Μάλι: Μάχες στην Γκάο

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 15:54
EPA/TANYA BINDRA

Δύο κατεστραμμένα φορτηγά μπροστά στα ερείπια της έδρας της Ισλαμικής Αστυνομίας των ανταρτών Mujao, μετά τις γαλλικές αεροπορικές επιδρομές του περασμένου μήνα στην Γκάο.

 

A- A A+

Γάλλοι στρατιώτες που επέβαιναν σε τεθωρακισμένα οχήματα άνοιξαν πυρ εναντίον ισλαμιστών στην πόλη Γκάο, στο βορειοανατολικό Μάλι, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων που επικαλείται το Reuters.

Οι στρατιώτες, που επέβαιναν σε τουλάχιστον τρία τεθωρακισμένα, αναπτύχθηκαν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας της πόλης και με βαρέα όπλα άνοιξαν πυρ εναντίον του δημαρχείου, όπου είχαν οχυρωθεί ισλαμιστές αντάρτες.

REUTERS

Την ίδια ώρα το ισλαμιστικό Κίνημα για την Ενότητα και την Τζιχάντ στη δυτική Αφρική (Mujao) ανακοίνωσε ότι έστειλε μαχητές της τζιχάντ στην Γκάο.

Πηγή των ένοπλων δυνάμεων του Μάλι στην πόλη ανακοίνωσε ότι μάχες μαίνονταν μεταξύ αφρικανών στρατιωτών και περίπου «σαράντα ένοπλων ισλαμιστών» που είχαν φθάσει στην πόλη από τα γύρω χωριά. Οι μάχες σημειώνονταν κοντά στο δημαρχείο και στο δικαστικό μέγαρο το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες, αλλά επίσης και στη βόρεια και νότια είσοδο της πόλης.

«Οι δυνάμεις μας αντιμετωπίζουν τώρα τους μαχητές του τζιχάντ κοντά στο δημαρχείο. Αυτοί εισχώρησαν στην πόλη και εμείς απαντούμε με πυρά», δήλωσε ο λοχαγός του στρατού του Μαλί Αμαντού Ντιαρά.

REUTERS

Πυρά από βαρέα όπλα ακούγονταν πολλές ώρες στη διάρκεια της νύχτας στην Γκάο, κυρίως στις εισόδους της από τη βόρεια και τη νότια πλευρά. Συγκρούσεις μαίνονταν ανάμεσα σε στρατιώτες από το Μάλι και τη Νιγηρία και σε ένοπλους ισλαμιστές, τρείς εκ των οποίων σκοτώθηκαν στις μάχες αυτές, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή του Μάλι στην Γκάο.

Εν τω μεταξύ, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην πόλη Κιντάλ, σύμφωνα με δημοσιογράφο και πηγή του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστεί ένας ακόμα.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή