Τη στάση που θα τηρήσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κύπρου στα θέμα που άπτονται της Ευρωζώνης αναμένει το Βερολίνο, όπως ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.
«Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η πολιτική του νέου προέδρου. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, όπως για παράδειγμα αυτό με την ευρωζώνη. Τις προσεχείς εβδομάδες θα τα δούμε όλα αυτά», ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας.
Αναφερόμενη στις συνομιλίες για το Κυπριακό, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι αναμένει να δει πώς θα εξελιχθούν από εδώ και στο εξής οι συνομιλίες με την τουρκική πλευρά, ενώ κράτησε αποστάσεις από το ζήτημα του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, λέγοντας πως είναι κάτι που δεν εξαρτάται από την ίδια.
«Στην πραγματικότητα η υπόθεση του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας δεν είναι πολύ δύσκολη. Οι χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, όπως για παράδειγμα η Τουρκία, πρέπει να έχουν καλές σχέσεις και εμπορικές σχέσεις με τις χώρες-μέλη. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου», παρατήρησε.
Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι η Γερμανία θα κάνει «ό,τι μπορεί» για να στηρίξει τη διαδικασία, αλλά η πράξη, όπως είπε, «αφορά τις δύο πλευρές».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επανέλαβε ότι θέμα υπογραφής του πρωτοκόλλου της Άγκυρας μπορεί να τεθεί μόνο ταυτόχρονα με τα θέματα που προτάσσει η τουρκική κυβέρνηση.
«Καταρχάς να τα ξεχωρίσουμε, δεν ήταν εκλογές στην Κύπρο, αλλά στη ‘Νότια Κύπρο’», σημείωσε σε προκλητικό τόνο, ερωτηθείς από γερμανό δημοσιογράφο για το αν τίθεται θέμα να υπογράψει η Τουρκία το πρωτόκολλο της Άγκυρας, ειδικά μετά την εκλογή του Ν. Αναστασιάδη.
Δήλωσε επίσης ότι αναμένει τη στάση που θα τηρήσει ο κ. Αναστασιάδης. «Εάν υπάρξει στάση υπέρ της δίκαιης και μόνιμης λύσης, τότε κι εμείς ως εγγυήτρια χώρα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Αλλά υπάρχουν πράγματα που αναλογούν και στην Ελλάδα. Θα πρέπει να κάνει το ίδιο και η Ελλάδα», πρόσθεσε.
Επί τάπητος η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις
Στο επίκεντρο των επαφών που είχε η γερμανίδα καγκελάριος στην Άγκυρα βρέθηκαν και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, το ζήτημα της τρομοκρατίας, καθώς και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις.
Στις δηλώσεις της, η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι η Γερμανία επιθυμεί να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την Τουρκία, αν και όπως είπε, «έχω αμφιβολίες σχετικά με την ένταξή της».
Παράλληλα αναφέρθηκε και στο αίτημα της Άγκυρας για έκδοση Τούρκων πολιτών που καταζητούνται στην Τουρκία ως τρομοκράτες. «Τα αιτήματα έκδοσης εξετάζονται με μεγάλη ευαισθησία και προσοχή» , είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν κάποιες σχετικές δικαστικές αποφάσεις.
Στο θέμα της τρομοκρατίας αναφέρθηκε και ο τούρκος πρωθυπουργός. Η τουρκική πλευρά έχει ζητήσει από τη Γερμανία να εκδοθούν 200 «μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων», ανέφερε, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο δράστης της πρόσφατης βομβιστικής επίθεσης εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα είχε έλθει στην Τουρκία προερχόμενος από τη Γερμανία.
Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε τη σημασία των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών τονίζοντας ότι ο όγκος των διμερών συναλλαγών έχει αγγίξει τα 35 δισ. δολάρια ετησίως και ότι κατά το περασμένο έτος πέντε εκατομμύρια Γερμανοί επισκέφθηκαν την Τουρκία, πράγμα που σημαίνει ότι κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στον κατάλογο των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Τουρκία.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε επίσης ότι από το 2002 μέχρι σήμερα έχουν γίνει τουρκικές επενδύσεις της τάξης του 1,5 δισε. δολαρίων στη Γερμανία, όπου δραστηριοποιούνται συνολικά 70.000 τούρκοι επιχειρηματίες.
Τέλος υπογράμμισε τη σημασία της πρωτοβουλίας για την ίδρυση γερμανοτουρκικού Πανεπιστημίου στην Τουρκία, μετά την υπογραφή της σχετικής διμερούς συμφωνίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ