Εξηγήσεις για τα χρήματα της ειδικής εισφοράς ζητεί η αντιπολίτευση

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 19:39
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
A- A A+

Για «εμπαιγμό» των άνεργων και των εργαζόμενων κατηγορούν την κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καλώντας τη να δώσει εξηγήσεις για το πού κατέληξαν τα χρήματα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Αφορμή στάθηκε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», το οποίο επικαλείτο ανεπίσημη έκθεση του Οργανισμού προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Σύμφωνα με την εφημερίδα στην έκθεση αναφερόταν επί λέξει ότι «το ποσό της εισφοράς αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού» και «αποδίδει σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως», ωστόσο «δεν έχει αποδοθεί ποτέ στον ΟΑΕΔ οποιοδήποτε ποσό της εισφοράς», παρά το γεγονός ότι αυτή παρακρατείται κάθε μήνα, εδώ και δύο χρόνια, από τους μισθούς υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των τραπεζών.

Με σημερινή του δήλωση ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας διέψευσε το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας από την πλευρά του ότι ουδέποτε η διοίκηση του Οργανισμού απέστειλε τέτοιο έγγραφο στους κυβερνητικούς εταίρους.

Ωστόσο, το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους». «Η μη απόδοση από την κυβέρνηση στον ΟΑΕΔ ούτε ενός ευρώ από τα 600 εκατ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί από την εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία έχει επιβληθεί από 1-1-2011 σε ποσοστό 2% επί των μισθών των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα και των ΟΤΑ συνιστά σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και πρόκληση και εμπαιγμό στους επιβαρυνόμενους υπαλλήλους, στους ανέργους και στις οικογένειές τους», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει για το συγκεκριμένο θέμα ερώτηση στη Βουλή και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί δεν απέδωσε στον ΟΑΕΔ τα έσοδα του κράτους από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας και τι έγιναν αυτά τα χρήματα που παρακρατήθηκαν.

«Σε μία περίοδο που η ανεργία ξεπερνάει το 30% και η Ελλάδα τελεί υπό ανθρωπιστική κρίση, 600 εκατ. ευρώ κάνουν ‘φτερά’, όπως ενημερώνει την τριανδρία της συγκυβέρνησης ο διοικητής του ΟΑΕΔ», παρατήρησε ο αρμόδιος τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης, ζητώντας διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για το πού πηγαίνουν «αυτά τα λεφτά που παίρνουν από την τσέπη του φορολογούμενου και γιατί δεν δίνονται στους ανέργους».

«Τα "τρωκτικά" ζουν και βασιλεύουν στο διεφθαρμένο ελλαδικό κράτος», ήταν το σχόλιο της Χρυσής Αυγής, η οποία ζήτησε επίσης «να διερευνηθεί άμεσα πού πήγαν τα 600 εκατ. ευρώ, να ελεγχθούν οι διαχειριστές και να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα στους αναξιοπαθούντες».

Να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία και «το ύψος της εισφοράς που συγκέντρωσε από την επιβολή ενός ακόμα χαρατσιού στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα» κάλεσε τέλος την κυβέρνηση το ΚΚΕ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή