Ουάσιγκτον: «Aνησυχία» από διαρροή ραδιενεργών αποβλήτων

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013 17:25
A- A A+

«Προβληματισμό και βαθιά ανησυχία» προκαλεί στη Ουάσιγκτον η αποκάλυψη διαρροής από έξι υπόγειες δεξαμενές με πυρηνικά απόβλητα, κατά τη διάρκεια εργασιών για τον καθαρισμό των – σχεδόν παροπλισμένων - πυρηνικών εγκαταστάσεων του Χάνφορντ.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Τζέι Ίνσλι, οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν ήδη ότι υπήρχε διαρροή από μία δεξαμενή, όμως τα νέα στοιχεία εξέπληξαν τους αξιωματούχους με δυσάρεστο τρόπο. Ο ίδιος έλαβε διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ή για το σύστημα ύδρευσης της Ουάσιγκτον από αυτές τις διαρροές «που απέχουν περισσότερα από 8 χλμ. από τον ποταμό Κολούμπια». Παραδέχθηκε ότι, «όπως και να έχει, η είδηση προκαλεί αναστάτωση στους κατοίκους της Ουάσιγκτον».

Κανείς πάντως δεν είναι σε θέση να πει εδώ και πόσο καιρό σημειώνεται διαρροή από τις υπόλοιπες πέντε δεξαμενές, καθώς το πρόβλημα αποκαλύφθηκε σε μια «ανάλυση δεδομένων», όπως είπε ο κυβερνήτης, επιρρίπτοντας ευθύνες στο αμερικανικό υπουργείο Περιβάλλοντος. «Αυτό εγείρει σοβαρά ερωτηματικά γύρω από την ακεραιότητα όλων των δεξαμενών με ραδιενεργά υγρά και λάσπη στο Χάνφορντ», έγραψε ο ίδιος στο λογαριασμό του στο twitter.

Οι εγκαταστάσεις του Χάνφορντ ανεγέρθηκαν τη δεκατία του 1940 και, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, έφθασαν να περιλαμβάνουν 9 πυρηνικούς αντιδραστήρες και 5 μονάδες επεξεργασίας πλουτωνίου, τροφοδοτώντας για πολλές δεκαετίες το πυρηνικό οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο τελευταίος αντιδραστήρας έκλεισε πριν από 25 χρόνια, όμως συνεχίζεται η γιγαντιαία και πολυδάπανη επιχείρηση για τον καθαρισμό και τη σταθεροποίηση της θεωρούμενης από τις αρχές ως «πιο μολυσμένης μονάδας του δυτικού ημισφαιρίου».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έχει την ευθύνη για τις εγκαταστάσεις του Χάνφορντ, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διαπιστώθηκε διαρροή υγρών ραδιενεργών αποβλήτων από μία εκ των 177 δεξαμενών, με ρυθμούς 570-1.135 λίτρων το χρόνο.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή