Έτοιμη για διάλογο με τους αντικαθεστωτικούς δηλώνει η Δαμασκός

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013 12:43
REUTERS/ABDALGHNE KAROOF

Μέλος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στο Χαλέπι.

A- A A+

Η Δαμασκός είναι έτοιμη να συνομιλήσει με τους αντικαθεστωτικούς, δήλωσε ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όποιον τον επιθυμεί... Ακόμη και με αυτούς που έχουν όπλα στα χέρια τους. Επειδή πιστεύουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα προκύψουν μέσα από την αιματοχυσία, αλλά μόνο μέσα από τον διάλογο», δήλωσε ο υπουργός από τη Μόσχα όπου βρίσκεται για συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι «αν κάποιος επιλέξει τον δρόμο προς τη συνέχιση της αιματοχυσίας και την κλιμάκωση της σύγκρουσης, αυτό μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση του κράτους».

Ο κ. Λαβρόφ προειδοποίησε την κυβέρνηση της Συρίας να μην επιτρέψει στις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών να την προκαλέσουν.

Το Itar-Tass δεν μετέδωσε περισσότερα σχόλια του σύρου υπουργού σχετικά με την προοπτική των συνομιλιών και δεν κατέστησε σαφές αν η κυβέρνηση θέτει όρους για την έναρξη του διαλόγου.

«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία είναι ένας πόλεμος κατά της τρομοκρατίας. Θα συνεχίσουμε σθεναρά (να ακολουθούμε) τον δρόμο της ειρήνης και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας», είπε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της κρίσης αν προηγουμένως ο πρόεδρος Άσαντ δεν παραιτηθεί και δεν παραπεμφθούν σε δίκη οι ηγέτες του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας.

«Δεν θα προσέλθουμε (σε συνομιλίες), αν δεν ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Al Arabiya ο ταξίαρχος Σελίμ Ιντρίς.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η αποχώρηση του κ. Άσαντ από την εξουσία δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την διευθέτηση της κρίσης.

 Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή