Αφρικανοί ηγέτες υπέγραψαν τη συμφωνία για την ειρήνευση στα ανατολικά του Κονγκό

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013 11:44
REUTERS/STRINGER

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν παρίσταται για την υπογραφή της συμφωνίας για την ειρήνευση στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όπου πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αντίς Αμπέμπα. Οι ηγέτες από τη Μοζαμβίκη, τη Ρουάντα, την Τανζανία, τη Νότιο Αφρική, τη ΛΔ Κονγκό, τη Δημοκρατία του Κονγκό και το Νότιο Σουδάν, παρίσταντο στην υπογραφή της συμφωνίας.

A- A A+

Το πλαίσιο της ιστορικής συμφωνίας, που επετεύχθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και φιλοδοξεί να θέσει τέλος στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, υπέγραψαν σήμερα στην Αντίς Αμπέμπα πολλοί αφρικανοί ηγέτες από την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.

Οι Αφρικανοί ηγέτες δεν είχαν καταφέρει να υπογράψουν τη συμφωνία τον περασμένο μήνα, εξαιτίας των διαφωνιών που προέκυψαν σχετικά με την ευθύνη της διοίκησης των ειρηνευτικών δυνάμεων που θα αναπτυχθούν στο Ανατολικό Κογκό και θα αναλάβουν τον έλεγχο από τις ένοπλες δυνάμεις που δρουν εκεί.

Οι ηγέτες από τη Μοζαμβίκη, τη Ρουάντα, την Τανζανία, τη Νότιο Αφρική, τη ΛΔ Κονγκό, τη Δημοκρατία του Κονγκό και το Νότιο Σουδάν, παρίσταντο στην υπογραφή της συμφωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας πως «πρόκειται για την έναρξη μίας συνολικής προσέγγισης, που θα απαιτήσει μία πλήρη στράτευση» απ’ την πλευρά των χωρών της περιοχής, προκειμένου να επανέλθει η ειρήνευση σε αυτήν την πλούσια σε μεταλλευτικές ύλες ζώνη και η οποία σπαράσσεται από πολυποίκιλες εξεγέρσεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή