Διυπουργική: Δεν έμειναν ικανοποιημένοι οι αγρότες

Πρόταση ΥΠΟΙΚ για κάρτα πετρελαίου
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013 17:25
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η συνάντηση με την αντιπροσωπεία των αγροτών έγινε σε καλό κλίμα. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Γ. Βρούτσης, Αθ.Τσαυτάρης, Ευ. Λιβιεράτος, οι υφυπουργοί  Γ. Μαυραγάνης και Ασ. Παπαγεωργίου, καθώς επίσης ο διοικητής του ΟΓΑ  Δ.Κοντός, ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ Γ. Μέργος και ο προέδρος ΣΟΕ Π. Τσακλόγλου. 

A- A A+

Πρόταση για την καθιέρωση κάρτας πετρελαίου για τους αγρότες έγινε από πλευράς ΥΠΟΙΚ κατά τη σημερινή συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τους συναρμόδιους υπουργούς. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τους υπουργούς να τείνουν εύηκοον ους στα αιτήματα των αγροτών.

«Τους είπαμε ότι μέσα στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια οι δυνατότητες είναι μικρές. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθούμε και η προσπάθεια συνεχίζεται. Πάντα μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους εταίρους και  έχει ψηφίσει η Βουλή, βάσει των οποίων συνεχίζουμε και παίρνουμε τις δόσεις», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Όσον αφορά το αγροτικό πετρέλαιο, ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε πως θα υπάρξει επιτροπή η οποία θα εξετάσει την καθιέρωση κάρτας πετρελαίου και κατά πόσο είναι αυτό εφικτό εντός του τρέχοντος έτους.

Όπως εξάλλου έκανε γνωστό ο κ. Στουρνάρας, αναφορικά με το αίτημα των αγροτών για μειωμένο τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευ. Λιβιεράτος εκτίμησε ότι σε περίπου ένα χρόνο η ΔΕΗ θα είναι σε θέση να επιλύσει ορισμένα από τα προβλήματα, ενώ για συνταξιοδοτικό, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης τους ενημέρωσε ότι εξετάζεται η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 40 έτη εργασίας. 

Προηγουμένως, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι με ειδική ρύθμιση σε νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους χρωστούν έως 4.000 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ να λάβουν σύνταξη και στη συνέχεια με διακανονισμό, να αποπληρώσουν το οφειλόμενο ποσό. Παράλληλα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση εξετάζει να καθιερώσει και για τους αγρότες που είναι ασφαλισμένοι μετά το 1988, τη συνταξιοδότηση στα 62, με 40 χρόνια ασφάλισης.

Για το φορολογικό, τέλος, δεν υπήρξε συζήτηση. Από του χρόνου οι αγρότες θα φορολογηθούν με βάση βιβλία, άρα αυτά θα αφαιρούνται από τα κόστη τους, αρκέστηκε να πει ο υπουργός Οικονομικών. 

Κλείνοντας ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τους αγρότες και είναι ανοικτή σε νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους τους, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως αρκετά ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα, που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, βαίνουν προς επίλυση. 

Δεν ικανοποιήθηκαν οι αγρότες

Οι αγρότες πάντως, δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που πήραν. «Ο αγώνας συνεχίζεται και θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Αύριο στις 11 το πρωί, καλούμε σε συνελεύσεις για να αποφασίσουμε την μορφή των κινητοποιήσεών μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας .

Όπως είπε, στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα 16 αιτήματα , αλλά «επικαλέστηκαν τη δημοσιονομική προσαρμογή κι είπαν ότι δε μπορούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα μας». 

Όσο για την κάρτα πετρελαίου, ήταν σαφής: «Για μας δεν λέει τίποτα. Είναι τεχνικό μέσο για το πώς θα μοιραστεί το ποσό που δίνεται και σήμερα. Εμείς θέλουμε αφορολόγητο πετρέλαιο». 

Συμβολική κατάληψη στην Εθνική οδό Τρίπολης-Σπάρτης

Το μεσημέρι αγρότες πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης, στο ύψος τού κόμβου Βουρβούρων, με μικρή δύναμη μηχανημάτων και αγροτικών αυτοκινήτων.

Οι αγρότες ενημέρωναν τους διερχόμενους οδηγούς για τα αιτήματά τους, ενώ τόνιζαν ταυτόχρονα πως δεν στοχεύουν στην ταλαιπωρία των πολιτών, γι' αυτό και η κατάληψη διήρκεσε για περίπου 20 λεπτά.

ΚΚΕ: Βίαιος θάνατος των αγροτών

Για «κοροϊδία» και «εμπαιγμό» των αγροτικών αιτημάτων, κατηγορεί την κυβέρνηση το ΚΚΕ σχολιάζοντας τη συνάντηση του συντονιστικού των 28 μπλόκων με τους τέσσερις συναρμόδιους υπουργούς.

Όπως σημειώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, τα στενά δημοσιονομικά δεν επιτρέπουν να ζήσει η μικρομεσαία αγροτιά, αλλά επιβάλλουν να συνεχιστεί ο βίαιος της θάνατος για να κυριαρχήσει η καπιταλιστική μεγαλοϊδιοκτησία. Γι’ αυτό, προσθέτει, λεφτά υπάρχουν μόνο και αποκλειστικά για τις  τράπεζες και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Η κυβερνητική και ευρωνωσιακή πολιτική είναι βαθιά σκληρή και αντιδραστική για τους αγρότες και όλο τον εργαζόμενο λαό ενώ η ρήξη και ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι η λύση και στα προβλήματα της αγροτιάς», καταλήγει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή