Μάλι: Επίθεση αυτοκτονίας στην Τεσαλίτ και μάχες στην Γκάο

Δεν παραδίδουν τα όπλα οι ισλαμιστές αντάρτες
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013 15:27
REUTERS/JOE PENNEY

Στρατιώτες του Μάλι εκτοξεύουν πυρά εναντίον ισλαμιστών στο γραφείο του δημάρχου στην Γκάο.

A- A A+

Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, στόχος της οποίας ήταν αντάρτες Τουαρέγκ και πολίτες, σημειώθηκε το πρωί στην περιοχή Ινχαλίλ, κοντά στην πόλη Τεσαλίτ στο βορειοανατολικό Μάλι.

Η επίθεση, σύμφωνα με πηγές των Τουαρέγκ και των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων, εκ των οποίων οι δύο ήταν καμικάζι αυτοκτονίας.

Εκπρόσωπος του ανταρτικού στρατού των Τουαρέγκ MNLA στην Ουαγκαντούγκου κατηγόρησε ως υπεύθυνη για την επίθεση την ισλαμιστική οργάνωση «Κίνημα για την Ενότητα και τον Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική» (Mujao).

«Η Mujao εδώ και καιρό απειλεί με επιθέσεις σε όλες τις βάσεις του MNLA», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

«Οι τρομοκράτες δήλωναν πάντα ότι θα πολεμούσαν τις γαλλικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους και αυτό ακριβώς συμβαίνει», δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Μάλι στη Μπαμάκο.

Την Πέμπτη εξάλλου, ο γαλλικός στρατός, τοποθετούμενος σε σχέση με ενδεχόμενη συνεργασία του με τους κοσμικούς αντάρτες της μειονότητας Τουαρέγκ, σημείωσε ότι συντονίζεται αποτελεσματικά με οργανώσεις οι οποίες έχουν «κοινούς στόχους» με το Παρίσι.

Το MNLA είχε πραγματοποιήσει επίθεση τον Ιανουάριο του 2012 στο βόρειο Μάλι εναντίον του κυβερνητικού στρατού, σε άτυπη συμμαχία με τους ισλαμιστές, ωστόσο  επανεμφανίστηκε πρόσφατα υποστηρίζοντας τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση κατά των τζιχαντιστών.

Σφοδρές μάχες στην Γκάο

REUTERS
Μάλι: Πεδίο μαχών το Γκάο

Πεδίο μαχών παραμένει η πόλη Γκάο στο βορειοδυτικό Μάλι, λίγες εβδομάδες μετά την απελευθέρωσή της από τους ισλαμιστές αντάρτες με παρέμβαση των στρατευμάτων του Μάλι και της Γαλλίας.

Στην πόλη Γκάο ηχούν και σήμερα σποραδικά πυρά, την επομένη των πολύωρων σφοδρών μαχών ανάμεσα σε στρατιώτες από το Μαλί και τη Γαλλία και σε ισλαμιστές μαχητές που είχαν εισχωρήσει στην πόλη.

Κατά τη διάρκεια των μαχών, τουλάχιστον 15 ισλαμιστές έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.

Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι κατά τις χθεσινές μάχες στην Γκάο τραυματίστηκαν επίσης δύο  στρατιώτες της Γαλλίας, καθώς και τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες του Μάλι.

Τα πυρά διήρκεσαν όλη τη νύχτα, στη βόρεια και τη νότια είσοδό της πόλης, αλλά και στο κέντρο της, όπου ισλαμιστές ελεύθεροι σκοπευτές έχουν λάβει θέσεις πάνω σε στέγες, κυρίως στη σκεπή της κεντρικής αγοράς.

Στρατιώτες από το Μαλί απαντούν στα πυρά τους.

Οι χθεσινές μάχες  προκάλεσαν την μερική καταστροφή του δημαρχείου και του δικαστικού μεγάρου της Γκάο.

Όπως δήλωσε στρατιωτικός του Μάλι, στα ερείπια του δημαρχείου και του δικαστικού μεγάρου υπάρχουν «πολλοί νεκροί ισλαμιστές», ζωσμένοι με εκρηκτικά και κρατώντας χειροβομβίδες, γεγονός το οποίο καθιστά δύσκολη την απομάκρυνσή τους.

Η περιοχή γύρω από τα δύο κτήρια έχει ναρκοθετηθεί και οι στρατιώτες του Μάλι ανέμεναν σήμερα πυροτεχνουργούς του γαλλικού στρατού.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή