Προληπτικοί έλεγχοι των δαπανών των ΟΤΑ

Τετάρτη, 21 Μαΐου 2003 16:46
UPD:19:12
A- A A+

Ανώτατο όριο εκλογικών δαπανών για τους υποψήφιους νομάρχες, δημάρχους, νομαρχιακούς και δημοτικούς συμβούλους, που κυμαίνεται από 5.000-60.000 ευρώ, θεσπίζεται με σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών.

Το βασικό σημείο του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση διαχειριστή των οικονομικών για κάθε εκλογικό συνδυασμό, ο οποίος ορίζεται από τον επικεφαλής του συνδυασμού και γνωστοποιείται στην Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών. Η θέση του διαχειριστή είναι υποχρεωτική, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, ο συνδυασμός δεν μπορεί να συμμετέχει στις εκλογές.

Καταργούνται τα προσωπικά εκλογικά κέντρα, ενώ επιτρέπεται η λειτουργία ενός εκλογικού κέντρου για κάθε δημοτικό συνδυασμό και τρία για κάθε νομαρχιακό. Απαγορεύονται τα πανό, αεροπανό, αφίσες και φωτογραφίες σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η διακίνηση κάθε μορφής ένθετων φυλλαδίων μέσω του Τύπου ή μέσω καταστημάτων δημοσίων υπηρεσιών.

Θεσπίζεται υποχρεωτικός προληπτικός έλεγχος των δαπανών από 1-1-2004 για όλους τους νομούς και δήμους άνω των 5.000 κατοίκων, ενώ ο κατασταλτικός έλεγχος θα είναι δειγματοληπτικός και θα γίνεται κάθε 4 χρόνια.

Προκειμένου να ανταποκριθεί σ' αυτό το έργο το Ελεγκτικό Συνέδριο, δημιουργούνται συνολικά 213 νέες θέσεις με ειδικό προσωπικό, κυρίως οικονομικής κατεύθυνσης.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή