Άρχισε «η μεγαλύτερη αστική δίκη» στα χρονικά

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013 09:32
Reuters/JONATHAN BACHMAN
A- A A+

Με τις εναρκτήριες καταθέσεις δικηγόρων από τις εμπλεκόμενες εταιρείες, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις πληγείσες πολιτείες, μεταξύ άλλων, άρχισε η δίκη για τη μεγαλύτερη θαλάσσια καταστροφή στην ιστορία. Καθώς οι προσπάθειες για επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού δεν ευοδώθηκαν, ο δικαστής στη Νέα Ορλεάνη φέρεται να έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη αστική δίκη στα χρονικά», προειδοποιώντας ότι θα διαρκέσει μήνες, ίσως και χρόνια.

Ήδη πάντως υπάρχουν αναφορές για νέα προσπάθεια συμβιβασμού. Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι New York Times, στο πλαίσιο σχεδίου ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα πρόστιμα που έχει κληθεί να πληρώσει η BP θα περιοριστούν σε 6 δισ., ενώ ο όμιλος θα πρέπει να καταβάλει άλλα 9 δισ. για την κάλυψη των καταστροφών που προκλήθηκαν στους φυσικούς πόρους και την αποκατάστασή τους. Το υπόλοιπο 1 δισ. θα διοχετευθεί σε ειδικό ταμείο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε περίπτωση που προκύψουν απρόβλεπτα έξοδα αποκατάστασης.

REUTERS/JONATHAN BACHMAN

Ακτιβιστές διαμαρτύρονται εμπρός από το ομοσπονδιακό κτήριο την πρώτη ημέρα της δίκης για τη διαρροή πετρελαίου από την εξέδρα Deep Horizon στη Νέα Ορλεάνη. 

Ούτε η BP ούτε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ή οι πληγείσες πολιτείες (Αλαμπάμα, Φλόριντα, Λουιζιάνα, Μισισίπι, Τέξας) έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες, τις οποίες όμως επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δικηγόροι που ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων. Οι ίδιοι διευκρίνισαν ότι, στο πλαίσιο μιας τέτοιας συμφωνίας, τα ποσά αυτά θα καταβληθούν ως «κυρώσεις» (που εκπίπτουν) και όχι ως πρόστιμα.

Η πρώτη φάση της δίκης θα εξετάσει τα αίτια της έκρηξης στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon, στις 20 Απριλίου 2010, που προκάλεσε το θάνατο 11 ανθρώπων και την διαρροή 4 εκ. βαρελιών αργού πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, τους επόμενους τρεις μήνες. Σε αυτό το στάδιο, θα αποδοθούν ευθύνες στις εμπλεκόμενες εταιρείες, στις οποίες εκτός από την BP συγκαταλέγονται η Halliburton, η Transocean και η Cameron.

REUTERS/SEAN GARDNER

Κύματα καπνού από ελεγχόμενη καύση πετρελαίου στις ακτές της Λουϊζιάνα στον Κόλπο του Μεξικού.

Η ομάδα δικηγόρων του υπουργείου Δικαιοσύνης θα επιχειρήσει να αποδείξει ότι η BP επέδειξε «βαριά αμέλεια». «Ο κίνδυνος και για τις δύο πλευρές είναι πολύ μεγάλος», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής περιβαλλοντικού δικαίου στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ Ρόμπερτ Πέρσιβαλ. «Για την BP, διακυβεύεται το όνομα, η φήμη και τα μελλοντικά της συμβόλαια με την αμερικανική κυβέρνηση. Για την αμερικανική κυβέρνηση, το θέμα είναι όλοι αυτοί οι πόροι που δαπανά στη δίκη, ιδιαίτερα εάν η BP δεν κριθεί ένοχη για βαριά αμέλεια.»

EPA

Η δεύτερη φάση, η οποία αναμένεται να αρχίσει το φθινόπωρο, θα επικεντρωθεί στην ακριβή ποσότητα του πετρελαίου που διέρρευσε, προκειμένου να καθοριστεί το ύψος του ομοσπονδιακού προστίμου. Αναλυτές εκτιμούν ότι η μεγάλη διάρκεια της δίκης σε συνδυασμό με τους κινδύνους για την BP, καθιστούν πιθανή μια εξωδικαστική συμφωνία.

Ο όμιλος έχει ανακοινώσει ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 24 δισ. από τα 42 δισ. δολάρια που εκτιμά ότι θα δαπανήσει αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της για την τεράστια καταστροφή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή