Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (19/05/2003) Μέρος 6/8

Δευτέρα, 19 Μαΐου 2003 19:05
UPD:19:08
A- A A+

Γ΄ ΜΕΡΟΣ

13:00 – 15:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Ο μάρτυρας στο εδώλιο του μάρτυρος.

ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ: (Εκτός μικροφώνου) Οι κρατούμενοι κ. Τέλιος Κωνσταντίνος και κ. Ξηρός Βασίλειος δεν θα εισέλθουν στην αίθουσα του Δικαστηρίου. Επικαλούνται λόγους υγείας. Επίσης θα ήθελα να σας αναφέρω να γίνει μία σύσταση στους συνηγόρους υπεράσπισης να μην δίνουν τηλεκάρτες στους κρατουμένους γιατί σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας υπάρχει ένα επιτρεπτό όριο καρτών που επιτρέπουν στον κάθε κρατούμενο να παίρνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παράκληση να μην δίνονται κάρτες στους κρατουμένους γιατί υπάρχει ένα όριο με τον κανονισμό της φυλακής και να μην το υπερβαίνουμε. Παράκληση στους κ. συνηγόρους οι οποίοι οπωσδήποτε δεν πρέπει να το ήξεραν αυτό το πράγμα. Κι εγώ δεν το ήξερα. Αυτοί οι δύο που δεν ήρθαν εδώ να εκπροσωπηθούν. Εκπροσωπούνται δια των συνηγόρων τους. Ο κ. Πρωτέκδικος δεν είναι εδώ. Αναλαμβάνει ο κ. Αγιοστρατίτης.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Είναι στην αίθουσα δημοσιογράφων. Θα έρθει ο κ. Πρωτέκδικος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εκπροσωπείται από τους συνηγόρους του διότι έχει ένα πρόβλημα υγείας, δεν μπορούσε να ανέβει επάνω.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Είστε από τα πρόσωπα με την ιδιότητα που είχατε τα οποία κατά τον πλέον επώδυνο τρόπο είχατε κατηγορηθεί για διάφορα πράγματα, όχι για τις σχέσεις σας με τον τότε Πρωθυπουργό που μπορεί να ήταν και φυσιολογικές, κυρίως για κάποιες αξιόποινες πράξεις για τις οποίες εγώ δεν έχω να πω τίποτα. Έπ’ αυτού όμως θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: από την ιδιότητά σας έχετε γνώση κατά καιρούς μέσα στην Υπηρεσία να στήνονται διάφορες ιστορίες από κατώτερα όργανα, όχι απαραίτητα από σας προκειμένου να αποσπασθούν κάποια χρήματα; Δηλαδή να στήνονταν κάποιες ιστορίες με πληροφορίες από κάποιους ποινικούς για εξάρθρωση μιας συμμορίας ναρκωτικών, μιας Τρομοκρατικής Οργάνωσης και να διαχέονται κάποια χρήματα και κάποια κονδύλια μέσα στην Αστυνομία;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Δεν έχω καμία τέτοια περίπτωση υπόψη μου αλλά ο τρόπος που με ρωτάτε είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω σε ότι αφορά αυτά τα έξοδα τα λεγόμενα ασφαλείας. Κάποτε πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος, τί, πώς, πού προέρχονται, ποιο τα δίνουν, πού πάνε κλπ.

Στην Βουλή σημειωθήτω σας καταθέτω και στο Δικαστήριο βέβαια, απλά με την ευκαιρία της ερώτησης του συνηγόρου υπάρχει ερώτηση δική μου που έχει κατατεθεί με τον Βουλευτή τον κ. Μαρκογιαννάκη ερώτηση συγκεκριμένη επί υπουργίας κ. Βαλυράκη. Δεν έχω πάρει βέβαια απάντηση. Σε αυτή την ερώτησή μου δηλώνω κατηγορηματικά ότι σε όλη την σταδιοδρομία μου ουδέποτε έλαβα, εζήτησα ή υπέδειξα προς τρίτον να δοθεί έξοδα ασφαλείας που αφορούν την τρομοκρατία. Ουδέποτε. Δεν διαχειρίσθηκα ποτέ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρει ο άνθρωπος. Δεν μας χρειάζονται.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τα έξοδα ασφαλείας..... Έχουν αφήσει τα κανάλια, τις εφημερίδες... κάποτε πρέπει να ξεκαθαρίσει. Δεν μπορεί όλοι οι Αξιωματικοί της Αστυνομίας κατά κάποιο τρόπο να έχουν την μομφή ότι διαχειρίζονται, δίνουν, παίρνουν, κρατάνε σακούλες κλπ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι άλλοι που τα διαχειρίζονται.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Να σταματήσουν αυτά τα πράγματα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ξέρετε αν είχε δημιουργηθεί μία «μαϊμού› 17Ν;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Όχι, δεν το ξέρω. Έχει λεχθεί στον αέρα, όχι φυσικά από την Αστυνομία ή από επίσημα χείλη, ούτε είχε επιβεβαιωθεί τέτοιο πράγμα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Καλά, δεν επρόκειτο να επιβεβαιωθεί.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Όλες οι Υπηρεσίες εύορκα σε ότι αφορά το θέμα της τρομοκρατίας προσπάθησαν μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους και των συνθηκών να κάνουν ότι μπόρεσαν. Αν τώρα σε μια ενέργεια, ο τόπος, ο τρόπος δράσης απέτυχε αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρχε σκοπιμότητα ή μεθόδευση να αποτύχει. Τότε αυτό συνέβη και με την Ριανκούρ.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο – έστω σαν μια μικρή πιθανότητα στην συγκεκριμένη υπόθεση – να υπάρχει και μία άλλη εκδοχή η οποία να έχει κάποια βασιμότητα, να έγινε μεθόδευση συγκεκριμένα προκειμένου να αποσπαστούν ορισμένα χρήματα και να δοθούν σε αυτή την κα Τσιντέρη; Σας λέω το εξής: ότι εγώ σαν απλός πολίτης που παρακολουθώ το θέμα δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η Αστυνομία ειδοποιήθηκε και έκρινε αξιόπιστη την πληροφορία, γι αυτό και κινητοποιήθηκε τόσο πολύ.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Είχε αλλεπάλληλους κύκλους με Αστυνομικούς προκειμένου να μην διαφύγουν αυτοί. Είχε κάμερες οι οποίες εντελώς τυχαία δεν λειτούργησαν διότι δεν είχαν μπαταρία – δεν ξέρω τί. Ότι αυτή η κα Τσιντέρη μία ποινική κρατούμενος, σύζυγος Πλωτάρχη αλλά με ποινικές εμπλοκές ουδέποτε συνελήφθη ή εδιώχθη ή εν πάση περιπτώσει ουδέποτε την πλησίασε η Αστυνομία. Εφόσον ήταν αξιόπιστη σημαίνει ότι θα πρέπει να είχε και κάποια σχέση με την Οργάνωση. Όλα αυτά μου φαίνονται περίεργα. Μήπως υπήρχε κάποια μεθόδευση από παρακάτω Όργανα προκειμένου να αποσπαστούν κάποια χρήματα; Διότι αυτό εξετάζει αυτή την στιγμή και ο Εφέτης Ανακριτής και πιστεύω ότι οι καταθέσεις και εδώ ίσως να συνεισφέρουν λιγάκι σε αυτή την έρευνα που κάνει ο κ. Ανακριτής.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Εφόσον γίνεται έρευνα και συνεχίζεται η έρευνα να αφήσουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εσείς τί γνώμη έχετε;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Εγώ κατέθεσα προηγουμένως κ. συνήγορε στο Δικαστήριο την σχέση μου σε ποιο σημείο έχω σχέση με αυτή την υπόθεση την συζητούμενη της Ριανκούρ. Από κει και πέρα δεν ξέρω απολύτως τίποτα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Μέχρι που φύγατε από την Υπηρεσία αυτή την εκδοχή δεν την ακούσατε καθόλου διότι έπαιζε και στα ΜΜΕ.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Την ακούω από τα κανάλια αλλά θα μείνω εκεί και θα πιστέψω;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Τα κανάλια δεν χρειάζεται ούτε να αγιοποιούμε, ούτε να δαιμονοποιούμε. Καμιά φορά συνεισφέρουν και αυτά.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Να το συζητήσουμε διαφορετικά. Δηλαδή η Αστυνομία θα έστηνε την Ριανκούρ; Απάντηση δεν νομίζω ότι χρειάζεται. Προηγουμένως ο κ. Ξηρός τα είπα τόσο ωραία και τόσο ......

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Η Αστυνομία γενικώς δεν μπορεί να έστηνε την Ριανκούρ αλλά κάποιοι άνθρωποι παρακάτω δεν το αποκλείω.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Η Αστυνομία κ. συνήγορε στην αγωνιώδη προσπάθειά της να χτυπήσει και να πατάξει το έγκλημα με όλες τις μορφές χρησιμοποιεί διάφορους τρόπους. Οι τρόποι αυτοί δεν είναι προδιαγεγραμμένοι. Διάφορους τρόπους, μπορεί ένας συνάδελφος, ένας Αξιωματικός υπεύθυνος μιας αρμοδίας υπηρεσίας να μεθόδευσε κάτι το οποίο ήταν άστοχο. Δεν σημαίνει αυτό ότι ήταν «γραμμή› ή το έκανε γιατί ήθελε να ωφεληθεί ή να πάρει ή να κάνει οτιδήποτε.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Μέσα σε αυτά τα πλαίσια της τακτικής απ’ ότι μου λέτε της Αστυνομίας κρίνετε επίσης ότι δεν πρέπει αυτή η κυρία η οποία εγώ δέχομαι ότι απέσπασε μόνο 13 εκατομμύρια....

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Ναι.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Για μένα είναι πολύ μεγάλο το ποσό. Ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να την πλησιάσει, να την εξετάσει, να την ανακρίνει, να την πιέσει, να χρησιμοποιήσει χίλιες δυο μεθόδους.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Μα δεν είπα τέτοιο πράγμα. Βεβαίως και έπρεπε να εξεταστεί.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Και γιατί δεν το έκανε;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να το ξέρω εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν λέτε να την φέρουμε εδώ καλύτερα; Να την φέρουμε την γυναίκα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εμείς θέλουμε να έρθει και ο κ. Μαυρουλέας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει δώσει και κατάθεση. Ας έρθει εδώ.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ο κ. Μαυρουλέας έχει δώσει και προανακριτική κατάθεση και η κα Τσιντέρη να κληθεί και η από κει πλευρά νομίζω το θέλει.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Πριν έρθει να έρθει μαζί και η ταυτοποίηση της φωνής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλει και την ταυτοποίηση της φωνής.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Τουλάχιστον ψευδορκία ενώπιον του κ. Ανακριτού έχει τελέσει που είπε ότι δεν έχει καμία σχέση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε καταφατική απάντηση ποιο είναι το αποτέλεσμα της εργαστηριακής έρευνας για την ταυτοποίηση της φωνής; Κύριε Εισαγγελεύ, υπάρχει ένα αίτημα εδώ από τους κ.κ. συνηγόρους τον κ. Μαύρο, τον κ. Ευαγγελάτο και τον κ. Γεωργίου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Να την καλέσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να έρθει λοιπόν. Δεν υπάρχει αντίρρηση. Να καλέσουμε και την κα Τσιντέρη όταν έρθει η ταυτοποίηση. Ανάκριση γίνεται. Σε μας εδώ υπάρχουν δύο ανακριτικές καταθέσεις και λέει «εγώ δεν ξέρω παιδιά τίποτα, τί μου λέτε›.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Εμείς δεν τις έχουμε αυτές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ είναι. Να σας τις δώσω. Εγώ τώρα τις κοίταξα μια ματιά να δω αν αυτή η γυναίκα έχει έρθει να καταθέσει. Βεβαίως έχει καταθέσει δυο φορές στον κ. Ανακριτή.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Θα ήθελα να συμπληρώσω δύο ερωτήσεις. Ο συνάδελφός μου αναφέρθηκε σε ένα σενάριο το οποίο βεβαίως εξυφάνθηκε εδώ πέρα και παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο την ώρα που εσείς ήσασταν απ’ έξω και βεβαίως δεν το έχετε ακούσει. Το σενάριο αυτό ήταν εάν η συγκεκριμένη περίπτωση του λεγόμενου – έτσι έμεινε στην ιστορία – φιάσκου της Ριανκούρ εάν είχε κάποια σχέση με μεθόδευση κύκλων μέσα από την Αστυνομία για να υφαρπάξουν από το ελληνικό δημόσιο ποσά τα οποία προσφέρονταν σαν αμοιβή για εξιχνίαση υποθέσεων τρομοκρατίας.

Το σενάριο αυτό ήταν ότι η κυρία αυτή, η κα Μαρία Τσιντέρη δεν ήταν πραγματική πληροφοριοδότης αλλά προφανώς κάποιοι την έβαλαν να παρουσιαστεί σαν τέτοια για να μπορέσουν να βάλουν στο χέρι και τα χρήματα. Η ερώτησή μου σε σας είναι: αποκλείετε από την εμπειρία που έχετε την ύπαρξη τέτοιων μηχανισμών μέσα στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Κύριε συνήγορε, καταρχήν τα πραγματικά περιστατικά τί μας λένε; Δέχεται μία πληροφορία ο Αρχηγός της Αστυνομίας.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, λέει αποκλείετε έναν μηχανισμό;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Το αποκλείω οπωσδήποτε.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν έχω την πρόσβαση βέβαια σε τέτοιες πληροφορίες αλλά προσπαθώ να βρω κι εγώ μια απάντηση σε πάρα πολλά ζητήματα που τελικώς αφορούν εμένα, διότι όλοι οι μηχανισμοί υπέρ του πολίτη υποτίθεται λειτουργούν. Εγώ λοιπόν αυτός ο απλός πολίτης διάβασα κάποτε ότι ασκήθηκε μία ποινική δίωξη και ενώπιον της 23ης Τακτικής Ανακρίτριας κας Μαρίας Παπασπύρου κατέθεσε ο κ. Αλεξάκης και εσείς.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Μάλιστα.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Διότι υπήρχε συγκεκριμένη κατηγορία η οποία όπως την διαβάζω ήταν απάτη από κοινού σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Το ζήτημα ήταν ότι κατασκευάζονται τρομοκράτες για να εισπράττονται χρήματα. Το διαψεύδετε αυτό;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Ποιο να διαψεύσω;

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αυτό το γεγονός, ότι έχετε κληθεί και έχετε καταθέσει ενώπιον της 23ης Τακτικής Ανακρίτριας....

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Βεβαίως, έχω πάει και στο Δικαστήριο. Αλλά νομίζω πρέπει να έχετε υπόψη σας και την απόφαση του Δικαστηρίου.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Δεν είπα ότι δεν απαλλαχθήκατε. Απλώς ότι υπήρξε πράγματι στην ελληνική κοινωνία η υποψία.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Μα δεν υπήρξε πράγματι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Και στην ελληνική δικαιοσύνη όμως υπήρξε υποψία. Διότι αν δεν υπήρχε υποψία δεν θα κινούνταν η ποινική δίωξη.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Ναι.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: ¶ρα μην λέτε τώρα εδώ ότι αποκλείονται αυτά τα πράγματα.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Μα δεν υπήρξε ούτε ένα στοιχείο που μπορούσε να στοιχειοθετήσει αυτή την κατηγορία που είπατε προηγουμένως.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Συμφωνώ. Η ερώτησή μου ήταν .......

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Αν υπήρξε στο σκεπτικό της συγκεκριμένης Ανακρίτριας. Στο σκεπτικό. Δεν προέκυπτε όμως από κανένα στοιχείο της δικογραφίας. Δεν ξέρω γιατί αναφέρεστε σε αυτά.

Ι. ΒΛΑΧΟΣ: Αναφέρομαι διότι είναι η πιο λογική εξήγηση και η υπόνοια που δημιουργήθηκε σε μας έχει δημιουργηθεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη σε ανύποπτο χρόνο το 1995 που ασκήθηκε αυτή η ποινική δίωξη. Δεν είναι εκ του μη όντως αυτό που ρωτάμε.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Τα πρακτικά υπάρχουν. Να ανατρέξετε .......

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελείωσε νομίζω αυτή η ιστορία. Ο κ. Χρυσανθακόπουλος έχει το λόγο.

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυς, εσείς έχετε υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις στην Αστυνομία. Νομίζω έχετε τελειώσει την καριέρα σας.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Μάλιστα.

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε μία Οργάνωση εδώ την 17Ν με μια δράση 30 ετών και έχει εκδώσει προκηρύξεις. Έχετε διαβάσεις τις προκηρύξεις, διαβάζετε κατά καιρούς τις προκηρύξεις;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Νομίζω ότι έχω διαβάσει σχεδόν όλες.

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχαν και άλλες Οργανώσεις την ίδια περίοδο που δρούσαν στην χώρα μας;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Υπήρχαν σαφώς.

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να πείτε μερικά ονόματα;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Ήταν η 1η ΜΑΗ, η Αντικρατική Πάλη, ο ΕΛΑ.

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Οργανώσεις αυτές επίσης όταν έκαναν μια ενέργεια, όταν γινόταν μια ενέργεια εξέδιδαν προκηρύξεις;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Ναι.

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει περίπτωση δηλαδή Οργάνωσης τέτοιας όπως λέμε με ένα ιδεολογικό υπόβαθρο να μην έχει εκδώσει προκήρυξη αν έχει κάνει μια ενέργεια; Σας έχει τύχει ποτέ;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Ο ΕΛΑ έκανε μια σειρά ενεργειών και μετά έριχνε και αναλάμβανε. Δεν έκανε προκήρυξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έκανε για κάθε μία χώρια.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Ενώ η διαφορά με την 17Ν ότι πολλές φορές συγχρόνως με την ενέργεια είχαμε και μια προκήρυξη.

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυς, σε όλη την καριέρα σας έχετε συναντήσει άλλη Οργάνωση η οποία να δρα σε άλλους χώρους, δηλαδή να επιδιώκει το υλικό όφελος; Οργανώσεις που ασχολούνται με ναρκωτικά, Οργανώσεις που ασχολούνται με ληστείες, Οργανώσεις που ασχολούνται με εμπόριο γυναικών, που να έχουν εκδώσει ποτέ προκήρυξη;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Οργανώσεις ή σπείρες;

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο νόμος τις λέει Οργανώσεις κύριε μάρτυς. Ο νόμος 2928 ο περίφημος του 2001 τις λέει όλες Οργανώσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και οι ξένες νομοθεσίες Εγκληματικές Οργανώσεις τις λένε. Βέβαια η γερμανική έχει ειδική παράγραφο που λέει για Τρομοκρατική Οργάνωση.

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ χρησιμοποιώ τον όρο του νόμου κ. Πρόεδρε. Χρησιμοποιώ τον όρο που χρησιμοποιεί ο νόμος και γι αυτό ρωτώ με αυτό. Θα έρθει η ώρα που θα το αναλύσουμε και περισσότερο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σπείρες δεν τις λέει πουθενά. Σπείρες είναι από το Ευαγγέλιο «και συνήγαγον την σπείρα›.

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε ακούσει εσείς ποτέ άλλη Οργάνωση να έχει εκδώσει ποτέ προκήρυξη και να λέει γιατί κάνει μια πράξη;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Όχι. Οι Οργανώσεις ή σπείρες όπως εγώ θέλω να τις ονομάζω του κοινού ποινικού εγκλήματος δεν ρίχνει προκηρύξεις.

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό λέω κι εγώ. Στον διεθνή χώρο επίσης που έχουμε – δεν ξέρω αν έχετε διαβάσει, αν έχετε ασχοληθεί – που υπήρξαν άλλες Οργανώσεις που έδρασαν με κάποιο ιδεολογικό υπόβαθρο, υπήρχαν πάντα κείμενα, υπάρχουν πολιτικά κείμενα αυτών των Οργανώσεων;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Ποιων Οργανώσεων;

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ερυθρές Ταξιαρχίες. Υπήρχαν κείμενα των Ερυθρών Ταξιαρχιών, Κόκκινος Στρατός, έβγαζαν πάντα προκηρύξεις;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Νομίζω, δεν έχω υπόψη μου.

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και στον διεθνή χώρο σας έχει τύχει καμία διεθνής εγκληματική Οργάνωση μεγάλη που ασχολείται;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Συνήθως τηλέφωνα παίρνουν, αναλαμβάνουν κλπ. Δεν έχω προσωπική αντίληψη, να έχω διαβάσει δηλαδή καμία προκήρυξη κάποιας άλλης Οργάνωσης.

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με την εμπειρία σας ως Αστυνομικός, το να εκδώσει μία Οργάνωση μία προκήρυξη είναι επικίνδυνο για την Οργάνωση;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Εξαρτάται πώς εκτιμάει και τί προσδοκά, πώς θέλει να δείξει ή να δικαιολογήσει μία πράξη της.

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Την εκδίδει σαφώς για να δικαιολογήσει μία πράξη. Η ερώτησή μου έχει να κάνει σε σχέση και με την ιδιότητα την οποία έχετε, δημιουργεί κι ένα βαθμό επικινδυνότητας για την ανακάλυψη της Οργάνωσης;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Αν πέσει μια τέτοια προκήρυξη στα χέρια της Αστυνομίας προσπαθεί από εκεί μέσα να βγάλει κάποια συμπεράσματα.

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς, έχει κι ένα ρίσκο δηλαδή να εκδώσει μια Οργάνωση μια προκήρυξη. Δεν είναι κάτι που το κάνει έτσι. Είπατε προηγουμένως κ. μάρτυς για τις αναλύσεις. Έχετε υπόψη σας εσείς αναλύσεις κειμένων, αναλύσεις από αναλυτές που έχουν γίνει για τα κείμενα των προκηρύξεων στην διάρκεια αυτών των ετών;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Αν έχω υπόψη μου κείμενο ανάλυσης;

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Σε κάθε περίπτωση όταν ριχνόταν καμιά προκήρυξη τουλάχιστον που ήμουν εγώ ή ένας συνάδελφος σε κάποια θέση γινόταν η συζήτηση πάνω στο κείμενο της ανάλυσης. Από κει εξάγονταν ορισμένα συμπεράσματα. Ο ένας έλεγε εγώ νομίζω έτσι, ο άλλος έτσι.

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Την κα Μαίρη Μπόση την ξέρετε; Έχει γράψει και ένα βιβλίο για την τρομοκρατία και έχει κάνει αναλύσεις. Ήταν και Σύμβουλου του Υπουργού. Την ξέρετε; Έχει κάνει και Σύμβουλος στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξης αν δεν κάνω λάθος.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Επί κ. Κουβελάκη νομίζω.

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω.

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Την έχω ακούσει, δεν την ξέρω προσωπικά. Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο.

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέω γιατί θα φέρω στην συνέχεια και τα βιβλία ότι στο συμπέρασμα το οποίο έχετε καταλήξει εσείς που είπατε προηγουμένως για μια αλλαγή του ύφους, και η κα Μπόση έχει .....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι;

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι υπάρχει αλλαγή του ύφους στα κείμενα των προκηρύξεων. Θα φέρουμε και το κείμενο. Το βιβλίο έχει εκδοθεί το 1996.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με ενδιαφέρον το περιμένω.

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει εκδοθεί το 1996. Αυτό που λέει ο κ. μάρτυς δεν το λέω μόνο εδώ ο κ. μάρτυς, έχει ειπωθεί....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να το φέρετε και το κείμενο να το διαβάσουμε.

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήρθε εδώ ο κ. Πέτσος και κατέθεσε ως παθών σε αυτή την υπόθεση. Λείπει αυτή την στιγμή. Λυπάμαι που λείπει αλλά τί να κάνω όμως, δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Εγώ είμαι συνεχώς παρών όπως ξέρετε. Ήρθε και κατέθεσε ο κ. Πέτσος και άφησε υπαινιγμούς ότι την περίοδο που έγινε η ενέργεια εις βάρος του υπήρχαν και κάποια κέντρα από Μυστικές Υπηρεσίες – δεν το προσδιόρισε – δεν ήταν σαφής σε αυτό που είπε. Υπήρχαν κάποια κέντρα τα οποία κατεύθυναν την δράση εναντίον του. Έχετε εσείς καμία πληροφορία έπ’ αυτού;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Όχι, καμία.

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε ακούσει ποτέ τίποτα;

Μ. ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ: Όχι.

κ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε ακούσει οτιδήποτε για καμία ενέργεια της 17Ν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπα εγώ σχέση πρακτορείας, σχέση μίσθωσης υπηρεσιών κλπ. Όχι λέει ο άνθρωπος, δεν ξέρει τίποτα.

Να έρθει ο κ. Αποστολόπουλος. Το χέρι σας στο Ευαγγέλιο. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›.

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί θέση είχατε εκείνη την εποχή της Ριανκούρ στην ΕΛΑΣ;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ήμουν Διευθυντής στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί ξέρετε για εκείνη την ιστορία της Ριανκούρ;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψτε να σας πω ότι μπορεί να ξέρετε περισσότερα εσείς και εκ της ακροαματικής διαδικασίας και από τις δικογραφίες, γιατί εγώ δεν ασχολήθηκα κ. Πρόεδρε με το θέμα αυτό. Εγώ ακροθιγώς, μετά τη Ριανκούρ, ασχολήθηκα με το θέμα της περιβόητης Τσίντερη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάθατε ό,τι μάθατε τότε, ό,τι ήξερε όλος ο κόσμος ή κάτι περισσότερο; Είχατε κάποια υπηρεσιακή πληροφόρηση δηλαδή εκτός από αυτά που διάβαζες στις εφημερίδες ο πολύς κόσμος, άλλες πιο πολύ ασχολούμενες άλλες λιγότερο, ή είχατε και κάποια υπηρεσιακή πληροφόρηση;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που ήξεραν όλοι, που έγραψαν οι εφημερίδες, τα ΜΜΕ κτλ., αυτό που έγινε, ότι το ονόμασαν «το φιάσκο της αστυνομίας› το οποίο θεωρώ ότι δεν ήταν φιάσκο, ήταν φιάσκο ενός μόνο αξιωματικού, ο οποίος καλώς ή κακώς δεν ενήργησε όπως όφειλε και σύμφωνα με τις διαταγές που είχε πάρει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένας αστυνομικός δηλαδή ο οποίος δεν παρακολούθησε, πήγε λέει δεξιά το ένα και πήγε αυτός αριστερά ή αντιστρόφως....

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό πιστεύω εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μόνο αυτό. Για πείτε μου τώρα για την κα Τσιντέρη. Τί γνωρίζετε γι αυτή;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τον Μάρτιο του 1993 ανέλαβα Διοικητής Ασφαλείας. Ο τότε Αρχηγός, ο κ. Λαμπαδιάρης, κατά μήνα Μάιο, -δε θυμάμαι ημερομηνία, νομίζω προς τα μέσα Μαϊου ήταν- με κάλεσε και πήγαμε σε ένα σημείο στη Δροσιά, το δρόμο τον θυμάμαι, Εθνάρχου Μακαρίου και μου υπέδειξε ένα κάλαθο απορριμμάτων και μου είπε ότι σ’ αυτό το σημείο έρχεται αυτή η κυρία η οποία έδωσε τις πληροφορίες για τη Ριανκούρ και πρέπει να εξακριβώσουμε, να δούμε ποια είναι, να την εντοπίσουμε κτλ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τσάντα σας έδωσε με χρήματα; Τί σας έδωσε να πάτε εκεί πέρα; Ή απλώς να παρακολουθήσετε;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Απλώς να παρακολουθήσουμε την κυρία αυτή, η οποία θα ερχόταν να πάρει έναν σάκο σκουπιδιών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το οποίο τί θα είχε; Δε σας είπε;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πιθανόν να είχε διάφορα πράγματα, μπορεί να είχε λεφτά, δεν είχαμε συγκεκριμένη πληροφόρηση. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δε λέμε πολλά ο ένας με τον άλλον κι ούτε κάνουμε και ανακρίσεις για λόγους δεοντολογικούς κτλ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όσον λιγότερα λέμε τόσο καλύτερα είναι σ’ αυτά τα πράγματα.

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πράγματι, πήρα δυο παιδιά από την Υποδιεύθυνση Ναρκωτικών τους οποίους ήξερα επί μακρόν εκεί που ήμουν, είχα θητεύσει, επιτυχημένους, έμπειρους κτλ. και κάπου στηθήκαμε εκεί και βιντεοσκοπούσαμε. Είδαμε λοιπόν ότι πλησίασε μια κυρία η οποία πήρε την τσάντα αυτή, τη σακούλα σκουπιδιών εννοώ και μπήκε στο απέναντι σπίτι, σε απόσταση 25 μ. περίπου. Τη βιντεοσκοπήσαμε. Αναφέραμε το γεγονός αυτό στον Αρχηγό, συνεχίσαμε την παρακολούθηση. Την επομένη το πρωί, έβγαλα μία μηχανή, τρεις ήμαστε, εγώ και δυο άλλα παιδιά από τα Ναρκωτικά, ο ένας είχε μοτοσικλέτα, είδαμε λοιπόν τη γυναίκα αυτή που βγήκε από το σπίτι με το αυτοκίνητο.

Του έδωσα λοιπόν εντολή να την ακολουθήσει. Την ακολούθησε, έφτασε σε ένα περίπτερο, πρωινές ώρες ήταν, εκεί στη Δροσιά και την πλησίασε την ώρα που τηλεφωνούσε και κατέγραψε ακριβώς ότι είπε στην τηλεφωνική συνδιάλεξή της. Δε θυμάμαι λεπτομέρειες αλλά θυμάμαι «Αρχηγέ δε μου έδωσες τα λεφτά, θα σε καταγγείλω....› περιστρεφόταν πάντως η συζήτηση σ’ αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ότι δεν πήρε τα λεφτά δηλαδή.

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Γιατί δεν μου τα έδωσες, και σου έδωσα πληροφορίες› και τέτοια. Είχε και κάτι εξυβρίσεις μέσα, κάτι έβριζε, δε θυμάμαι ακριβώς.

Μετά απ’ αυτό την παρακολούθησε, πήγε κάπου εκεί σ’ ένα εργαστήριο μικροβιολογικό που εργαζόταν, δεν ξέραμε ακόμα τί είναι, την αφήσαμε λοιπόν εκεί και γύρισε στο σημείο που ήμαστε εμείς και μας είπε ότι είπε αυτά κι αυτά. Πήγα αμέσως τον Αρχηγό τον κ. Λαμπαδιάρη και του είπα «αρχηγέ μου, έγινε αυτό κι εκείνο›. Λέει «είναι αυτή διότι ακριβώς είπε αυτά τα λόγια στον Αρχηγό τον Μακρή. Μετά απ’ αυτό, είχαμε ενημερώσει εν τω μεταξύ τον κ. Τσεβά για ό,τι κάναμε, ήταν επόπτης με τον 1916 τον αντιτρομοκρατικό τότε νόμο, που επόπτευε όλες τις ανακρίσεις περί τρομοκρατίας κτλ. και ναρκωτικά. Τότε τη θέσαμε σε φυσική και τεχνητή παρακολούθηση και διαπιστώθηκε ότι πράγματι ήταν αυτή η γυναίκα η οποία είχε δώσει την πληροφορία για τη Ριανκούρ.

Συγκεντρώσαμε όλο αυτό το υλικό. Το ένα από τα δυο παιδιά, αυτός που παρακολουθούσε με τη μοτοσικλέτα, την παρακολούθησε γύρω στις 20 μέρες, 25, 30, δεν είμαι βέβαιος, αλλά έκανε λεπτομερή αναφορά για κάθε βήμα που έκανε η κυρία αυτή. Όλο αυτό το υλικό μαζί με κασέτες κτλ. που βιντεοσκοπήθηκε παραδόθηκε στην Αντιτρομοκρατική.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή αν έχει σχέση με την τρομοκρατία. Αυτό ψάχνατε;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ψάχναμε πολλά κ. Πρόεδρε, αλλά είχαμε προεκλογική περίοδο, έγιναν εκλογές το ’93, έγιναν κρίσεις στην αστυνομία κι όπως καταλαβαίνετε, αλλαγή κυβερνητική, αλλαγή υπηρεσιακή, κάπου διέκοψαν τις επαφές μας, η παρακολούθηση δε γινόταν συστηματικά όπως έπρεπε να γίνεται, δηλαδή μέσα σε έξι μήνες είχαμε δυο κρίσεις.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καθένας βίδωνε την καρέκλα στο πάτωμα, μήπως και του φύγει, έτσι;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όλο το υλικό αυτά παρεδόθη κανονικά και οι μετέπειτα Προϊστάμενοι της Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής, νομίζω ότι συνέχισαν τις παρακολουθήσεις κατά το χρονικό διάστημα εκείνων των παρακολουθήσεων, ενθυμούμαι ότι τηλεφωνικά και από μια φωτογραφία, αυτή έλεγε ότι σχέσεις με ιταλική τρομοκρατία, είχαμε στείλει στην Ιταλία τον σημερινό ΓΑΔΑρχη, τον κ. Αγγελάκο μήπως βγάλουμε τίποτα στοιχεία, δε βγήκε τίποτα, εν πάση περιπτώσει η έρευνα συνεχιζόταν και έπρεπε να συνεχιστεί διότι δε βγαίνει μια υπόθεση τόσο εύκολα, έπρεπε να παρακολουθούμε να δούμε ποιες άκρες είχε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τελικά αυτή είχε καμιά σχέση με τρομοκρατίες, με τέτοια πράγματα;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν μπορώ να σας το επιβεβαιώσω, είμαι βέβαιος όμως ότι είναι αυτή η οποία τηλεφώνησε, διότι τα μετέπειτα τηλεφωνήματα τα οποία έκανε και τα προηγούμενα, συνέπιπταν με το τηλέφωνό της που το παρακολουθούσαμε, όπως σας είπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συνέπιπταν ποια;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συζητήσεις οι οποίες έκανε, αυτά τα λόγια που έλεγε με τη φυσική και τεχνητή παρακολούθηση και όλα τα προηγούμενα. Δηλαδή γινόταν αξιολόγηση των στοιχειών αυτών....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχε καταλάβει αυτή ότι την παρακολουθούσατε;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι και δύσκολο να καταλάβεις αν σε παρακολουθούν.

Δ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δύσκολο, άμα ξέρεις να κάνεις παρακολούθηση.... Το δυσκολότερο πράγμα είναι να παρακολουθείς κάποιον.......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλει μεγάλη τέχνη το πράγμα...

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στην Αθήνα πάντως είναι πάντως πάρα πολύ δύσκολη η παρακολούθηση και χρειάζεται ειδική εκπαίδευση και εξάσκηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί πιστεύετε, αυτή η κυρία Τσιντέρη είχε καμία σχέση ή δεν είχε;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι υποκειμενικό αυτό που με ρωτάτε. Εγώ εκείνο το οποίο μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος, είναι η γυναίκα αυτή η οποία τηλεφώνησε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχουν καταγραφεί τα τηλεφωνήματά της;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαν καταγραφεί, είχαμε δυο βαλίτσες με υλικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά έχουν δοθεί στον ανακριτή;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δε μπορώ να σας πω, δεν ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να δούμε τέλος πάντων, γιατί αυτή εμφανίστηκε στον ανακριτή και λέει «εγώ δεν έχω καμία σχέση, εγώ δεν είπα για Ριανκούρ›.

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας περιέγραψα τα γεγονότα επακριβώς. Το Δικαστήριό σας νομίζω ότι έχει την κρίση να βγάλει συμπεράσματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όπως ξέρετε, τα συμπεράσματα δε βγαίνουν μόνο από την κρίση, βγαίνουν από πραγματικά γεγονότα τα οποία τα ενθέτουμε μέσα στον εγκέφαλο για να κάνει την επεξεργασία. Αν τα γεγονότα αυτά είναι ακριβή ή δεν είναι, ανάλογο θα είναι μετά και το αποτέλεσμα.

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ μαζί σας, εγώ σας μίλησα για μια αστυνομική επιχείρηση εξακρίβωσης της κυρίας και είμαι βέβαιος.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είστε σίγουρος λοιπόν ότι ήταν η κα Τσιντέρη, αυτό μας το διαβεβαιώνετε εσείς.

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα και σας είπα πώς το διαβεβαιώνω. Αυτά τα λόγια τα οποία είπε, ήταν αυτά τα οποία είπε στον κ. Μακρή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά, εσείς πώς την ακούγατε εκεί που μιλούσε με τον κ. Μακρή;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αρχιφύλακας την παρακολουθούσε με τη μοτοσικλέτα. Αυτή πήγε σ’ ένα περίπτερο και στο περίπτερο πήγε δίπλα το παιδί, πήρε τσιγάρα και έκανε ότι περίμενε να κάνει τηλεφώνημα και άκουγε επακριβώς ό,τι είπε, τα οποία κατέγραψε σε ένα πρόχειρο χαρτάκι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κλασικός τρόπος. Εγώ δεν έχω τίποτε άλλο. Κύριε Εισαγγελεύ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πάλι το ίδιο θα ρωτήσω κι εγώ: Αν η γυναίκα είναι η ίδια.

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Με τα στοιχεία που έχουμε και όπως σας τα ανέφερα, εγώ πιστεύω ότι είναι αυτή. Διότι έλεγε στις κασέτες της αυτά που έλεγε και στα λόγια της «εγώ σας έδωσα την πληροφορία της Ριανκούρ›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τις κασέτες τις έχετε ακούσει;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν άκουσα τις κασέτες, με διαβεβαίωσε ο αρχηγός, ο Λαμπαδιάρης.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εσείς δεν τις ακούσατε;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τις άκουσα εγώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κατά τη διήγηση του κ. Λαμπαδιάρη λοιπόν.

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οι κασέτες ήταν του Υπουργείου, εγώ δεν είχα άμεση επαφή, το Υπουργείο είχε άμεση επαφή με την αντιτρομοκρατική.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η κυρία αυτή τί δεσμούς είχε μ’ εσάς ή με άλλες κρατικές υπηρεσίες; Τί σχέσεις είχε με το κράτος;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δε γνωρίζω

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο σύζυγός της;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν Πλωτάρχης και λόγω ασθενείας, είχε καρδιά, νομίζω είχε εγχειριστεί και υπηρετούσε μέσα στο Ναυτικό Επιτελείο, στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, στο Ναυτικό Επιτελείο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τί σχέση είχε ο σύζυγός της;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός δεν πρέπει να είχε σχέση μαζί της, δηλαδή σε θέματα τέτοια, δε νομίζω. Αν θυμάμαι καλά ο μακαρίτης ο Καβαζίδης είχε πάει και μέσα στο γραφείο του.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Στον κ. Μακρή Στέφανο, πήγε η κυρία αυτή και πριν τη Ριανκούρ και μετά τη Ριανκούρ, και αφού ο κ. Μακρής έχει φύγει από την Αστυνομία;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Σας είπα για τη Ριανκούρ, για το θέμα της Ριανκούρ κτλ., είπα και στον Πρόεδρο προηγουμένως, δεν με απασχολεί, δεν ασχολήθηκα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Νόμιζα ότι μιλάτε για όλες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μόνο δηλαδή για τις δικές σας.

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μακροσκοπικά επληροφορήθην εγώ αυτά τα πράγματα. Εγώ σας λέω αυτά τα οποία εξ ιδίας πρωτοβουλίας.....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το θέμα δηλαδή της παραδόσεως των χρημάτων.

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε κι αυτό το ξέρω, δεν ξέρω τί έγινε. Για τα 13.000.000 που έδωσε, ό,τι έχετε ακούσει εσείς, αυτό το είχαμε ακούσει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ποιος τα έδωσε;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ίδιος ο κ. Μακρής όπως λέει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τα έδωσε στην κυρία.

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πότε;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τη Ριανκούρ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και τα πήρε η κυρία;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι λέει ο κ. Μακρής. Ο κ. Μακρής ήταν Αρχηγός, τον είχα κι εγώ αρχηγό....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είπατε ότι τηλεφωνικώς διαμαρτυρόταν για τα χρήματα.

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Διαμαρτύρετο συνεχώς, ζητούσε 120.000.000. Ήθελε ν’ αγοράσει αυτοκίνητο, ήθελε ν’ αγοράσει σπίτι μεγάλο στη Δροαιά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτά τα 13.000.000 τα έχει πάρει;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά τα είχε πάρει, ναι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αλλά δεν της έφταναν αυτά.....

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως λέει ο κ. Μακρής, δεν θέλω να τον αμφισβητήσω τον κ. Μακρή, ο κ. Μακρής ήταν Αρχηγός.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν από τα λόγια της κυρίας προκύπτει ότι τα πήρε τα 13.000.000.

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή έλεγε ότι τα πήρε «αλλά δεν μου έδωσες τα υπόλοιπα, εγώ σου έδωσα πληροφορίες και θέλω 120....›

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έλεγε πως τα πήρε;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το είχα ακούσει και προσωπικώς. Για τα 120 έλεγε ότι ήθελε να αγοράσει αυτοκίνητο και σπίτι. Τα 120 δεν τα είχε πάρει, τα ζητούσε επιμόνως

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πόσες τηλεφωνικές επαφές.....

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το ξέρω αυτό. Πάντως σας πληροφορώ ότι όταν παραδώσαμε η Αντιτρομοκρατική στους άλλους συναδέλφους, με την αλλαγή την κυβερνητική που έγινε, ήταν μια βαλίτσα κασέτες, αναφορές κτλ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θα δείτε λίγο απ’ την πλευρά εκείνη, ότι αμφισβητούν ορισμένα πράγματα.

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τί αμφισβητούν, εγώ σας είπα ό,τι συνέβη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτή η κυρία πώς μπαίνει στο παιχνίδι αυτό;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το ξέρω αυτό.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν ρωτήσατε, δε μάθατε τίποτα;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πού να ρωτήσω; Αφού σας λέω φύγαμε, έγινε άλλο κυβερνητικό σχήμα, άλλαξαν όλοι οι υπάλληλοι, κρίσεις στα σημεία έγιναν, έφυγαν οι Αξιωματικοί οι οποίοι ασχολούντο, ανέλαβαν άλλοι Αξιωματικοί, πού να ξέρω; Έγινε μπέρδεμα μεγάλο. Είχαμε κι άλλη κρίση τον Γενάρη πάλι. Μέσα σε τέσσερις μήνες έγιναν δυο κρίσεις.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Φαίνεται απλό το πράγμα, σας διαβεβαιώ.

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να μου επιτρέψετε να πω ότι έχω κι εγώ αμφιβολίες, όχι ως προς το πρόσωπο της γυναίκας, γιατί δεν κλήθηκε να καταθέσει σε καμία αστυνομική ή δικαστική αρχή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κατέθεσε κύριε.

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δυο φορές και λέει «εγώ δεν έχω καμία σχέση μ’ αυτά›.

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, εμείς μιλάμε με στοιχεία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εσείς με τα μάτια σας την είδατε;

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πού να τη δω με τα μάτια μου; Είχαμε τραβήξει βίντεο σας λέω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν μου είπατε πώς εμπλέκεται η κυρία αυτή.

Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας το εξήγησα, να το επαναλάβω; Περισσότερο απ’ αυτά δεν ξέρω εγώ, μιλώ για πραγματικά γεγονότα τα οποία συνέβησαν. Εγώ σας είπα ότι εξακριβώθηκαν τα στοιχεία της, περισσότερα δε μπορώ να σας πω ούτε μπορώ να κάνω και κρίσεις, γιατί σας είπα ότι ήταν κι ένα διάστημα, μια κατάσταση αλλαγής υπηρεσίας και κυβερνητικής αλλαγής.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν είναι εύκολο να διακόψουμε για 5 λεπτά.

ΔΙΑΚΟΠΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή