Αύριο η συζήτηση της τροπολογίας για το κριτήριο του γένους στις Ε.Δ.

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013 17:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ

Ενώ είναι κατ’ αρχήν θεμιτό να τίθενται αιτιολογημένοι περιορισμοί λόγω ιθαγένειας σε τομείς όπως η άμυνα ή η δημόσια εξουσία, διακρίσεις μεταξύ ελλήνων πολιτών είναι αδιανόητες, επεσήμανε για την επίμαχη τροπολογία ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης 

A- A A+

Αύριο συζητείται στη Βουλή η επίμαχη τροπολογία για το κριτήριο του γένους στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Ερωτηθείς για το θέμα μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, παρέπεμψε στη τοποθέτησή του κόμματός του στη αυριανή συζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΗΜΑΡ έχει εκφράσει έντονες αντιδράσεις για την τροπολογία των βουλευτών της ΝΔ,  κάνοντας λόγο για «μεσαιωνικό σκοταδισμό».

Επί του θέματος πήρε θέση και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, με κείμενο που ανέβασε στη σελίδα του στο facebook. Όπως  υπογραμμίζει, ενώ είναι κατ’ αρχήν θεμιτό να τίθενται αιτιολογημένοι περιορισμοί λόγω ιθαγένειας σε τομείς όπως η άμυνα ή η δημόσια εξουσία, διακρίσεις μεταξύ ελλήνων πολιτών είναι αδιανόητες.

«...Δεν είναι δυνατόν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, όπως φιλοδοξούμε να είμαστε, να δημιουργεί πολίτες δυο κατηγοριών», τονίζει ο κ. Καμίνης και επισημαίνει ότι στην ουσία η προτεινόμενη ρύθμιση, «αυτό που μας λέει είναι ότι οι έλληνες πολίτες που δεν έχουν ελληνική καταγωγή είναι εξ ορισμού "εθνικώς ύποπτοι" αφού τους απαγορεύεται η πρόσβαση σε θέσεις σχετικές με την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη χωρίς καμία ειδική αιτιολογία».

«Αυτός είναι και ο βασικός λόγος», υποστηρίζει, «για τον οποίον η προτεινόμενη αυτή ρύθμιση ακόμα κι αν υιοθετηθεί από την Βουλή, δεν θα ευδοκιμήσει αλλά οπωσδήποτε θα καταπέσει ενώπιον της εθνικής ή ευρωπαϊκής δικαιοσύνης. Η αιτιολογία είναι ότι αντιβαίνει ευθέως στις προβλέψεις του νόμου 3304 ο οποίος ενσωματώνει κοινοτική νομοθεσία υπέρτερης τυπικής ισχύος που απαγορεύει, μεταξύ άλλων, τις διακρίσεις στην πρόσβαση στην εργασία λόγω φυλετικής καταγωγής».

Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, «πολλοί, αρνούνται να δουν τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη σύνθεση της ελληνικής κοινωνίας, αντιδρούν φοβικά απέναντι σ'αυτές και υιοθετούν τη λογική των αποκλεισμών αντί αυτή της ενσωμάτωσης. Ωστόσο ακόμη και η λογική αποκλεισμών έχει κάποια όρια: ενώ είναι κατ’ αρχήν θεμιτό να τίθενται αιτιολογημένοι περιορισμοί λόγω ιθαγένειας προκειμένου περί θέσεων σε τομείς όπως η άμυνα ή η δημόσια εξουσία, διακρίσεις μεταξύ ελλήνων πολιτών είναι αδιανόητες».

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Αθηναίων ευελπιστεί ότι τελικά θα επικρατήσει η σύνεση και θα διαλυθούν οι θελημένες ή αθέλητες παρεξηγήσεις ως προς το ποιούς ακριβώς αφορά η επίμαχη τροπολογία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή