Αρνητικός στην επιστροφή των Γλυπτών o βρετανός πρωθυπουργός

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 13:44
A- A A+

«Όχι» στο πάγιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας,  λέει ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.

Με αφορμή μια παρόμοια υπόθεση, αυτή του διαμαντιού ενός βασιλικού στέμματος, το οποίο η Βρετανία υποχρέωσε την Ινδία να της παραδώσει το 1850, ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε πως ούτε το διαμάντι αλλά ούτε και τα Ελγίνεια πρόκειται να επιστραφούν.

REUTERS

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η σωστή απάντηση είναι το Βρετανικό Μουσείο και οι άλλοι πολιτιστικοί θεσμοί να κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν, δηλαδή να διασυνδέονται με άλλους θεσμούς σ’ όλο τον κόσμο ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα πράγματα που έχουμε και που φροντίζουμε τόσο καλά, να τα μοιραζόμαστε όπως αρμόζει με ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο... Δεν πιστεύω πως είναι κάτι λογικό», είπε χαρακτηριστικά, κόβοντας στην ουσία κάθε συζήτηση για επιστροφή των Μαρμάρων.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά την επίσκεψη του Κάμερον στην Ινδία. Από εκεί λοιπόν, απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστραφεί το διαμάντι Κοχ-ι-Νουρ των 105 καρατίων που εκτίθεται σήμερα στον Πύργο του Λονδίνου, και το οποίο είχε κοσμήσει το διάδημα της εκλιπούσης μητέρας της σημερινής Βασίλισσας Ελισάβετ.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο και πολλοί Ινδοί - ανάμεσά τους και ο εγγονός του ηγέτη της ανεξαρτησίας Μαχάτμα Γκάντι - έχουν ζητήσει να επιστραφεί ως εξιλέωση για το αποικιοκρατικό παρελθόν της Βρετανίας.

Κ. Τζαβάρας : «Πάγια εθνική θέση μας ο επαναπατρισμός των Μαρμάρων»

Με αφορμή τις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον σχετικά με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας δήλωσε :

«Είναι γνωστή η διαφορά προσέγγισης και αντίληψης που μας χωρίζει από το Ηνωμένο Βασίλειο, για το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Επί του θέματος αυτού δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τίποτα άλλο εκτός από το ότι :  Ήταν, είναι και θα είναι πάγια εθνική θέση μας ο επαναπατρισμός των Μαρμάρων και η υλική σύνδεση τους με τον τόπο που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε ο πολιτισμός, που τα δημιούργησε».

Προτεινόμενα για εσάς