ΗΠΑ: Άδηλος ο αριθμός αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν μετά το 2014

Διέψευσαν δηλώσεις του γερμανού υπουργού Άμυνας
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013 18:17
REUTERS/ERIC VIDAL

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.

A- A A+

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα διέψευσε σήμερα ότι κοινοποίησε τον αριθμό αμερικανών στρατιωτών οι οποίοι θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση του μεγάλου όγκου των στρατευμάτων το 2014.

Ο γερμανός υπουργός Άμυνας Τομας Ντε Μεζιέρ είχε δηλώσει νωρίτερα από τις Βρυξέλλες ότι ο κ. Πανέτα τον είχε ενημερώσει ότι στην ασιατική χώρα θα παραμείνουν 8.000 έως 12.000 αμερικανοί στρατιωτικοί.

Οι δηλώσεις του κ. Ντε Μεζιέρ έγιναν στο πλαίσιο συνόδου του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας, έχουν συζητηθεί διάφορα μεγέθη στρατιωτικής δύναμης, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση.

Το μεγαλύτερο μέρος στρατευμάτων χωρών της διεθνούς κοινότητας τα οποία σταθμεύουν στο Αφγανιστάν θα έχει αποχωρήσει μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ βρίσκεται η παραμονή δυνάμεων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, καθώς και στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Το Δεκέμβριο του 2012, στη χώρα βρίσκονταν 102.000 στρατιώτες προερχόμενοι από 50 διαφορετικές χώρες. Οι 66.000 είναι Αμερικανοί.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, εξάλλου, σημείωσε ότι προχωρεί κανονικά το σχέδιο μεταβίβασης των ευθυνών για την ασφάλεια στο Αφγανιστάν από τις νατοϊκές στις αφγανικές δυνάμεις.

Ήδη, κατά τον κ. Ράσμουσεν, η μεταβίβαση έχει προχωρήσει σε ποσοστό 80%.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή