Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (20/05/2003) Μέρος 6/6

Τρίτη, 20 Μαΐου 2003 19:25
UPD:21/05/2003 19:02
A- A A+

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: (διαβάζει)

«ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΓΙΑΤΡΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ-ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ ΥΓΙΕΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΥΓΝΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΥ.

Στην τελευταία μας προκήρυξη όπου εξηγούσαμε γιατί χτυπήσαμε με βόμβες της λαομίσητες Εφορίες, υποστηρίξαμε ότι στη χώρα μας σήμερα το καπιταλιστικό κράτος-απατεώνας, ενώ εισπράττει υποχρεωτικού βαρείς φόρους και κάθε τύπου κρατήσεις από τους εργαζόμενους, δεν προσφέρει τις στοιχειώδεις υγειονομικές υπηρεσίες πρόληψης, περίθαλψης, θεραπείας, για τις οποίες υποτίθεται ότι εισπράττει. Με αποτέλεσμα να λειτουργούν σήμερα, όχι ένα σύστημα υγείας με ίσες και ισότιμες υπηρεσίες για όλους, αλλά δύο διαφορετικά συστήματα-κυκλώματα. Ένα υποβαθμισμένο και εξευτελιστικό για τις πλατιές μάζες των εργαζομένων, τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού κι ένα ιδιωτικό –είτε ντόπιο είτε στο εξωτερικό- για τη λματ και τους νεόπλουτους –προνομιούχους.

Τα πιο μελανά χρώματα δεν φτάνουν για να περιγράψουν τη ζοφερή και τραγική πραγματικότητα της Δημόσιας Υγείας. Αχούρια νοσοκομεία, ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που κάνουν θραύση, ακάθαρτα μαγειρεία. Ράντζα που μεταφέρονται από τους διαδρόμους στους θαλάμους και αντίστροφα. Έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού με αναλογία 1 προς 1.000 κατοίκους αντί 1 προς 200 στην Ευρώπη, έλλειψη κρεβατιών με αναλογία 3,5 προς 1.000 κατοίκούς αντί για 12 στην Ευρώπη. Έλλειψη κτιρίων και γιατρών. Γιατροί που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες. Λίστες αναμονής που φτάνουν το μήνα. Συμφόρηση, ουρές, εξοργισμένο κοινό και συνεχείς διαμάχες γιατρών-ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία. Ανυπαρξία οποιασδήποτε ουσιαστικής κάλυψης για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, αφού οι διαδικασίες είναι εξωπραγματικές, εξευτελιστικές και τους στέλνουν κατευθείαν στα ιδιωτικά ιατρεία.

Και αν κόμη ένας εργαζόμενος βιοπαλαιστής κατορθώσει να μπει σε ένα απ’ αυτά τα αχούρια-νοσοκομεία, πρέπει προηγούμενα να έχει ξεπουλήσει ό,τι έχει και δεν έχει ή να καταχρεωθεί για να συγκεντρώσει καμία δεκαριά φακελάκια. Φακελάκι για τον καθηγητή, χειρούργο, για τους βοηθούς τους, τον αναισθησιολόγο, τους άλλους γιατρούς, τις νοσοκόμες, μέχρι και τον κλητήρα. Τα φακελάκια έχουν γενικευθεί, είναι ο κανόνας για οποιαδήποτε θεραπεία όχι μόνο σοβαρής ασθένειας αλλά και μικρότερης.

Βέβαια υπάρχει και μια μικρή μειοψηφία γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία που δεν παίρνει φακελάκια. Πόσο όμως θα αντέξουν, αφού το ίδιο το σύστημα τους σπρώχνει προς τα εκεί; Πόσο θα αντέξουν να δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, μερικές φορές πάνω από 300 ώρες το μήνα, με μικρό μισθό, τη στιγμή που άλλοι γιατροί, όχι αναγκαστικά πιο ικανοί ή έμπειροι, δουλεύοντας σε ιδιωτικές κλινικές εισπράττουν αστρονομικά ποσά που μηνιαία φτάνουν μέχρι και 100 φορές τον δικό τους μισθό;

Η κατάσταση αυτή δεν δημιουργήθηκε σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ όμως και σ’ αυτόν τον τομέα φάνηκε αντάξιο του εαυτού του. Αρνούμενοι κάθε ουσιαστική αύξηση των δαπανών για την Υγεία που θα περιόριζε βαθμιαία τις ελλείψεις και θα ανέβαζε το επίπεδό της, υποβίβασε ακόμη τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Με αποτέλεσμα από τη μια να δυσφημίσει και γελοιοποιήσει την ιδέα της δυνατότητας μια αναβαθμισμένης και ισότιμης Δημόσιας υγειονομικής υπηρεσίας και από την άλλη να ανοίξουν οι πιο λαμπρές προοπτικές για τις ιδιωτικές κλινικές. Ποτέ η κατάσταση δεν ήταν πιο ρόδινη γι αυτές. Γιατί αυτές δεν κλείνουν με διατάγματα και άλλα ψευτοΕΣΥ αλλά θα υπάρχουν, ανθίζουν και θα αναπτύσσονται όσο ο τομέας της Δημόσιας Υγείας είναι τραγικά υποβαθμισμένος. Μόνο η αναβάθμισή του θα συρρίκνωνε τις ιδιωτικές κλινικές. Και αναβάθμιση δεν γίνεται χωρίς δαπάνες.

Έτσι, ενώ στα λόγια η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ του ΕΣΥ, υπέρ του Δημοσίου τομέα και ενάντια δήθεν στις ιδιωτικές κλινικές, στην ουσία παίζει απόλυτα το παιχνίδι των κυκλωμάτων των μεγαλογιατρών-λαθρεμπόρων της υγείας του λαού και εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Οι τελευταίοι ξέρουν καλά ότι τα αχούρια-δημόσια νοσοκομεία είναι η δεξαμενή από την οποία αντλούν τα τεράστια κέρδη τους στις κλινικές τους. Και είναι οι πρώτοι που έχουν συμφέρον να διαιωνιστεί αυτή η κατάσταση και να μην προσφερθεί ποτέ ανθρώπινη υγεία για το λαό. Γι αυτό χειροκροτούν με ικανοποίηση την πολιτική του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Υγείας.

Οι κύριοι αυτοί, αφού πλούτισαν τα περασμένα χρόνια εκμεταλλευόμενοι τον άρρωστο και έχοντας μετατραπεί από λειτουργοί στην υπηρεσία του ανθρώπου σε μεγαλολαθρεμπόρους της υγείας του λαού, εισπράττοντας αθρόα φακελάκια είτε στέλνοντας από το παράθυρο τους ασθενείς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, σήμερα επένδυσαν αυτά τα φακελάκια σε πολυτελείς κλινικές. Σε αυτές εργάζονται σήμερα δήθεν μην έχοντας καμία σχέση με το δημόσιο και με τους κανόνες, λένε, της αγοράς, ενώ απλά δουλεύουν σε μονοπωλιακό καθεστώς. Συνεχίζουν έτσι την παλιά τους τέχνη κόσκινο, να εισπράττουν κατευθείαν χέρι με χέρι, δηλαδή φοροδιαφεύγοντας, τεράστια ποσά για μια εγχείρηση π.χ. ανεξάρτητα από το πόσα πληρώνει ο ασθενής στο νοσοκομείο για νοσήλεια. Υπάρχουν μεγαλογιατροί που παίρνουν έτσι, χέρι με χέρι, εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές μέχρι και ένα εκατομμύριο για μία εγχείρηση.

Η θέση λοιπόν του Έλληνα αρρώστου, βιοπαλαιστή με κάπως σοβαρό πρόβλημα υγείας, είναι τραγική. Είναι ένα ανήμπορο κι ανίσχυρο θύμα ενός ανηλεούς εκβιασμού που του γίνεται από το συνασπισμό του κράτους-απατεώνα με το κύκλωμα των μεγαλογιατρών-λαθρεμπόρων της υγείας του λαού. Εξαναγκάζεται εκβιαστικά να «επιλέξει› ανάμεσα σε τρεις δυνατότητες που είναι η μία χειρότερη από την άλλη: ή να πάει στο Δημόσιο με τα φακελάκια με κίνδυνο να μη θεραπευθεί ή να αντιμετωπίσει το φάσμα της οικονομικής καταστροφής του πληρώνοντας τεράστια ποσά που ξεπερνάνε το εκατομμύριο στο μονοπώλιο των μεγαλογιατρών είτε να πληρώσει ακόμη περισσότερα πηγαίνοντας στο εξωτερικό. Πόσοι και πόσοι άρρωστοι δεν πέθαναν σαν τα σκυλιά ή υπέστησαν ανήκουστες ταλαιπωρίες και βάσανα επειδή δεν είχαν να πληρώσουν τους μεγαλογιατρούς, σε δόξα των υψηλών ιδανικών που υπηρετεί το ιερό λειτούργημα του ιατρού. Πόσοι και πόσοι δεν καταστράφηκαν, θύματα αυτής της πρωτότυπης κοινωνικής ανακατανομής του εισοδήματος, αφού καταχρεώθηκαν ή ξεπούλησαν ό,τι είχαν αποταμιεύσει με χίλιες θυσίες στη ζωή τους, για να πληρώσουν τους μεγαλογιατρούς ή να πάνε στο εξωτερικό;

Τη μόνη όμως διαφορετική ουσιαστική επιλογή που έχει ο οποιοσδήποτε αντίστοιχος βιοπαλαιστής, μισθωτός, όντας απλά κοινωνικά ασφαλισμένος, σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, ο Έλληνας ασφαλισμένος δεν την έχει. Αυτός μπορεί να εγχειρίζεται, νοσηλεύεται, θεραπεύεται για οποιαδήποτε ασθένεια, οσοδήποτε σοβαρή, σε δημόσιο νοσοκομείο όχι αχούρι αλά επιπέδου «Υγεία›, σε άνετες συνθήκες, χωρίς να πληρώσει φράγκο, αφού τον καλύπτουν ολοκληρωτικά οι κοινωνικές ασφάλειές του. Γιατί λοιπόν να πληρώνει φόρους; Γιατί να του γίνονται κρατήσεις;

Και το χειρότερο βέβαια θύμα αυτής της κατάστασης είναι ο Έλληνας αγρότης, ο κάτοικος της υπαίθρου. Γι αυτά τα 3,5 εκατομμύρια, μία αρρώστια ισοδυναμεί με καταστροφή. Σημαίνει εγκατάλειψη της εργασίας του χωρίς κάλυψη, ταξίδια και μετακόμιση με άλλα μέλη της οικογένειάς του που θα τον φροντίζουν στα νοσοκομεία του κέντρου, σημαίνει τεράστιες ταλαιπωρίες, κόπους και έξοδα.

¶λλο ένα θύμα της κατάστασης της Υγείας είναι η γυναίκα. Δεκάδες χιλιάδες αμβλώσεις γίνονται στη χώρα μας, όπου ανθεί μια αντίστοιχη βιομηχανία. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι γυναίκες οδηγούνται σε αυτές χωρίς να υπάρχουν οι στοιχειώδεις και απαραίτητες προφυλάξεις, χωρίς προηγούμενη εξέτασή τους, με πλήρη αδιαφορία για ενδεχόμενες επιπλοκές. Σε συνθήκες που τις καθιστούν καθαρά εγκληματικές. Σε διάστημα που πολλές φορές δεν ξεπερνά την ώρα, οι χασάπηδες γυναικολόγοι (δε μιλάμε βέβαια για όλους), τσεπώνουν από 20 μέχρι 50 χιλιάδες. Αυτή είναι η κύρια πηγή πλουτισμού τους και φοροδιαφυγής, αφού μερικές μόνο αμβλώσεις τη βδομάδα ανεβάσουν στα ύψη τα εισοδήματά τους.

Η διαιώνιση όμως αυτής της κατάστασης είναι συμφέρον όχι μόνο των γυναικολόγων αλλά και άλλων ισχυρών κοινωνικών δυνάμεων. Γιατί είναι ένα πολύ ισχυρό μέσο για τη συνέχιση της υποδούλωσης της γυναίκας, που εμποδίζει τη χειραφέτηση και την απελευθέρωσή της. Οι γυναικολόγοι λοιπόν βρίσκονται σε ιερή συμμαχία με τα 2 βάθρα της μικρομεσαίας υποκρισίας που ηγεμονεύει την πατριαρχική οικογένεια και την πανίσχυρη, αντιδραστική και διεφθαρμένη Εκκλησία, με σκοπό όχι μόνο να μην υπάρξει καμία συστηματική μαζική πληροφόρηση της Ελληνίδας για την αντισύλληψη αλλά αντίθετα να γίνεται συστηματική αποπληροφόρησή της. Έτσι μιλάνε συνέχεια για κινδύνους του τάδε μέσου αντισύλληψης, δίνουν χάπια π.χ. χωρίς προηγούμενες ιατρικές εξετάσεις ή που πρωτοκυκλοφόρησαν προ 20ετίας και δεν κυκλοφορούν πια στο εξωτερικό κτλ. στόχος όλων αυτών είναι να διαιωνιστεί η συμφέρουσα σε αυτές τις δυνάμεις σημερινή πρακτική της άμβλωσης-μέσο αντισύλληψης με την οποία αυξάνει η εκμετάλλευσή της και επιδεινώνεται η θέση της μέσα στην κοινωνία.

Τέλος, διδακτικό και αποκαλυπτικό είναι επίσης και το πρόσφατο σκάνδαλο του διαγωνισμού του ΙΚΑ για τις αξονικές τομογραφίες. Στην απεγνωσμένη τους προσπάθεια να φάνε ο καθένας τα περισσότερα, οι διάφοροι ανταγωνιστές μεγαλογιατροί και μεγαλο-επιχειρηματίες που ενέσκυψαν σαν αρπαχτικά δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στη μοιρασιά. Έτσι, αδιαφορώντας τελείως για την εικόνα τους στον κόσμο και θεωρώντας προφανώς αυτονόητο και αναφαίρετο το δικαίωμά τους να εκμεταλλεύονται στυγνά τον άρρωστο και το δημόσιο χρήμα, έφτασαν στο σημείο να αλληλοκαταγγέλονται ανοιχτά μέσω του Τύπου, να αυτοαποκαλύπτονται σαν μεγαλοαπατεώνες και να ξεσκεπάζουν σαν συνένοχό τους το επίσημο κράτος, που ανέλαβε να προσφέρει τον άρρωστο και το δημόσιο χρήμα λεία στους μεγαλογιατρούς, προσκαλώντας τους να τα βρουν μόνοι τους στη μοιρασιά. Αντί να τους κόψει μεμιάς τα τεράστια κέρδη τους καλύπτοντας τις βασικές ανάγκες και αγοράζοντας το ίδιο τους αξονικούς τομογράφους (θα αρκούσαν γι αυτό τα κονδύλια που πετάχτηκαν στο βρόντο, για να αποστρατευθούν το Δεκέμβρη 300 κηφήνες στρατηγοί 45άρηδες που θα διοριστούν σε υψηλόμισθες θέσεις). Ένα και μόνο στοιχείο αποκαλύπτει το μέγεθος της εκμετάλλευσης. Κάποιος από τους ανταγωνιστές αποκάλυψε ότι έκανε πρόταση να εγκαταστήσει 3-5 αξονικούς τομογράφους τους οποίους μετά από την 5χρονη λειτουργία τους και με έκπτωση 20% θα δώριζε στο ΙΚΑ. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι για να το προτείνει , σημαίνει ότι μέσα στα 5 χρόνια, ακόμη κι αν μετά οι τομογράφοι είναι άχρηστοι ή πεπαλαιωμένοι, θα τους έχει όχι μόνο ολοκληρωτικά αποσβέσει αλλά επιπλέον θα έχει αποκομίσει τεράστια κέρδη.

Όπως και στους άλλους τομείς, έτσι και στον τομέα της Υγείας, η ηγετική κλίκα του ΠΑΣΟΚ εμπαίζει ξεδιάντροπα το λαό. Γιατί γνωρίζει καλά ότι καμία βελτίωση δε μπορεί να υπάρξει, κανένα σύστημα ΕΣΥ να οικοδομηθεί, χωρίς μεγάλη αύξηση δημόσιων δαπανών. Αυτές όμως αποκλείονται από την πολιτικής της λιτότητας. Προσπαθούν λοιπόν με την αχαλίνωτη λογοκοπία να κρύψουν το αναπόφευκτο της διαιώνισης της προηγούμενης τραγικής κατάστασης αν όχι χειροτέρευσης, να αποκρύψουν ότι τα έχουν κάνει πλακάκια με τα κυκλώματα των μεγαλογιατρών.

Η πολιτική όμως της λιτότητας δεν είναι μια αναγκαία προσωρινή πολιτική για τη σταθεροποίηση της Οικονομίας. Είναι μια μόνιμη επιλογή, με στόχο την πτώση της αμοιβής εργασίας, την πτώση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, που πηγάζει από τη θέση που έχει δώσει στη χώρα μας το διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα διαίρεσης της εργασίας σαν «υποτελές ξενοδοχείο› της μητρόπολης. Είναι μια επιλογή που έκαναν οι Δυτικές Τράπεζες, οι Βρυξέλες, η Ουάσινγκτον. Και η τελευταία έγνοιά τους είναι η υγεία του ελληνικού λαού.

Αυτή την πολιτική ανέλαβε να διεκπεραιώσει δουλικά η ηγετική κλίμα του ΠΑΣΟΚ. Για να αποκρύψει όμως το πραγματικό κοινωνικό περιεχόμενό της, προβάλλει το παραμύθι της Εθνικής ¶μυνας. Αν σφίγγει το ζωνάρι του σήμερα ο εργαζόμενος, αν συνεχίζει να έχει μεσαιωνικό σύστημα Υγείας είναι γιατί θυσιάζεται για την αναγκαία Εθνική ¶μυνα λόγω της Τουρκίας, και όχι γιατί το προστάζουν οι Δυτικοί μεγαλοκαπιταλιστές. Δεν είναι αυτοί που γονατίζουν τη χώρα μας με τις τεράστιες οικονομικές αδυναμίες, επιβάλλοντάς της τις ψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες απ’ όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, 7,1% του ΑΕΠ, ενώ π.χ. η πλούσια Γερμανία δαπανά 3,2%. Δεν είναι αυτοί που την εξαναγκάζουν να αιμορραγεί συνεχώς και να μη μπορεί να ορθοποδήσει, για να πληρωθούν οι Δυτικές Τράπεζες και τα μονοπώλια-κατασκευάστριες εταιρείες οπλικών συστημάτων, Φάντομ κτλ. Όπλα που της επιβάλλουν να αγοράζει ενώ είναι τελείως άχρηστα, όσο υπάρχει η πέμπτη φάλαγγα, οι αμερικάνικες βάσεις και όσο παραμένει αμετάβλητη η δομή του Στρατού. Είναι άχρηστα γιατί μόνο η βάση της Ν. Μάκρης μπορεί να τα εξουδετερώσει ηλεκτρονικά, να τα παραπλανήσει και ακινητοποιήσει όπως έκανε το ’74 στην Κυπριακή τραγωδία εμποδίζοντας τα αεροπλάνα να πάνε στην Κύπρο, και αποκαλύπτοντας ανάγλυφα τον εμπαιγμό του ελληνικού λαού σε σχέση με τη δήθεν Εθνική ¶μυνα. Είναι άχρηστα τέλος γιατί ολόκληρος ο μηχανισμός των ανώτατων Αξιωματικών που ελέγχει σήμερα το Στρατό, όπως ακριβώς επί χούντας και επί Καραμανλή, πρακτορεύει είτε ξένα συμφέροντα Δυτικών μυστικών υπηρεσιών είτε τα συμφέροντα των Δυτικών κατασκευαστριών εταιρειών. ¶λλωστε δεν προσπαθούν ούτε καν να το κρύψουν. Μόλις αποστρατευθούν στα 45 τους, γίνονται χωρίς χρονοτριβή ή υψηλόμισθοι υπάλληλοι αντιπρόσωποι αυτών τω ξένων εταιρειών. Όσο λοιπόν μας επιβάλλουν 7,1% δαπάνες για τα διάφορα άχρηστα όπλα και για το κηφηναριό που λέγεται Στρατός, όχι μόνο δεν θα έχουμε ¶μυνα, αλλά δε θα βγούμε ούτε από τη λιτότητα, κι ούτε τέλος θα έχουμε Υγεία.

Αποφασίσαμε λοιπόν να χτυπήσουμε πυροβολώντας στα πόδια έναν από τους μεγαλογιατρούς-μεγαλέμπορους της υγείας του λαού, το νευροχειρουργό Καψαλάκη Ζαχαρία. Σαν τέτοιος είναι συνυπεύθυνος μαζί με όλους τους μεγαλογιατρούς και το πολιτικό πρόσωπο είτε της Ν.Δ. είτε ΠΑΣΟΚ, για την κατάντια και την τραγική κατάσταση της προσφερόμενης υγείας.

Η ενέργειά μας είναι μια έμπρακτη διαμαρτυρία, μια πράξη δυναμικής αντίστασης, για τη θέση που προορίζει στον Έλληνα ασθενή η κοινωνία μας, τη στυγνή, απάνθρωπη εκμετάλλευσή του από τον συνασπισμό του Κράτους με το κύκλωμα των μεγαλογιατρών.

Είναι μια προειδοποίηση προς όλους τους γιατρούς και μεγαλογιατρούς που παίρνουν φακελάκια είτε στα Δημόσια Νοσοκομεία είτε όταν παίρνουν αστρονομικά ποσά στις Ιδιωτικές Κλινικές, δουλεύοντας σε συνθήκες μονοπωλιακής προσφοράς που εξαναγκάζουν τους ασθενείς να καταφύγουν σε αυτούς.

Είναι μια προειδοποίηση τέλος για όλους τους ανώτατους κρατικούς υπαλλήλους που διοικούν τα διάφορα ασφαλιστικά ιδρύματα, όπως το ΙΚΑ και άλλα, για τον εμπαιγμό και την εκμετάλλευση του αρρώστου, εγκρίνοντας ποσά επιστροφής για δαπάνες νοσηλείας στους ασφαλισμένους μετά από μήνες ταλαιπωρίας που δεν φτάνουν ούτε το ένα δέκατο της πραγματικής δαπάνης τους.

Για ισότιμη Υγεία για όλο το λαό.

Για καθαρά, σύγχρονα και άνετα νοσοκομεία.

Για να καλύπτονται όλες οι δαπάνες από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για τη Λαϊκή Εξουσία και το Σοσιαλισμό.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

Αθήνα 1/2/87 Ε.Ο. 17Ν.›

Στο σημείο αυτό αναγιγνώσκεται:

1. Ιατροδικαστική έκθεση του ιατροδικαστή κ. Φίλιππα Κοτσάκη

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ τον κ. συνάδελφο για την ανάγνωση της κατάθεσης του αποβιώσαντα Καψαλάκη

Β. ΚΟΥΡΚΑΚΗΣ: (Διαβάζει):

«Είμαι επιστημονικός διευθυντής και μέτοχος του διαγνωστικού κέντρου Εγκέφαλος που βρίσκεται στην οδό Ριζαρίου 3 στο Χαλάνδρι. Χτες 4/2/87 έφυγα από το γραφείο μου που βρίσκεται στον 6ο όροφο περί ώρα 23:15 μαζί με τη γυναίκα μου με σκοπό να μεταβούμε στο σπίτι του Προέδρου της ΕΥΔΑΠ που βρίσκεται επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου 119 στο Χαλάνδρι. Βγαίνοντας από το κτίριο κατευθυνθήκαμε προς το αυτοκίνητό μου που ήταν παρκαρισμένο στο πεζοδρόμιο της οδού Χρισοστόμου Σμύρνης μπροστά στο κτίριο και σε απόσταση 20 περίπου μέτρων από την είσοδο.

Την στιγμή που επιχειρούσα να ανοίξω την πόρτα του συνοδηγού για τη σύζυγό μου είδα δύο νεαρούς να βγαίνουν από ένα κόκκινο αυτοκίνητο μάλλον γιαπωνέζικο που ήταν σταθμευμένο στο απέναντι πεζοδρόμιο και σε απόσταση 10 περίπου μέτρων από το δικό μου αυτοκίνητο.

Οι νεαροί με αργό και φυσιολογικό βήμα κατευθύνθηκαν προς εμένα και όταν με πλησίασαν στα 2 μ. ο ένας από αυτούς απευθυνόμενος προς εμένα είπε «Μίστερ Καψαλάκης;› με προφορά όμως καθαρά ελληνική. Όταν εγώ του απάντησα «Yes› αυτός έβγαλε από τη μέση του ένα περίστροφο και πλησιάζοντάς με περίπου στο 1 μ. άρχισε να πυροβολεί από τη μέση και κάτω. ¶δειασε το περίστροφο και αυτός συνέχιζε να πατά τη σκανδάλη διότι άκουγα το χαρακτηριστικό του κόκορα στην κενή θαλάμη του όπλου.

Σε κάποια στιγμή ενώ ο άγνωστος είχε αρχίσει να πυροβολεί αμυνόμενος προσπάθησα να του πιάσω το περίστροφο, χωρίς να είμαι βέβαιος. Έχω την αίσθηση ότι άνοιξα την κάνη και την έκλεισα προς τα κάτω. Αυτός αντέδρασε κάνοντας ένα βήμα πίσω και συνεχίζοντας να πυροβολεί.

Σε κάποια στιγμή έπεσα κάτω και ο δράστης συνέχισε ακόμη να πυροβολεί. Ο δεύτερος εκ των δραστών στάθηκε σε απόσταση 2 μ. πίσω από τον πρώτο, είχε το ένα χέρι στην τσέπη του αλλά δεν έβγαλε όπλο. Η όλη επίθεση κράτησε λιγότερο από 1 λεπτό και στη συνέχεια οι δύο δράστες με φυσικό βήμα πήγαν στο αυτοκίνητό τους και αμέσως ξεκίνησαν με κανονική ταχύτητα και κατευθύνθηκαν προς το Χαλάνδρι δια της οδού Χρισοστόμου Σμύρνης.

Η γυναίκα μου που σε όλη τη διάρκεια της επίθεσης στεκόταν κοντά μου έβαλε τις φωνές και σε κάποιο σημείο μάλιστα παρακάλεσε τους δράστες να μην με σκοτώσουν. Τα χαρακτηριστικά των δύο δραστών από ότι μπορώ να θυμηθώ είναι τα ακόλουθα:

Πρώτον, αυτός που με πυροβόλησε ήταν κοντός, γύρω στο 1.65, λεπτός, μάλλον μελαχρινός 25 περίπου ετών, πρόσωπο λεπτό προς το αδύνατο, είχε λεπτό μούσι ή ακριβέστερα γενειάδα κοντή, είχε λευκές ευθείες λωρίδες στα μάγουλα και υπογένειο, φορούσε γυαλιά σκούρου χρώματος με μαύρο σκελετό, δεν φαινόταν γυαλιά όρασης, πάντως ήταν μάλλον στρόγγυλα. Φορούσε καμπαρτίνα σκούρου χρώματος, ίσως μπλε, η οποία του έφτανε μέχρι τα γόνατα. Τα μαλλιά του ήταν μαύρα όχι πολύ μακριά και αχτένιστα. Ήταν αυτός που μου μίλησε κιόλας.

Δεύτερον, ο συνεργός του ήταν σαφώς πιο ψηλός από τον πρώτο γύρω στο 1.72 ηλικίας 25 – 30 ετών, λεπτός, τα μαλλιά του όπως του πρώτου, φορούσε κι αυτός παρόμοια γυαλιά και καμπαρτίνα σκούρου χρώματος. Χαρακτηριστικά του προσώπου δεν συγκράτησα. Πάντως το χαρακτηριστικό είναι πως και οι δύο είχαν παρόμοια εμφάνιση και αμφίεση.

Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ήταν όπως προαναφέρω γιαπωνέζικο ίσως TOYOTA ή DATSUN με 4 πόρτες. Η εντύπωσή μου είναι ότι οι δράστες μπήκαν από τη δεξιά πλευρά του αυτοκινήτου, ο ένας μπροστά και ο άλλος πίσω. Πράγμα, που σημαίνει ότι υπήρχε και τρίτος συνεργός που τους περίμενε στο τιμόνι του αυτοκινήτου.

Αμέσως μετά την επίθεση με ασθενοφόρο του κέντρου μεταφέρθηκα στο ΥΓΕΙΑ όπου νοσηλεύομαι. Έχω ένα τυφλό τραύμα στην αριστερή λεκάνη, άλλο ένα τυφλό επίσης στον αριστερό μηρό κι ένα επιφανειακό στο δεξιό μηρό.

Από το σπίτι μου έφευγα καθημερινά ακόμη και τις αργίες μεταξύ 7 και 8 το πρωί. Πήγαινα πρώτα στο γραφείο μου και όλη την ημέρα βρισκόμουν μεταξύ του γραφείου μου, του ΥΓΕΙΑ, και του Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Τα μεσημέρια έμεινα στο γραφείο επειδή χειρουργώ τα απογεύματα στο ΥΓΕΙΑ. Τα βράδια έφευγα από το γραφείο μου για το σπίτι μου μεταξύ των ωρών 23:00 – 01:00.

Απειλητικά τηλεφωνήματα δεν έχω πάρει τα τελευταία χρόνια. Αναφορικά με ύποπτες κινήσεις γύρω μου καταθέτω τα ακόλουθα:

Προ καιρό 4 μηνών δύο άτομα βιντεοσκόπησαν την είσοδο του Εγκέφαλου και του σπιτιού μου. Στο κέντρο έγιναν αντιληπτοί από το προσωπικό, ενώ στο σπίτι από τα παιδιά μου. Μάλιστα δήλωσαν ότι είναι Πολωνοί. Επέβαιναν σ’ ένα άσπρο FORD και κάποιος υπάλληλος πήρε τον αριθμό του. Μου φαίνεται ότι το αυτοκίνητο ανήκε σε κάποια εταιρία εισαγωγής βίντεο στο Γαλάτσι. Πιστεύω ότι θα βρω τον αριθμό του αυτοκινήτου και θα σας τον παραδώσω.

Επίσης τους τελευταίους μήνες όταν έβγαινα από τον Εγκέφαλο έβλεπα ύποπτα πρόσωπα σε αυτοκίνητο παρκαρισμένο, ή να περπατούν έξω από το κέντρο. Δεν συγκράτησα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ούτε έδωσα ιδιαίτερη σημασία.

Τέλος πριν από ένα μήνα περίπου βγαίνοντας στην ίδια περίπου ώρα με χτες από το κέντρο, είδα στην πόρτα ένα νεαρό να με πλησιάζει και μου φάνηκε πως είχε διάθεση κάτι να μου κάνει. Βλέποντας όμως ότι με ακολουθούσε ομάδα 5 – 6 φίλων μου, άλλαξε πορεία και εξαφανίστηκε.

Εδώ στο νοσοκομείο πληροφορήθηκα ότι την ευθύνη της επίθεσης εναντίον μου ανέλαβε η γνωστή Οργάνωση 17Ν. Το γεγονός αυτό με παραξενεύει διότι η ζωή μου και η ιστορία μου δεν δικαιολογούν τη δική μου εκλογή ως στόχου τρομοκρατών. Πέραν της κυρίας εργασίας μου είμαι ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά των Πυρηνικών και Βιομηχανικών Όπλων.

Προς το παρόν δεν είμαι σε θέση λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκομαι να δώσω εξήγηση στη δολοφονική απόπειρα εναντίον μου, ούτε να συνεχίσω την κατάθεσή μου›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχουμε τίποτα άλλο. Κύριε Κουφοντίνα, από τη μια μεριά οι δημόσιοι γιατροί που παίρνουν φακελάκια δεν είναι καλοί, οι ιδιωτικοί πληρώνονται κι αυτοί. Τι κάνουμε δηλαδή τώρα; Να μην έχουμε γιατρούς καθόλου; Ο Ιπποκράτης -δεν ξέρω αν έχετε πάει καμιά βόλτα στην Κω- είχε φτιάξει κέντρα υγείας εκεί πέρα, έκανε εγχειρήσεις, πληρώνονταν όλοι. Τι να κάνουμε; Με τους γιατρούς μπορούμε να τα βάλουμε; Ή, χτυπάμε έναν και πάει τελείωσε το πρόβλημα;! Βλέπω δηλαδή κάπως σαν ανώφελο αυτό, υπερβολικό δηλαδή, πάρα πολύ υπερβολικό.

Θα τα πούμε όμως στην ώρα τους. Μου έχετε υποσχεθεί ότι θα τα πείτε όλα αυτά στην ώρα τους.

Οι συνήγοροι δήλωσαν ότι μετέχουν και δεν πρόκειται να πάνε να ζητήσουν άδεια από το Σύλλογο. Μας το είπαν το πρωί και το επαναλαμβάνουν και τώρα και απέχουν και αύριο και μεθαύριο κατά την απόφαση του Συλλόγου.

Επομένως είμαστε υποχρεωμένοι να διακόψουμε για την Παρασκευή 09:00 το πρωί 23 του μηνός για να έρθουν οι μάρτυρες που διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή