Παναγιώτης Πετράκης: «Θέλω να πιστεύω ότι θα μάθουμε, επιτέλους, από τα λάθη μας...»

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013 11:19
A- A A+

Καλωσορίζοντας μία πλούσια καλλιτεχνική χρονιά, γεμάτη μουσική και θέατρο, ο ηθοποιός Παναγιώτης Πετράκης πηγαίνει «στον παράδεισο και στην κόλαση» και μας μιλά για τις πολύπλευρες δραστηριότητες του.

Διερευνώντας αν υπάρχει δικαιοσύνη σε αυτόν τον κόσμο, επιβράβευση και τιμωρία και αν, τελικά, οι κακοί βρίσκονται στη φυλακή και οι καλοί δικαιώνονται, το σκληρό και σύγχρονο έργο «Ένας κάποιος παράδεισος 2» (Μια παράσταση σε εξέλιξη), σε κείμενο και σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, παρουσιάζεται και πάλι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, έως και την Κυριακή 3 Μαρτίου, στις 21.30 το βράδυ.

Η παράσταση - που διαδραματίζεται στη φυλακή -  βασίζεται στη ζωή και το έργο του γάλλου θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη  Ζαν Ζενέ, ο οποίος, ως  περιθωριακός ομοφυλόφιλος και ιδιότροπος εκπρόσωπος του θεάτρου του παραλόγου, απεικονίζει την ίδια του τη ζωή στα έργα του. Υπήρξε κλέφτης, κατάδικος και εκδιδόμενος ομοφυλόφιλος, περιπλανήθηκε στην Ευρώπη, έγινε το αγαπημένο παιδί της γαλλικής διανόησης και μετατράπηκε σε ακτιβιστή, ακολουθώντας παλαιστίνιους στρατιώτες σε στρατόπεδα του Λιβάνου και της Ιορδανίας.

Η παράσταση - που διαδραματίζεται στη φυλακή -  βασίζεται στη ζωή και το έργο του γάλλου θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη  Ζαν Ζενέ, ο οποίος, ως  περιθωριακός ομοφυλόφιλος και ιδιότροπος εκπρόσωπος του θεάτρου του παραλόγου, απεικονίζει την ίδια του τη ζωή στα έργα του.

Ο Παναγιώτης Πετράκης πρωταγωνιστεί στην παράσταση. Παράλληλα,  αποκτά το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ –σε σύνθεση Στέφανου Κορκολή,  και αναμένει με λαχτάρα τους «Δαίμονες», που θα ανεβούν τον Μάρτιο στο Παλλάς. Μίλησε μαζί μας  για αυτή την έντονη καλλιτεχνική του δράση και για όλα όσα  πρέπει να αλλάξουμε, για να πάμε μπροστά.

Με ποιους «δαίμονες» ετοιμάζεστε να μας στοιχειώσετε και σε ποιον «παράδεισο» πηγαίνετε, τελικά;

Χα, χα! Μια καρμική για μένα συνεργασία συντελείται φέτος. Ανεβαίνουν ξανά οι «Δαίμονες» του Νίκου Καρβέλα, των οποίων το πρώτο ανέβασμα είχα παρακολουθήσει 15 φορές! Πιστεύω πως εκείνη η τόσο άρτια παράσταση, ίσως η καλύτερη παραγωγή μιούζικαλ που έχει ανέβει ποτέ στην Ελλάδα, μου εμφύσησε την ανάγκη να ασχοληθώ με αυτό το τόσο απαιτητικό θεατρικό είδος. Τώρα, λοιπόν, στο δεύτερο ανέβασμα των «Δαιμόνων», βιώνω τη μοναδική αυτή εμπειρία, όχι πλέον ως θεατής, αλλά ως πρωταγωνιστής πλάι στην μεγάλη καλλιτέχνιδα Αννα Βίσση. Οι πρόβες, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Γιάννη Κακλέα, έχουν ήδη ξεκινήσει και ο ενθουσιασμός όλων των συντελεστών είναι διάχυτος, γιατί είμαστε σίγουροι ότι αυτή θα είναι μια ιστορική παράσταση. Όλο το έργο αναθεωρείται κάτω από μια πιο ουσιαστική, πιο βαθιά και ρεαλιστική ματιά.

Όσο για τον «παράδεισο», παρουσιάζεται ξανά η παράσταση  που είχε σταματήσει τόσο άδοξα, μετά τον σοβαρό τραυματισμό της Βάνας Πεφάνη. Πρόκειται για μια διεισδυτική ματιά στη ζωή και το έργο του Ζαν Ζενέ, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο καβγατζής της Βρέστης».

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον Στέφανο Κορκολή;

Μετά από μια κοινή μας συναυλία πέρυσι, στην Κύπρο. Ήδη είχε πιστοποιηθεί η αμοιβαία εκτίμησή μας, καθώς και ο σεβασμός που τρέφω στη μουσική του ιδιοφυΐα, κατά τη συμμετοχή μας στο τάλεντ σόου «Just the two of us». Ένα μεγάλο μου όνειρο πραγματοποιείται φέτος! Ο Στέφανος μού κάνει τη μεγάλη τιμή να συνθέτει τα τραγούδια του πρώτου μου προσωπικού άλμπουμ. Το στούντιο μαζί του είναι μια ανεκτίμητη εμπειρία, καθώς μαθαίνω πολλά κοντά του και βελτιώνομαι ως ερμηνευτής.

Ως πολύπλευρο ταλέντο στην υποκριτική, τον χορό και το τραγούδι, η ενασχόληση σας με την τέχνη ήταν μοιραία και μη διαπραγματεύσιμη;

Έτσι τη θεωρώ τώρα, παρά το γεγονός ότι δεν ξεκίνησε έτσι. Δεν ήταν δική μου η πρωτοβουλία να ασχοληθώ με το θέατρο και, παράλληλα, με το τραγούδι επαγγελματικά, αλλά των γονιών και των καθηγητών μου στο λύκειο! Τώρα, όμως, ξέρω καλά ότι δε θα μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο.

Το κοινό σάς έχει αγαπήσει πολύ και μέσα από την τηλεόραση. Τί δεν σας αρέσει στο σύγχρονο τηλεοπτικό τοπίο;

Φυσικά, η έλλειψη ελληνικών σειρών πρωταρχικά και, εν συνεχεία, ο καταιγισμός από τούρκικες σειρές, από εκπομπές μαγειρικής και από αυτές που εγώ ονομάζω «παρασιτικές» εκπομπές, οι οποίες τρέφονται από το υλικό άλλων εκπομπών, με σκοπό να κατακρίνουν και να σατιρίσουν.

Αν η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της είναι μία ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο σκέψης και τη νοοτροπία μας, από που θα έπρεπε να αρχίσουμε τις αλλαγές;

Από την αντίληψη ότι το προσωπικό συμφέρον είναι πάνω από το συλλογικό, μια παγιωμένη πρακτική, η οποία μαστίζει όλη τη  νεώτερη ελληνική ιστορία. Επίσης, οφείλουμε να πάψουμε να ανάγουμε σε αρετή την ικανότητα να εξαπατούμε τον συνάνθρωπό μας και να θεωρούμε αυτόν που δεν το πράττει «μαλάκα».

Βλέπετε κάτι αισιόδοξο στον ορίζοντα;

Είμαι φύσει αισιόδοξο άτομο. Θέλω να πιστεύω ότι θα μάθουμε, επιτέλους, από τα λάθη μας και θα προοδεύσουμε. Επίσης, σε ό,τι αφορά στον τομέα μου, αρχίζω να αντιλαμβάνομαι μια στροφή του κόσμου προς πιο ποιοτικά θεάματα και ακροάματα στο θέατρο και τη μουσική. Αυτό είναι ελπιδοφόρο. Ακόμα, θέλω να πιστεύω ότι θα ανθίσει και πάλι η πραγματική δημιουργία στην τέχνη και θα μας φέρει κάτι ουσιαστικό και καινούριο, όπως γίνεται κατά κανόνα σε περιόδους πάσης φύσεως κρίσεων.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο - σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη, σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης, κοστούμια: Ιωάννα Ζαφειροπούλου, σχεδιασμός φώτων: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, βίντεο: Νίκος Γιαβρόπουλος, μουσική τραγουδιών: Παναγιώτης Καλατζόπουλος, στίχοι: ¶ρης Δαβαράκης, μουσική και ήχοι παράστασης: Dna Lab. Αλέξανδρος Χρηστάρας - Μιχάλης Νιβολιανίτης, επιμέλεια κίνησης: Σοφία Μιχαήλ, φωτογραφίες: Γιάννης Βασταρδής - Νίκος Σταυρόπουλος, διεύθυνση παραγωγής: Λουκία Σιμονοβίκη. Παίζουν: Παναγιώτης Πετράκης, Κυριάκος Κοσμίδης, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Νικος Ιωαννιδης, Γιώργος Στριφτάρης, Βασίλης Αφεντούλης, Βάνα Πεφάνη, Νικολίνα Μουαΐμη, Δημήτρης Κάτσης, Σταυρούλα Οικονόμου, Μαργαρίτα Παπαντώνη.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Γκαράζ (ειδικά διαμορφωμένος υπόγειος χώρος) Πειραιώς 206, Ταύρος - Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Διάρκεια παράστασης: 85', ακατάλληλη κάτω των 18 ετών. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, μαθητικό / φοιτητικό / κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ), Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ), Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, Κάρτας  Πολιτισμού, Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου), Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ) / ΑΜΕΑ / άνω των 65: 9 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία του Ιδρύματος (Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 - 14:00), καταστήματα Public (εκτός Αιγάλεω, Ν. Ερυθραία και Αγ. Παρασκευή), αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579 (Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 - 14:00), www.mcf.gr.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
 

Προτεινόμενα για εσάς