Ενδοκυβερνητικές τριβές προκαλεί η τροπολογία για το κριτήριο του γένους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Για μεσαιωνικό σκοταδισμό μιλά η Δημοκρατική Αριστερά. Θεσμικά απαράδεκτη η παρέμβαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, λέει το ΠΑΣΟΚ.
Η προτεινόμενη τροπολογία από βουλευτές της Ν.Δ., «που συνεπικουρούνται από τους συναδέλφους τους της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, να συμπεριληφθεί το κριτήριο του γένους για όσους θέλουν να σταδιοδρομήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις», αποπνέει τουλάχιστον μεσαιωνικό σκοταδισμό, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.
Κριτήριο για ένα σύγχρονο κράτος και ένα σύγχρονο στράτευμα δεν μπορεί να είναι άλλο από την ιδιότητα του πολίτη με βάση την ιθαγένεια, υπογραμίζει και καταλογίζει σε όσους «μετατρέπουν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε πεδίο ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης» ότι υποσκάπτουν την ενότητα και την αποτελεσματικότητά τους «σε εποχές κρίσιμες για τη χώρα μας».
Στο θέμα παρενέβη και το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου στην οποία χαρακτηρίζεται θεσμικά απαράδεκτη η συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου στη σχετική δημόσια συζήτηση και μάλιστα, όπως επισημαίνεται, μέσω twitter.
Όπως επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, η κατάργηση της πρόσθετης προϋπόθεσης του ελληνικού γένους και όχι απλώς της ελληνικής ιθαγένειας για την εισαγωγή στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, έγινε μετά από επίμονες γραπτές παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη ότι η προηγούμενη νομοθετική πρόβλεψη ήταν κατάφωρα αντισυνταγματική.
«Και είναι πράγματι κατάφωρα αντισυνταγματική», εξηγεί, «γιατί η μόνη εξαίρεση σε σχέση με το γένος που προβλέπει και επιτρέπει το Σύνταγμά μας είναι αυτή που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει την ελληνική ιθαγένεια από πατέρα ή μητέρα, όπως έχει διαμορφωθεί η σχετική διάταξη. Για όλα όμως τα υπόλοιπα πολιτειακά αξιώματα και όλες τις άλλες δημόσιες θέσεις δεν επιτρέπεται να αναπαράγεται η προϋπόθεση αυτή».
«Ακόμα και στις ΗΠΑ, κατ’ εξοχήν χώρα πολιτογραφήσεων, αντίστοιχος περιορισμός υπάρχει μόνο για τη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ. Όταν λοιπόν κάποιος μπορεί να εκλεγεί Πρωθυπουργός ή να διοριστεί Υπουργός Εθνικής Άμυνας, είναι αδιανόητο να του λες ότι δεν μπορεί να εισαχθεί σε παραγωγική σχολή αξιωματικών ή υπαξιωματικών», υπογραμμίζεται στην ανακοίωνση της Ιπποκράτους, ενώ ανάλογα, «όταν καλείται να υπηρετήσει τη θητεία του στις Ένοπλες Δυνάμεις ως κληρωτός, δεν μπορείς να μην του επιτρέπεις να καταστεί βαθμοφόρος των Ενόπλων Δυνάμεων από παραγωγική σχολή».
Την ικανοποιήσή της, αντίθετα, για την επίμαχη ρύθμιση εξέφρασε η Χρυσή Αυγή, εξαπολύοντας επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Η απαγόρευση εισαγωγής αλλοδαπών στις Στρατιωτικές Σχολές είναι μία μεγάλη νίκη και αποτελεί δικαίωση πολυετών αγώνων, τονίζει η Χρυσή Αυγή στη σχετική ανακοίνωσή της που συνεχίζει στο ίδιο ύφος: «Η τιμημένη στολή του Έλληνα Αξιωματικού δεν θα παραδοθεί σε αλβανούς, ασιάτες και αφρικανούς και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν θα γίνουν υποχείρια ξένων πρακτόρων, επειδή έτσι θέλησε μία ξεφτιλισμένη, ανθελληνική ηγεσία. Τα αποκόμματα ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν ήδη τεθεί στο περιθώριο της πολιτικής και της κοινωνίας».