Ιταλία: Τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013 17:53
Reuters/STRINGER/ITALY

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι στη διάρκεια ομιλίας του στη Φλορεντία κατά την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας στην Ιταλία.

A- A A+

Ολοκληρώνουν σήμερα την προεκλογική τους εκστρατεία οι υποψήφιοι των γενικών εκλογών στην Ιταλία, εν όψει της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Αναλυτές κάνουν λόγο για αβέβαιο αποτέλεσμα και την πιθανότητα να μην προκύψει σταθερή κυβέρνηση.

«Το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας δεν είναι καθόλου βέβαιο. Μία ποσοστιαία μονάδα πάνω ή κάτω μπορεί να οδηγήσει στο χάος ή σε ξεκάθαρο νικητή», δήλωσε ένα στέλεχος εταιρείας δημοσκοπήσεων στο Reuters, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του λόγω της απαγόρευσης των ερευνών γνώμης δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ιταλία: Nίκη της κεντροαριστεράς δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Ιταλία, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις βουλευτικές εκλογές, δίνουν ένα προβάδισμα πέντε ποσοστιαίων μονάδων στην κεντροαριστερά και οι αναλυτές προβλέπουν ότι αυτό θα διατηρηθεί μέχρι την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Οι αναλυτές είναι διχασμένοι ως προς το αν ο ηγέτης της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι θα είναι σε θέση να σχηματίσει μία σταθερή κυβέρνηση ικανή να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να μπει η Ιταλία σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο κ. Μπερσάνι, σύμφωνα με ανεπίσημες δημοσκοπήσεις, πιστεύεται ότι είναι μόλις λίγες μονάδες μπροστά από τον ηγέτη της κεντροδεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά εξακολουθεί να θεωρείται αρκετά πιθανό να κερδίσει το μπόνους του νικητή που θα του επιτρέψει να επικρατήσει άνετα στην κάτω βουλή.

Ωστόσο, πολλά θα κριθούν από το σύνθετο σύστημα κατανομής εδρών στη Γερουσία, όπου τα μπόνους των νικητών κατανέμονται με βάση τα αποτελέσματατα στις περιφέρειες.

Η κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά είναι πολύ κοντά σε πολλές περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Λομβαρδία, που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό γερουσιαστών.

Για πολλούς αναλυτές πάντως, το πιο πιθανό αποτέλεσμα φαίνεται να είναι μία κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Μπερσάνι και του απερχόμενου τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.

Ο κ. Μπερσάνι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με τον κ. Μόντι ώστε να κερδίσει η κυβέρνησή του την εμπιστοσύνη των αγορών και ισχυρή εντολή, ακόμα κι αν η κεντροαριστερά μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ακόμα ότι υψηλό ποσοστό αναμένεται να αποσπάσει και ο δημοφιλής κωμικός Μπέπο Γκρίλο, η προεκλογική εκστρατεία του οποίου βασίστηκε στην αντίθεση στο πολιτικό κατεστημένο.

Οι εκλογές πραγματοποιούνται δύο μήνες νωρίτερα, μετά την άρση της στήριξης του κόμματος του κ. Μπερλουσκόνι στην κυβέρνηση του κ. Μόντι.

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή