Ψηφίζουν οι Ιταλοί

Ελαφρώς μειωμένη η προσέλευση στις κάλπες
Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013 21:22
REUTERS/STRINGER

Οι Ιταλοί προσέρχονται στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών, με τις αγορές να αναμένουν αν θα αναδειχτεί μια ισχυρή κυβέρνηση που θα καταφέρει να βγάλει την Ιταλία από την ύφεση.

A- A A+

Το 46,2% των Ιταλών είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα μέχρι τις 19.00, βάσει των στοιχείων από το 70% των ιταλικών δήμων, κάτι που επιβεβαιώνει την ελαφρά πτώση που είχε διαπιστωθεί και στις 12.00 το μεσημέρι. Στις 7 το βράδυ, στις βουλευτικές εκλογές του 2008, είχε ψηφίσει το 48,6%.

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών, με τις αγορές να αναμένουν αν θα αναδειχτεί μια ισχυρή κυβέρνηση που θα καταφέρει να βγάλει την Ιταλία από την ύφεση και να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Η ψηφοφορία θα συνεχιστεί μέχρι και τη Δευτέρα το μεσημέρι. Τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls αναμένεται να κοινοποιηθούν μετά τη λήξη της ψηφοφορίας και τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τα ξημερώματα της Τρίτης.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι για πρώτη φορά, στον κοινωνικό ιστό Facebook, αναρτήθηκε σημαντικός αριθμός φωτογραφιών, που τραβήχτηκαν με τα κινητά μέσα στα εκλογικά τμήματα, την ώρα που διάφοροι ψηφοφόροι έβαζαν τον σταυρό στο κόμμα προτίμησής τους.

Το φαινόμενο, απ΄ ό,τι προκύπτει έως τώρα, αφορά κυρίως εκλογείς του κινήματος Πέντε Αστέρων, του ηθοποιού Μπέππε Γκρίλλο.

Ο ιταλικός νόμος τιμωρεί την φωτογράφηση των εκλογικών ψηφοδελτίων με φυλάκιση μέχρι και τριών μηνών και χρηματικό πρόστιμο που φτάνει τα 1.000 ευρώ.

Εκκλήσεις για προσέλευση στις κάλπες

«Δεν χρειάζεται να κάνω κάποια συγκεκριμένη έκκληση. Το ότι πρέπει να ψηφίζουμε είναι σαφέστατο, το γράφει και το Σύνταγμα», τόνισε νωρίτερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος, στο κέντρο της Ρώμης, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Από το Σάββατο και το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας προέτρεψε τους 47 εκατομμύρια ψηφοφόρους να σπεύσουν στα εκλογικά κέντρα παρά τις προβλέψεις των μετεωρολογικών υπηρεσιών για κακές καιρικές συνθήκες, ενώ ανακοίνωσε ότι οι μηχανισμοί του κράτους είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν ακόμα και την περίπτωση χιονόπτωσης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν πριν από δύο εβδομάδες έδιναν προβάδισμα πέντε μονάδων στον ηγέτη του κεντροαριστερού κόμματος, Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, ωστόσο οι αναλυτές διαφωνούν σχετικά με το αν θα είναι σε θέση να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση που θα ωθήσει τη χώρα στις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την ανάκαμψη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Μπερσάνι φαίνεται ότι προηγείται μόλις λίγες μονάδες του αντιπάλου του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι μια κεντροαριστερή κυβέρνηση με επικεφαλής το Μπερσάνι, η οποία ενδεχομένως να υποστηρίζεται από τον Μάριο Μόντι.

Ωστόσο, οι δυναμικές προεκλογικές εκστρατείες του Μπερλουσκόνι και του Γκρίλο έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για το αποτέλεσμα των εκλογών, προκαλώντας ανησυχίες ότι μπορεί να μην υπάρξει ένας σαφής νικητής.

Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις δέκα το βράδυ, και αύριο από τις επτά το πρωί μέχρι τις τρεις το μεσημέρι, ώρα Ιταλίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή