ΕΦΕΤ: Έλεγχοι για πιθανή ανίχνευση DNA αλόγου σε μοσχαρίσιο κρέας

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 17:30
REUTERS/MICHAELA REHLE
A- A A+

Ελέγχους σε όλο το εύρος της διατροφικής αλυσίδας για την τυχόν ανίχνευση DNA αλόγου σε τρόφιμα που περιέχουν μοσχαρίσιο κρέας, συνεχίζει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ήδη έχουν ελεγχθεί επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των παρασκευασμάτων κρέατος, των παρασκευασμάτων με βάση το κρέας καθώς και σε ψυκτικές αποθήκες.

Ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με αντίστοιχους επαγγελματικούς συνδέσμους επιχειρήσεων τροφίμων που ασκούν δραστηριότητα στο χώρο της παραγωγής/επεξεργασίας κρέατος, όπως επίσης και με μεγάλες αλυσίδες διανομής τροφίμων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε στις 19 Φεβρουαρίου σύσταση προς όλα τα κράτη - μέλη αναφορικά με την υλοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συντονισμένου προγράμματος ελέγχου με σκοπό να διαγνωστεί η συχνότητα δόλιων πρακτικών στην εμπορία ορισμένων τροφίμων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για πρόγραμμα δύο δράσεων, οι οποίες θα τύχουν χρηματοδότησης κατά 75% από την ΕΕ με αρχική χρονική διάρκεια ενός μήνα.

Η πρώτη δράση αφορά τους ελέγχους DNA αλόγου σε τρόφιμα, οι οποίοι διενεργούνται ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης του βοείου κρέατος. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εκτιμάται ότι θα διενεργηθούν περίπου 2.500 εργαστηριακές δοκιμές από τις οποίες για την Ελλάδα αντιστοιχούν 100.

Η δεύτερη δράση αφορά ελέγχους για πιθανή ανίχνευση της ουσίας phenylbutazone σε κρέας αλόγου που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση (1 δείγμα/50 τόνους) και θα διεξαχθούν τόσο σε σφαγεία όσο και κατά το στάδιο της εισαγωγής (σημειώνεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν σφαγεία αλόγων).

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ελέγχων έχει προγραμματιστεί για τις 15 Απριλίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή