Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας η υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Βουλγαρία

Καταγγελίες Μπορίσοφ κατά της αντιπολίτευσης
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013 16:04
REUTERS/STOYAN NENOV

«Έριξαν την κυβέρνησή μου με ανταρσία ... Εκμεταλλεύτηκαν τους φτωχούς ανθρώπους, έβαλαν προβοκάτορες ανάμεσά τους και μας έριξαν», υποστήριξε ο Μπόικο Μπορίσοφ, επιστρέφοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο Πλεβνέλιεφ.

A- A A+

Στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να γίνει γνωστή η σύνθεση και η αποστολή της υπηρεσιακής κυβέρνησης στη Βουλγαρία. Συγκαλείται την Τρίτη το Συντονιστικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ώστε να συμφωνηθούν μέτρα εγγύησης της δημόσιας τάξης κατά την προεκλογική περίοδο. Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης επέστρεψε ο Μπόικο Μπορίσοφ καταγγέλλοντας  μηχανορραφίες από τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης με σκοπό την πτώση της κυβέρνησής του.

«Έριξαν την κυβέρνησή μου με ανταρσία ... Εκμεταλλεύτηκαν τους φτωχούς ανθρώπους, έβαλαν προβοκάτορες ανάμεσά τους και μας έριξαν, με τρόπο αντίθετο στο Σύνταγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του GERB επιστρέφοντας στον πρόεδρο της Βουλγαρίας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία έλαβε ως επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος στη βουγλαρική βουλή.

Εξηγώντας την ενέργειά του αυτή, δήλωσε ότι ούτε θέλει, ούτε μπορεί να έχει οποιαδήποτε σχέση ή ευθύνη «για ενέργειες και εξελίξεις που έχουν σκοπό την καταστροφή της Πολιτείας, την οποία εμείς οικοδομήσαμε και αναπτύξαμε στη διάρκεια των περασμένων χρόνων». 

Ο Μπόικο Μπορίσοφ μίλησε επίσης για «ωμή και απροκάλυπτη υποστήριξη πολλών ΜΜΕ» προς την κυβέρνησή του, την οποία όμως, δεν την είχε ανάγκη και αυτό, υποστήριξε, «γινόταν ειδικά για τις Βρυξέλλες και για να μπορεί η αντιπολίτευση να φωνάζει, σε όλους τους τόνους, ότι έχουμε θέσει τον Τύπο υπό τον έλεγχο μας».

Τέλος ο απελθών πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο Πλεβνέλιεφ να αναθέσει την εντολή και να παραδώσει την εξουσία στους Σοσιαλιστές, «ώστε να διοργανώσουν εκείνοι τις βουλευτικές εκλογές, με συνέπεια να καταρρεύσει και ο επόμενος μύθος, ότι σκοπεύουμε να προσφύγουμε σε νοθεία και "εκλογομαγειρική", όπως μας κατηγορούν συνεχώς».

Ο Μπόικο Μπορίσοφ κάλεσε επίσης, τους πολίτες που διαμαρτύρονται, να μην ξεχνούν ότι ύστερα από παρόμοιες εξελίξεις, προέκυψαν στη Ρωσία ο Στάλιν με την KGB, στη Γερμανία ο Χίτλερ με την Γκεστάπο και στη Ρουμανία ο Τσαουσέσκου με τη Σεκιουριτάτε.

Τη σκυτάλη στη διαδικασία των εντολών σχηματισμού κυβέρνησης παίρνει την Τετάρτη το Σοσιαλιστικό Κόμμα και στην περίπτωση που αρνηθεί να την παραλάβει (σ.σ. όπως έχει προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σεργκέι Στανίσεφ), την ερχόμενη Παρασκευή θα έρθει η σειρά του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών.

Την ερχόμενη Πέμπτη, ο πρόεδρος Πλεβνέλιεφ θα εκφωνήσει στη Βουλή διάγγελμα προς το έθνος, 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή