνομά μου ?
Ι.ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ναι σας αναφέρει και εσάς. Επιμέρους ερωτήσεις έχω καλυφθεί από τους συναδέλφους της πολιτικής αγωγής και από το Δικαστήριο. Μόνο κάτι να συμπληρώσουμε μερικά πράγματα για να καταλάβουμε και εμείς πώς λειτουργούν κάποια πράγματα. Η τελευταία ερώτηση. Η υπόθεση αυτή έγινε στις 27 Μαρτίου, 29 με 30 φαίνονται να γίνονται οι πρώτες καταθέσεις μαρτύρων και συντάσσεται το πόρισμα το οποίο είναι στις 20 Ιουλίου το πόρισμα. Η ιστορία όμως αυτή διέρρευσε στον Τύπο στις 5 Μαίου, ένα μήνα και δέκα μέρες μετά. Και διέρρευσε ταυτόχρονα σε όλα τα media, σε όλα τα Μ.Μ.Ε. Ποιος έκανε αυτή τη διαρροή; Η Υπηρεσία σας; Ήταν διαρροή ή ήταν πληροφορία ή δελτίο το οποίο βγάλατε;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Εμείς δεν κάναμε διαρροή και μάλιστα προσπαθήσαμε να την κρατήσουμε την υπόθεση με την προσδοκία να μην μαθευτεί ότι είμαστε εκεί πέρα ότι έχουμε πληροφορία κλπ.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Πώς διέρρευσε στον Τύπο τότε; Έγινε κάποια έρευνα τότε να δείτε πώς από την Υπηρεσία σας βγήκε;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Είχε μιλήσει τότε ο Υπουργός για δημοσιοσχεσίτες.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Ήταν θέμα διαπλοκής δηλαδή πάλι του Τύπου με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και μάλλον με το προσωπικό που υπάγεται στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης;
Σ.ΜΑΚΡΗΣ: Κοιτάξτε, είχαμε χαλάσει στην επιχείρηση τότε μεγάλες δυνάμεις. Ξέρανε τι ψάχνουν.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Λέτε ότι όλο και κάποιος θα μπορούσε να έχει μιλήσει;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Κάποιος θα μπορούσε, δεν μπορούσε να κρατηθεί μυστικό.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δόθηκαν όμως όλα τα στοιχεία της επιχείρησης. Και είναι βέβαιο ότι δεν δόθηκαν από τη 17Ν γιατί εκ των υστέρων έβγαλε την προκήρυξή της. Εκ των υστέρων έβγαλε προκήρυξη η Οργάνωση που αναφέρθηκε σ’ αυτά τα γεγονότα.
5 Μαίου σε όλες τις εφημερίδες και σε όλα τα Μ.Μ.Ε. εμφανίστηκε η πληροφορία αυτού του περιστατικού.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Και εκείνοι κάνανε τις δικές τους εκτιμήσεις, αφού δεν δημοσιοποιήθηκε τίποτα, συμφέρον είχαν να μην κοινοποιηθεί για να ανησυχήσουν και τα μέλη της ότι υπάρχει πληροφόρηση.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Δεν ενδιαφέρομαι γι’ αυτό, δεν με ενδιαφέρει αυτό. Απλά λέω ότι έγινε μετά το δικό τους η πληροφορία φθάνει στο Τύπο από το Υπουργείο σας. Και ρωτάω εάν έγινε οποιαδήποτε έρευνα για να δείτε το πώς;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Εμείς δεν την διαρρεύσαμε και ούτε είχαμε συμφέρον να την διαρρεύσουμε.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Να θεωρήσουμε ότι ήταν θέμα διαπλοκής επομένως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι δεν διαρρεύσαμε, δεν αφήσαμε να διαρρεύσει.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Δεν την αφήσαμε να διαρρεύσει, προσπαθήσαμε να την κρατήσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλά τα στεγανά δεν είναι καλά.
Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είναι λοιπόν ζήτημα διαπλοκής και πάλι.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Όταν εμπλέκονται τόσες δυνάμεις εκεί πέρα?
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ελάτε κύριε Κουφοντίνα σας παρακαλώ.
Δ.ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δυο ερωτησούλες έχω. Είπατε ότι σε εσάς τηλεφώνησε η κυρία Τσιντέρη;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Ναι.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Τι ακριβώς σας είπε; Σας είπε ότι μέλη της 17Ν θα βρεθούν μπροστά σ’ ένα κίτρινο κτίριο δίπλα σ’ ένα γκαράζ;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Ναι.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Σε εσάς το είπε προσωπικά. Είχε ενδιαφέρον ότι είπε σε εσάς αυτό το πράγμα το συγκεκριμένο και τότε έγινε ένας σχεδιασμός μιας επιχείρησης και στήθηκε μια κάμερα που έβλεπε σε εκείνο ακριβώς το σημείο στο κίτρινο κτίριο. Η πληροφορία έλεγε ότι μπροστά σ’ ένα κίτρινο κτίριο δίπλα σ’ ένα γκαράζ. Ακριβώς δηλαδή αυτό.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Ναι.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Πήγατε μια κάμερα που έβλεπε σε εκείνο ακριβώς το σημείο και δεν δούλεψε όμως η κάμερα.
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Δούλεψε η κάμερα αλλά δεν έγραψε πρόσωπα.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Έχει ενδιαφέρον ότι σε εσάς δόθηκε αυτή η πληροφορία.
Μετά αφού εντοπίστηκε η κυρία Τσιντέρη θέλετε να μου πείτε ότι η Αστυνομία πήγε και της είπε «κυρία Τσιντέρη, μήπως μπορείτε να μας πείτε πως έφτασε σε εσάς η πληροφορία;›. Αυτό έγινε;
Σ. ΜΑΚΡΗΣ: Από ό,τι πληροφορήθηκα δεν δέχτηκε ότι ήταν η ίδια.
Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Η Αστυνομία της είπε «Καλά κα Τσιντέρη αφού δεν θέλετε να μας πείτε τι να κάνουμε›. Δεν θα την έπιανε κάτω να την ανακρίνει με τις μεθόδους που ξέρετε και τις μεθόδους που είδαμε να εφαρμόζονται και στο Σάββα Ξηρό σ’ έναν άνθρωπο που είχε μια συγκεκριμένη πληροφορία όπως αποδείχθηκε! Έτσι λέτε; Ότι η Αστυνομία και οι ξένες μυστικές υπηρεσίες που νοιάζονταν τόσο πολύ να βρουν τη 17Ν θα της έλεγαν «καλά κα Τσιντέρη αφού δεν θέλετε να μας πείτε, δεν χάλασε ο κόσμος›! Ας είμαστε λίγο σοβαροί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν χρειαζόταν το τελευταίο. Πάντως κάποιοι άλλοι έδωσαν πιο καλές πληροφορίες μετά εκ των υστέρων και ψάχνουμε από εκεί να βρούμε την άκρη. Να πάτε στο καλό.
Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μας έγινε γνωστό από Εισαγγελικής Έδρας ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ερευνάται και προς στιγμή θεώρησα ότι δεν υπήρχε λόγος να υποβληθεί οποιοδήποτε αίτημα. Μετά την αποκάλυψη του αξιότιμου κ. συνάδελφου της Υπερασπίσεως, διότι η μυστικότητα της ανάκρισης σε εμάς δεν επιτρέπει να γνωρίζουμε τι ερευνά, αλλά ο κ. Αγιοστρατίτης το γνώριζε και μας το είπε δημοσίως, ότι η ανάκριση ερευνά το αν δόθηκαν χρήματα ή όχι. Πράγμα, το οποίο δεν έχει σχέση με την τρομοκρατία.
Επειδή εδώ σε αυτή την υπόθεση εμείς για την τρομοκρατία ερευνούμε, άρα αφού δεν απασχολεί τον κ. ανακριτή αυτό, ας απασχολήσει εμάς και ζητώ εφόσον υπάρχουν στη δικογραφία καταθέσεις που εμείς δεν έχουμε, της κας Τσιντέρη και του κ. Μαυρουλέα να κληθούν κ. Πρόεδρε εδώ η κα Τσιντέρη και ο κ. Μαυρουλέας, μήπως σε εμάς δώσουν τις διευκρινίσεις που δεν έδωσαν ενώπιον των αστυνομικών και ανακριτικών Αρχών. Αυτό με κάνει περισσότερο να επιμένω το κουβάρι προστασίας το οποίο πλέκεται γύρω από την κα Τσιντέρη και η πάλη του να βγει αναξιόπιστη, προκειμένου να μην χρειαστεί καν να έρθει εδώ, ή αν έρθει να μην είναι κρίσιμο αυτό που θα πει.
Υποβάλλω συγκεκριμένο αίτημα και νομίζω ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν κι άλλοι συνάδελφοί μου σε αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα το δούμε. Ο κ. Πρωτέκδικος έχει τον λόγο.
Ν. ΠΡΩΤΕΚΔΙΚΟΣ: Αν μου επιτρέπετε να βοηθήσω λίγο τη διαδικασία. Υπάρχουν δύο μάρτυρες της Τράπεζας Εργασίας. Ο συνήγορος του κ. Κονδύλη ο κ. Δαλιάνης δυστυχώς έχασε τον αδελφό του χτες από τροχαίο ατύχημα και παρακαλεί αν είναι εύκολο για την Πέμπτη τουλάχιστον, γιατί υπάρχουν και τα διαδικαστικά ενδιάμεσα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λυπάμαι πάρα πολύ. Να τους διώξουμε για αύριο;
Ν. ΠΡΩΤΕΚΔΙΚΟΣ: Αύριο μάλλον θα γίνει η κηδεία. Αν μπορείτε για την Πέμπτη ή την Παρασκευή όποτε μπορεί το δικαστήριό σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επομένως να πούμε για Πέμπτη. Ο κ. Χρηστίδης και ο κ. Λιάκουρας παρακαλούνται να έρθουν πιο κοντά. Ακούστε, συμβαίνει κάτι πολύ σημαντικό σήμερα, θλιβερό πραγματικά, ο αδελφός του συνηγόρου ενός από τους κατηγορουμένους που θα έπρεπε να είναι εδώ κατά την εξέτασή σας, δυστυχώς είχε ένα σοβαρότατο ατύχημα σκοτώθηκε ο αδελφός του και δεν μπόρεσε να έρθει σήμερα, ούτε αύριο. Υπάρχει όμως η παράκληση να έρθετε την Πέμπτη που θα είναι και ο συνήγορος. Να μην περιμένετε άλλο.
Β. ΚΑΡΥΔΗΣ: Αυτές οι εκθέσεις που μας δώσατε είναι δικά μας αντίγραφα ή θα σας τα ξαναδώσουμε; Για να βγάλουμε φωτοτυπίες. Εγώ τουλάχιστον τα θέλω όλα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα θα τα πάρετε. Αλλά είναι της δικογραφίας αυτά να μην τα χάσουμε. Ο κ. Μυλωνάς κάτι έχει να προσθέσει.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Επειδή δυστυχώς δεν ήμουν το πρωί που δόθηκαν τα καινούρια έγγραφα, οι καινούριες πραγματογνωμοσύνες, τώρα δεν θ’ αναφερθώ στο νόμιμο ή μη της καθυστερημένης προσκόμισής του, θα ρωτήσω κάτι πολύ συγκεκριμένο:
Έχω μπροστά μου μία τουλάχιστον γραφολογική πραγματογνωμοσύνη που αφορά τον κ. Τζωρτζάτο και υπάρχουν κι άλλες πραγματογνωμοσύνες. Είναι σχετικά με το δικαίωμα διορισμού τεχνικού συμβούλου, γιατί εδώ κανονικά, θα έπρεπε να είχαμε ενημερωθεί, ώστε να διορίσουμε κι εμείς τεχνικό σύμβουλο. Θα στερηθούμε αυτού του δικαιώματος, ή θα έχουμε τη δυνατότητα...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φρονώ να κάνουμε κάτι. Εσείς θέστε τα υπόψη σε όσους γραφολόγους θέλετε και εμείς θα τους εξετάσουμε αυτούς εδώ. Καταλάβατε; Θα τους φέρετε και θα τους εξετάσουμε και μάλιστα ενόρκως.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Διότι κανονικά θα πρέπει να αναζητήσουμε εμείς τώρα έναν δικό μας πραγματογνώμονα γραφολόγο, να θέσουμε υπόψη του τα τυπικά και αυτός θα πρέπει να κάνει σ’ ένα χρονικό διάστημα αρκετό για την προετοιμασία της δουλειάς του, την έρευνά του.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας δίνω όσο χρόνο θέλετε. Δεν το συζητάμε αυτό.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ωραία. ¶ρα έχουμε εμείς τη δυνατότητα να έρθουμε σε επικοινωνία με το γραφολόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ στο δικαστήριο σήμερα σας τα δίνουμε και επομένως θα πρέπει ένας εύλογος χρόνος να είναι στη διάθεσή σας, για να έρθουν και οι δικοί σας να τους ακούσουμε. Δεν είναι μονόδρομος η απόδειξη.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Προϋπόθεση της επίσημης ανάγνωσης αυτών των εγγράφων είναι να έχει προετοιμαστεί και να υπάρχει πραγματογνωμοσύνη δική μας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το συζητάμε καθόλου αυτό. Όλα θα γίνουν μετά από συνεννόηση και συναίνεση.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Έχω κι ένα δεύτερο δεν ξέρω αν τυχόν απαντήθηκε γιατί έλειπα στην αρχή. Υπάρχουν άλλα έγγραφα τα οποία αναμένονται ή αυτά είναι τα τελευταία;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην με ρωτάτε εμένα, να ρωτάτε τον κ. Εισαγγελέα. Υπάρχουν άλλα έγγραφα;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, οι υπηρεσίες το θέμα αυτό το ερευνούν. Ό,τι υπάρχει προβάλλεται στο Δικαστήριο και από εκεί γίνεται κτήμα όλων των παραγόντων της δίκης.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Εδώ ένα πολύ σύντομο σχόλιο μόνο: δεν είναι δυνατόν σε κάθε στάδιο της δίκης περνάει 1ος μήνας, 2ος μήνας, 3ος μήνας να έχουμε το φόβο ότι κάποια στιγμή θα προσκομιστούν και κάποια νέα αποδεικτικά στοιχεία. Κανονικά όλα τα αποδεικτικά στοιχεία θα έπρεπε να είναι έτοιμα πριν ξεκινήσει αυτή η δίκη. Είναι ένα μείζον θέμα και απλώς το αναφέρω τώρα, θα το αναπτύξω διεξοδικά σε κάποιο άλλο στάδιο της δίκης.
Τελειώνω μ’ ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα. Στην πραγματογνωμοσύνη που αφορά τον κ. Τζωρτζάτο τον εντολέα μου αναφέρονται τρία σχετικά. Παρακαλώ πολύ θα ήθελα αυτά τα σχετικά έγγραφα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ;
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα χορηγηθούν.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Είναι η έκθεση γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης με αρ. Πρωτοκόλλου 3022.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε συνήγορε κάντε ένα χαρτί και εμείς θα τα προωθήσουμε.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Γιατί βλέπουμε κ. Πρόεδρε –και τελειώνω με αυτό- το αξιοπερίεργο τουλάχιστον να έχει διαταχθεί κάποια πραγματογνωμοσύνη από τις 22/7/2002 και να έρχεται το έγγραφο με ημερομηνία 16/5 και να προσκομίζει το δικαστήριο 19/5. Είναι δυνατόν μια σχετικά απλή πραγματογνωμοσύνη, τουλάχιστον αυτή που έχω μπροστά μου να κάνει τόσους πολλούς μήνες να ετοιμαστεί;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα θα συνεκτιμηθούν και θα δούμε το δικαιολογημένο ή μη.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Να υποθέσω ότι πριν αναγνωστούν, θα έχουμε μια εισαγωγική συζήτηση σχετικά με το παραδεκτό προσκόμισης αυτών των εγγράφων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ό,τι λόγο ζητήσετε θα τον έχετε. Αυτά είναι αυτονόητα. Μην τα συζητάμε. Αν χρειαστεί θα εξεταστούν κι αυτοί όπως είπαμε. Δεν θέλω να μείνει εδώ σε αυτό το Δικαστήριο κάτι σκοτεινό. Από ό,τι βλέπετε όλα φωτίζονται. Φωτίζονται συνέχεια.
Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Θα ήθελα να παρακαλέσω να τεθεί και στη διάθεση της Υπερασπίσως του κ. Παλαιοκρασσά ό,τι έχει σχέση με τον κ. Τζωρτζάτο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ούτε συζήτηση. Θα τεθεί στη διάθεσή σας. Είναι κοινά αποδεικτικά μέσα όλου του κόσμου και εσείς αν θέλετε μπορείτε να τα εξετάσει κάποιος και να μου τον φέρετε κι αυτόν μάρτυρα, δεν θα πω όχι.
Λέμε ταχύτητα. Δεν σημαίνει όμως θυσία της αλήθειας η ταχύτητα. Εκτός αν σημαίνει κι αυτό.
Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του ανθρώπου ρητά ορίζει στο άρθρο 6 παρ. 3β ότι πρέπει η Υπεράσπιση να έχει τα αναγκαία μέσα και τις ευκολίες. Όταν σήμερα 19/5 έχουμε ένα τόσο σημαντικό έγγραφο για πρώτη φορά στο Δικαστήριο, πρέπει να έχουμε τον αναγκαίο χώρο να ετοιμάσουμε κι εμείς την Υπεράσπισή μας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα θα τα δούμε.
Γ. ΜΑΥΡΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το δεύτερο θέμα είναι το εξής: μόλις πληροφορούμαι από τον αξιότιμο κ. Εισαγγελέα ότι στα εργαστήρια της αστυνομίας διεξάγονται διάφορες έρευνες και τα στοιχεία προσκομίζονται. Θα ήθελα παρακαλώ να πληροφορηθούμε εάν διεξάγονται έρευνες και για τις κασέτες με τη φωνή που αποδίδεται στην κα Τσιντέρη, διότι αυτό είναι πολύ σημαντικό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δώστε όμως ένα σημείωμα στον κ. Εισαγγελέα για να ξέρει και αυτός τί θα ζητά στο τέλος.
Ο κ. Νηστικάκης Μιχαήλ. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.
Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είστε ο κ. Μιχαήλ Νηστικάκης του Ιωάννη, μετέπειτα Υπαρχηγός της Αστυνομίας. Εκείνη την εποχή ποια θέση είχατε, που λέμε για Ριανκούρ;
Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Εγώ στις 23 Μαρτίου του 1992 μετετέθην από τη Δ/νση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης που ήμουν Διευθυντής, για να αναλάβω τη Δ/νση Ασφαλείας Αττικής. Στις 24 παρουσιάστηκα στην υπηρεσία, 25 το πρωί με πήρε ο κ. Λαμπαδιάρης, Δ/ντής της ΓΑΔΑ τότε, Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής και μου είπε «κατέβα να πάμε πάνω που μας θέλουν›, εννοούσε το Υπουργείο. Κατέβηκα πράγματι στον 4ο όροφο από τον 10ο, με πήρε με το αυτοκίνητό του και πήγαμε στο Υπουργείο. Στο Υπουργείο ήταν μια σύσκεψη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπουργός τότε ήταν ο κ. Γκελεστάθης όπως μας είπαν;
Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Όχι, ο κ. Αναγνωστόπουλος. Ο τότε Αρχηγός ο κ. Μακρής, ήταν ο Γενικός Αστυνομικός Δ/ντής κ. Λαμπαδιάρης, ο Δ/ντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κ. Σαβώνας και ο Υποδ/ντής της ίδιας υπηρεσίας, κ. Καβατζίδης Σάββας και εγώ. Εκεί, διά στόματος του κ. Αρχηγού, άκουσα το πρώτον, ότι υπήρχε μια πληροφορία που είχε δώσει μια γυναίκα τηλεφωνικά στον ίδιο στον αρχηγό, ότι στις 27 του μηνός, η Οργάνωση της 17Ν θα χτυπούσε έναν –εγώ ενθυμούμαι- Εισαγγελικό.
Έγινε μια συζήτηση για το αξιόπιστον ή όχι των πληροφοριών αυτών, μας είπε ακριβώς τί πληροφορίες είχε, ενθυμούμαι πολύ καλά ότι μας είπε ο κ. Αρχηγός τότε ότι είχε ρωτήσει την εν λόγω κυρία για ποιο σκοπό παίρνει και δίνει αυτές τις πληροφορίες. Είπε ότι είχε έναν στρατιώτη κτλ., εν πάση περιπτώσει το σενάριο της πληροφορίας όπως τουλάχιστον εγώ το εισέπραξα διά στόματος του κ. Μακρή, ήταν ότι εκείνη την ημέρα θα χτυπούσαν έναν Εισαγγελικό, ότι μετά την επιτυχή ή αποτυχή ενέργεια θα συνεκεντρώνονταν στην περιοχή της Ριανκούρ, για να πάρουν οδηγίες, για να φύγουν, δεν ξέρω γιατί και ότι η γυναίκα αυτή είχε πει ότι θα κατέβαινε ένα ασθενοφόρο μαϊμού συνοδευόμενο από ένα περιπολικό μαϊμού και ότι στο πίσω κάθισμα του περιπολικού θα ήταν δύο άντρες και η ίδια η γυναίκα με περούκα.
Από κει και πέρα έγινε η συζήτηση, κατηρτίσθη ένα σχέδιο στο οποίο εγώ, μη γνωρίζοντας ακόμα πρόσωπα και πράγματα, δεν είχα λόγο να αρνηθώ, απλώς παριστάμην. Το σενάριο αυτό το υπηρεσιακό, η υπηρεσιακή ενέργεια, περιλάμβανε τρία σκέλη. Το ένα σκέλος ήταν ότι έγινε μια αξιολόγηση όλων των Εισαγγελέων και Δικαστικών του λεκανοπεδίου να βρεθεί ο βαθμός επικινδυνότητος. Νομίζω ότι επελέγησαν τότε 56 άτομα, αν ενθυμούμαι καλώς. Για τα άτομα αυτά τα Εισαγγελικά και Δικαστικούς, διετάχθη ένα τμήμα της υπηρεσίας των μέτρων, που θα τους ακολουθούσε από το σπίτι μέχρι τα Δικαστήρια και επιστροφή.
Το άλλο τμήμα του σχεδίου ήταν μέτρα που θα ελαμβάνοντο στους χώρους των δικαστηρίων Ευελπίδων και Σωκράτους και το τρίτο τμήμα θα ήταν στους δρόμους, παροδίως δηλαδή, στην Αλεξάνδρας, στην Κηφισίας και ένα τμήμα -του οποίου προϊστατο τότε ο Υποδιευθυντής της τότε Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Καβατζίδης, έχει αποβιώσει τώρα- θα ήταν στην περιοχή της Ριανκούρ.
Αυτά γνωρίζω. Την ημέρα της 27ης, καθόμουν στο γραφείο μου στη ΓΑΔΑ, δεν είχα παραλάβει ακόμα την υπηρεσία και περίμενα να ακούσω καμιά πληροφορία. Μέχρι το απόγευμα δεν είχα ακούσει απολύτως τίποτα. Το απόγευμα έμαθα ότι κάτι συνέβη στη Ριανκούρ. Από κει και πέρα δεν έχω ούτε συμμετοχή, ούτε ενέργεια, ούτε δράση ούτε τίποτα, ούτε άλλη πληροφορία. Πάντως εκ του αποτελέσματος είμαι υποχρεωμένος να βεβαιώσω ότι υπήρξε παρουσία μελών της τρομοκρατικής Οργάνωσης. Αυτό βέβαια εκ της ανευρέσεως του όπλου κτλ.
Από κει και πέρα για γυναίκα, το ποια είναι, δε μίλησα μαζί της, δεν τη γνώρισα, δεν ήρθα σε επαφή, δεν ξέρω. Τις έρευνες από κει κι έπειτα, και της διαταχθείσης τότε ΕΔΕ για τις ευθύνες ή όχι των οργάνων που συμμετείχαν στην ενέργεια, όλα τα είχε αναλάβει ο τότε Αρχηγός.