Αίγυπτος: Αποχή από τις βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε η κοσμική αντιπολίτευση

Διαμαρτύρεται για την έλλειψη διαβούλευσης επί του εκλογικού νόμου
Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013 14:39
REUTERS/AMR ABDALLAH DALSH

Ο Χαμντίν Σαμπάχι, πρώην υποψήφιος για την προεδρία και ιδρυτής του κόμματος «Λαϊκό Ρεύμα», ήταν ο πρώτος ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τις βουλευτικές εκλογές που ξεκινούν τον Απρίλιο.

A- A A+

Την απόφασή του να απέχει και να καλέσει σε μποϊκοτάζ των βουλευτικών εκλογών στην Αίγυπτο ανακοίνωσε το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, οργάνωση – «ομπρέλα» του μεγαλύτερου τμήματος της κοσμικής αντιπολίτευσης.

Το μέτωπο ζητεί τη διεξαγωγή εκλογών μετά την κατοχύρωση, μέσω νέας εκλογικής νομοθεσίας, του «ελεύθερου και αδιάβλητου της ψήφου».

Η απόφαση της συμμαχίας, στην οποία συμμετέχουν τόσο φιλελεύθερες όσο και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, ελήφθη σε συνεδρίαση στο Κάιρο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Σαμέχ Ασούρ.

Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι εξέδωσε πρόσφατα διάταγμα για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών σε τέσσερις φάσεις, με τον πρώτο γύρο να τοποθετείται στα τέλη Απριλίου.

Την απόφασή του να μποϊκοτάρει τις βουλευτικές εκλογές είχε ανακοινώσει νωρίτερα το «Λαϊκό Ρεύμα», κόμμα της αριστερής πτέρυγας της κοσμικής αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο.

Πρόκειται για το κόμμα του υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου Χαμντίν Σαμπάχι.

Το κόμμα, το οποίο κινείται στο χώρο του αριστερού νασερισμού, ανακοίνωσε επίσης ότι θα απέχει και από τον εθνικό διάλογο τον οποίο εξήγγειλε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.

«Δεν θα συμμετάσχουμε ούτε στον εθνικό διάλογο ούτε στις εκλογές», υπογράμμισε η Χέμπα Γιάσιν, εκπρόσωπος του κόμματος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο Χαμντίν Σαμπάχι είχε καταλάβει την τρίτη θέση στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, πίσω από τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι και τον προερχόμενο από το στρατόπεδο του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, Αχμέντ Σαφίκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή