Εν αναμονή της απόφασης στην υπόθεση Πιστόριους

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013 12:46
REUTERS/SIPHIWE SIBEKO

Ο νοτιοαφρικανός Όσκαρ Πιστόριους, χρυσός παραολυμπιονίκης, ο οποίος κατηγορείται για το φόνο της συντρόφου του, στο δικαστήριο της Πρετόρια.

A- A A+

Εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου της Πρετόρια για το αν ο Όσκαρ Πιστόριους θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ή όχι μέχρι να δικαστεί για το φόνο της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ.

Ο δικαστής Ντέσμοντ Νάιρ δήλωσε ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του γύρω στις 2.30 μ.μ. (τοπική και ώρα Ελλάδας).

REUTERS

Ο χρυσός παραολυμπιονίκης αρνείται την κατηγορία της δολοφονίας εκ προμελέτης που του έχει απαγγελθεί, υποστηρίζοντας ότι σκότωσε τη Στέενκαμπ κατά λάθος επειδή νόμιζε ότι επρόκειτο για διαρρήκτη.

Η Στέενκαμπ πέθανε αφού δέχτηκε τρεις σφαίρες στο σπίτι του κ. Πιστόριους στις 14 Φεβρουαρίου.

Ο επικεφαλής της υπεράσπισης Μπάρι Ρου έχει ζητήσει ελάφρυνση της κατηγορίας για δολοφονία εκ προμελέτης. Υποστηρίζει ότι οι αποκαλύψεις για τον επικεφαλής των αστυνομικών ερευνών Χίλτον Μπόθα – που απομακρύνθηκε χθες από τη θέση αυτή καθώς έγινε γνωστό ότι αντιμετωπίζει επτά κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας - υπονόμευσαν τα επιχειρήματα των κατηγόρων.

Από της πλευρά του, ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ δήλωσε ότι δεν πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ο κ. Πιστόριους μόνο και μόνο επειδή είναι διάσημος και ότι υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Εντός της μέρας η απόφαση για την προφυλάκιση ή μη του Πιστόριους

Για τέταρτη μέρα βρίσκεται σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου ο Όσκαρ Πιστόριους ελπίζοντας στην υπό όρους αποφυλάκισή του μέχρι την δίκη του για ανθρωποκτονία. Το ερώτημα είναι κατά πόσον ο διάσημος παραολυμπιονίκης σπρίντερ, αποτελεί ή όχι δημόσια απειλή και αυτό εξετάζει το δικαστήριο.

«Σχεδόν σίγουρη» η βαριά ποινή

Ο κ. Νελ δήλωσε κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ότι ο φόνος για τον οποίο κατηγορείται ο νοτιοαφρικανός χρυσός παραολυμπιονίκης θα του κοστίσει μια «σχεδόν σίγουρη» βαριά ποινή κάθειρξης.

«Δεν το είπε, όμως οφείλει να γνωρίζει ότι θα πρέπει να καταδικαστεί. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μια μακροχρόνια ποινή στη φυλακή είναι σχεδόν σίγουρη», δήλωσε ο εισαγγελέας ενώπιον του δικαστηρίου της Πρετόρια.

Ο εισαγγελέας τη λύπη του λέγοντας ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του εγκλήματός του.

«Δεν είδα πουθενά (...) δεν άκουσα εκ μέρους του ένα, 'Παραδέχομαι πως προκάλεσα παρανόμως ένα θάνατο'», είπε, ισχυριζόμενος πως τα δάκρυα του Πιστόριους στο δικαστήριο δείχνουν περισσότερο ότι λυπάται για τον εαυτό του παρά τύψεις.

Σχετικά με το αίτημα του διάσημου αθλητή να αποφυλακιστεί με εγγύηση, ο κ. Νελ ήταν ιδιαίτερα σαρκαστικός. «Αυτό που διαβάζουμε είναι το εξής: 'Δώστε μου το διαβατήριό μου. Αφήστε με να βγω, να συνεχίσω την καριέρα μου.' Είναι 'συνεχίζουμε τις δουλειές μας ως συνήθως'».

«Τι ζωή θα έχει ένα πρόσωπο που πρέπει να χρησιμοποιεί προσθετικά μέλη, αν χρειαστεί να διαφύγει;», ρώτησε ο δικαστής Ντέσμοντ Νέιρ, καθώς η υπεράσπιση πρόβαλε τον κίνδυνο διαφυγής στο εξωτερικό του αθλητή, ο οποίος είναι ακρωτηριασμένος στα δύο πόδια.

«Μια ζωή ελευθερίας. Μια ζωή όχι στη φυλακή», απάντησε ο εισαγγελέας.

«Να δραπετεύει μ' αυτά τα προσθετικά μέλη;», επέμεινε ο δικαστής, ειρωνευόμενος και προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή