Ν. Αναστασιάδης: Μεγαλύτερη πρόκληση η σταθεροποίηση της οικονομίας

Ανακηρύχθηκε νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013 07:12
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Νέος πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Αναστασιάδης.

A- A A+

Ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δεσμεύθηκε να ανταποκριθεί με απόλυτο σεβασμό στην εντολή του λαού και να εκπληρώσει με συνέπεια την ευθύνη που επωμίζεται, τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μπει η οικονομία σε πορεία σταθεροποίησης και ανάπτυξης.

YOUTUBE/NICOS ANASTASIADES

Κύπρος: H ανακήρυξη Ν. Αναστασιάδη

Σε ομιλία του στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία» κατά την τελετή ανακήρυξής του ως νέου προέδρου της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε όλους όσοι έκαναν άλλη επιλογή πως ο σεβασμός του είναι απόλυτος στη δική τους απόφαση.

Ενώπιον πολλών χιλιάδων υποστηρικτών του, δεσμεύθηκε ακόμη για την πάταξη της διαφθοράς και τη λειτουργία του κράτους σε πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση τούτη την ώρα είναι να μπει η οικονομία σε πορεία σταθεροποίησης και ανάπτυξης. Θα συνομιλήσουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας με σκοπό την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης, με τρόπο που θα διασφαλίζει τις ευάλωτες ομάδες, την κοινωνική συνοχή και την εργασιακή ειρήνη. Θα εφαρμόσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο κράτος, στην οικονομία μας», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε ότι η ενότητα και η συλλογικότητα θα αποτελέσουν, πλέον, τον «ακρογωνιαίο λίθο» της κοινής προσπάθειας για λύση, ενώ έστειλε εκ νέου μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους για λύση, που θα οδηγεί σε μια «πατρίδα σύγχρονη, ευρωπαϊκή, που θα δημιουργεί τις προοπτικές για πρόοδο, προκοπή και ευημερία, όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε ιαχές κάποιων οπαδών ο κ. Αναστασιάδης τους επέπληξε, επισημαίνοντας ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διχοτόμηση της Κύπρου».

Η τελετή ανακήρυξης του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Οι προτεραιότητες του νέου προέδρου

Το πρόγραμμα του νέου προέδρου και του υπουργού Οικονομικών που οριστεί είναι εξαιρετικά πιεστικό.

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η εξασφάλιση ρευστού για τα δημόσια ταμεία μέχρι να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση, ώστε να αποφευχθεί στάση πληρωμών. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο λήγει τετραετές ομόλογο ΕΜΤΝ ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Στις 4 Μαρτίου ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να εμφανιστεί στο Eurogroup και να παρουσιάσει τις θέσεις της νέας κυβέρνησης.

Σημαντικό σε σχέση με τη δανειακή σύμβαση είναι και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το ύψος της οποία θα κριθεί κατά πόσο θα είναι βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Κύπρου.

Στις πρώτες ενέργειες του νέου προέδρου θα είναι και η επικοινωνία με τη Μόσχα για να ικανοποιηθεί το αίτημα της Λευκωσίας για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ. και για συμμετοχή της Μόσχας στο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Τεστ για τον Νίκο Αναστασιάδη αποτελεί επίσης η πρώτη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Σε ό,το αφορά την επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιαν δήλωσε το πρωί στο ΡΙΚ ότι μίλησε με το νέο πρόεδρο για την ανάγκη να τεθούν τα κριτήρια για την επιλογή ικανών ατόμων σε ό,τι αφορά τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών. «Φαίνεται ότι έχουμε ταυτόσημες απόψεις για αυτό. Μάλλον υπάρχει κατάληξη στα ονόματα των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών», πρόσθεσε ο κ. Καρογιάν.

Ο κυπριακός Τύπος

Το σύνολο των πρωτοσέλιδων του κυπριακού Τύπου είναι αφιερωμένο στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Πρόεδρος όλων των Κυπρίων», αναφέρεται στις πρώτες δεσμεύσεις του Νίκου Αναστασιάδη για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Κύπρου στην Ευρώπη και για αίτηση για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Ο «Πολίτης», έχει τίτλο «Πρόεδρος με πυγμή από την πρώτη στιγμή», ενώ επισημαίνει ότι ο Σταύρος Μαλάς έχασε με υψηλό ποσοστό.

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο «Η ώρα των πράξεων και υλοποίησης δεσμεύσεων», γράφει ότι προτεραιότητα του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη είναι η οικονομική ανασυγκρότηση και η ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Έλαβε ισχυρή την εντολή», σημειώνει ότι με το υψηλότερο ποσοστό που εξασφάλισε ο όποιος προηγούμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, 57,48%, ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο νέος εκλελεγμένος ηγέτης της χώρας.

«Η ΧΑΡΑΥΓΗ» εχει τίτλο « ΙΣΧΥΡΟ ΑΚΕΛ, 'Αντεξε τις αντίξοες συνθήκες».

Τέλος, η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με τον τίτλο «Ο Νίκος παίρνει τα ηνία», γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης με το 57,48% πήρε το υψηλότερο ποσοστό που εξασφαλίστηκε σε προεδρική εκλογική αναμέτρηση μετά το 1974.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή