Με τον τίτλο «Η Ιταλία σε ακυβερνησία» κυκλοφορεί το σημερινό φύλλο της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, η οποία παρατηρεί ότι «στα ερείπια βρίσκεται ένα κοινοβούλιο που δύσκολα μπορεί να κυβερνηθεί και ένα εκλογικό σώμα που είναι έτοιμο να εκραγεί».
Η εφημερίδα επισημαίνει τη μεγάλη άνοδο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παρά το γεγονός ότι θεωρούνταν «καμένο χαρτί», και κάνει λόγο για «φιάσκο» του Μάριο Μόντι. Επικράτησε ο λαϊκισμός, αναφέρει χαρακτηριστικά, καθώς αναδείχθηκαν «οι πολιτικές δυνάμεις που πόνταραν στην κοινωνική οργή η οποία απελευθερώθηκε πάνω από την Ευρώπη, στους φόρους, στο αίτημα για θεσμική ρήξη κατά της πολιτικής τάξης ή της νέας τεχνοκρατικής ελίτ».
Αυτό που μένει, σημειώνει η εφημερίδα, είναι «η πικρή επίγευση μίας σχεδόν συμβολικής νίκης της αριστεράς που επικρατεί χάρη σε μία χούφτα ψήφους ενώ δεν επαρκεί στη Γερουσία, ακόμη και με την άχρηστη πατερίτσα του Μόντι».
Η Corriere della Sera κάνει λόγο για «ψήφο σοκ» και για «κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία». Το κύριο άρθρο της η εφημερίδα σημειώνει ότι η επιτυχία του Κινήματος 5 Αστέρων αντιστοιχεί στην επικράτηση μίας Ιταλίας «ευρωσκεπτικιστικής μπροστά στην οικονομική λιτότητα».
Για «παράλυτο κοινοβούλιο» κάνει λόγο η εφημερίδα La Stampa, η οποία τιτλοφορεί το κύριο άρθρο της «Η υποχρέωση μιας θαρραλέας επιλογής».
«Η πραγματική Ιταλία εξέφρασε ολόκληρη τη δυσφορία της. Με την ψήφο αυτή ακούμε τις φωνές και τις ιστορίες εκείνων που δεν βρίσκουν δουλειά, που δεν τους φτάνει η σύνταξη, που θεωρούν ότι δεν έχουν μέλλον, που φεύγουν στο εξωτερικό και εκείνων που είδαν τους νέους φόρους ως βαριά προσβολή», γράφει ο διευθυντής της εφημερίδας Μάουρο Καλαμπρέζι, ο οποίος θεωρεί ότι η κυβέρνηση και τα κόμματα υποτίμησαν τις κοινωνικές επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας.
«Για να ξαναενώσουμε τα κομμάτια χρειάζεται θάρρος, πνεύμα θυσίας και σοφίας», σημειώνει ο Μάουρο Καλαμπρέζι προτρέποντας για την «εξεύρεση σημείων σύγκλισης ανάμεσα στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα και τους νέους βουλευτές Πέντε Αστέρων».
Η εφημερίδα Fatto Quotidiano της αριστεράς προβλέπει ότι ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο είναι πιθανόν να προτείνει μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με το Δημοκρατικό Κόμμα (Μπερσάνι), τον Λαό της Ελευθερίας (Μπερλουσκόνι) και το Κέντρο (Μόντι).
Πηγή: ΑΜΠΕ