Σε ηλικία 90 ετών απεβίωσε ο συγγραφέας Ότφριντ Πρόισλερ

Ένας από τους πιο πετυχημένους συγγραφείς βιβλίων για παιδιά
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 19:28

Ο Πρόισλερ γεννήθηκε στη Βοημία το 1923 και θεωρείται ένας από τους πιο πετυχημένους συγγραφείς βιβλίων για παιδιά. Περισσότερα από 50 εκατομμύρια αντίτυπα βιβλίων του έχουν πουληθεί παγκοσμίως ενώ μεταφράστηκαν σε 55 γλώσσες, μεταξύ αυτών και την ελληνική.

A- A A+

Ένας από τους πλέον σημαντικούς συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας, ο Ότφριντ Πρόισλερ, πέθανε σε ηλικία 90 ετών, όπως ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος «Thienemann Verlag» που εδρεύει στη Στουτγάρδη.

Ο Πρόισλερ γεννήθηκε στη Βοημία το 1923 και θεωρείται ένας από τους πιο πετυχημένους συγγραφείς βιβλίων για παιδιά. Περισσότερα από 50 εκατομμύρια αντίτυπα βιβλίων του έχουν πουληθεί παγκοσμίως ενώ μεταφράστηκαν σε 55 γλώσσες, μεταξύ αυτών και την ελληνική. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία, όπως, μεταξύ άλλων, το «Deutscher Jugendliteraturpreis»,  το πανευρωπαϊκό βραβείο βιβλίου νεότητας και με τον έπαινο του διεθνούς βραβείου Άντερσεν.

Το γνωστότερο βιβλίο του είναι ο «Καπετάν Τρεμούλας» (Ψυχογιός, 1993), το οποίο θα επανακυκλοφορήσει σε ανανεωμένη έκδοση, από τον ίδιο οίκο, τον επόμενο μήνα.

Στα βιβλία του, ο Πρόισλερ διηγείται ιστορίες για μάγους, ξωτικά και μικρά φαντάσματα. Όταν ρωτήθηκε κάποτε από ένα δημοσιογράφο αν θεωρεί σωστό να διαβάζουν παρόμοια βιβλία τα σημερινά παιδιά, του απάντησε πως όχι μόνο το θεωρεί σωστό αλλά κι απαραίτητο. Και είχε ενισχύσει την άποψή του διερωτώμενος: «Δεν αποτελεί τάχα η φαντασία την αναπόσπαστη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση ενός ανθρώπου; Πόσα πράγματα θα είχαμε πετύχει αν μας έλειπε η ικανότητα πρώτα να τα φανταστούμε και να τα ονειρευτούμε;»

Προτεινόμενα για εσάς