Συρία: Προς ενίσχυση της βοήθειας προς τους αντικαθεστωτικούς

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 13:30
EPA/GIUSEPPE LAMI

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια συνάντησης με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν στη Ρώμη. Η συνάντηση επικεντρώθηκε σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας, καθώς επίσης και στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Συρία.

A- A A+

Με τον ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης Αχμέντ αλ-Χατίμπ συναντήθηκε στη Ρώμη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, λίγο πριν την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης των «Φίλων της Συρίας» και ενώ ο κ. Κέρι φέρεται να σχεδιάζει να ανακοινώσει την ενίσχυση της βοήθειας προς τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το Reuters, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να παρέχουν ιατρικές προμήθειες και τρόφιμα στους αντάρτες, κάτι που θα αποτελέσει αλλαγή πολιτικής για την Ουάσιγκτον. Παράλληλα, αναμένεται και ενίσχυση της βοήθειας προς το αντιπολιτευόμενο Συριακό Εθνικό Συμβούλιο. Σε αυτή τη φάση πάντως, δεν αναμένετα να παρέχουν στρατιωτικό εξοπλισμό στους αντάρτες.

Η διεθνή διάσκεψη της Ρώμης πραγματοποιείται παρουσία του κ. Κέρι και ομολόγων του από τη Βρετανία, τη Γαλλία, το Κατάρ, την Τουρκία, και άλλες ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες, καθώς και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Η συριακή αντιπολίτευση συμμετέχει τελικά στην σύνοδο, αλλάζοντας την αρχική της απόφαση, μετά τις διαβεβαιώσεις ότι θα αυξηθεί η υποστήριξη της Δύσης.

Η διπλωματική δραστηριότητα για την υπόθεση της Συρίας αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα αυτή με το πρώτο ταξίδι του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ενώ ενισχύθηκαν και οι πιέσεις επί τους καθεστώτος της Δαμασκού και της συριακής αντιπολίτευσης για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο τον τερματισμό της κρίσης.

Χθες στο Παρίσι, ο κ. Κέρι δήλωσε στο πλευρό του γάλλου ομολόγου του Λοράν Φαμπιούς ότι εξετάζει «τα μέσα για την επιτάχυνση της διαδικασίας της πολιτικής μετάβασης» στη Συρία και επέμεινε ότι στο μεταξύ «η αντιπολίτευση έχει ανάγκη από περισσότερη βοήθεια στις απελευθερωμένες περιοχές», χωρίς να διευκρινίσει το είδος της βοήθειας που εξετάζεται.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή